Select Menu

Ένα πανευρωπαϊκό ακροδεξιό κίνημα _ ευρωσκεπτικιστικό το αποκαλούν οι ίδιοι _ φιλοδοξούν να ιδρύσουν εν όψει ευρωεκλογών η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου (FN) στη Γαλλία, και ο Γκέερτ Βίλντερς του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) στην Ολλανδία.

Καθώς τα ακροδεξιά κόμματα είναι σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη, αμφότεροι πιστεύουν ότι έφθασε η κατάλληλη στιγμή για να εγκαινιάσουν μια αντιευρωπαϊκή συμμαχία. Τον Νοέμβριο η Λεπέν θα πάει στην Ολλανδία για να συζητήσει μια κοινή εκστρατεία στις ευρωεκλογές με τον ολλανδό ομοϊδεάτη της.

Ηδη το καλοκαίρι ο Βίλντερς περιόδευσε στην Ευρώπη προσπαθώντας να πείσει κόμματα που κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο να συμφωνήσουν σε μια κοινή ευρωσκεπτικιστική αντιμεταναστευτική πλατφόρμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με τον «Independent» η περιοδεία του δεν στέφθηκε με επιτυχία, κυρίως διότι τα περισσότερα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη αισθάνονται άβολα όταν τα συσχετίζουν με τα υπόλοιπα.

Η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, το Vlaams Belang στο Βέλγιο και το Δημοκρατικό Κόμμα στη Σουηδία αντέδρασαν ψυχρά στην ιδέα του Βίλντερς. Το βρετανικό Ukip την απέρριψε.

«Το Ukip δεν είναι δεξιό αλλά ελευθεριακό κόμμα που πιστεύει στην περιορισμένη κυβέρνηση, τη χαμηλή φορολογία, την προσωπική ελευθερία και την υπευθυνότητα υπό μια δημοκρατική εθνική κυβέρνηση και όχι υπό την κυριαρχία των Βρυξελλών. Το Ukip δεν θα αναμειχθεί στην πρωτοβουλία του Βίλντερς», δήλωσε ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι σουηδοί Δημοκράτες διστάζουν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συμμαχία ανήκει και το FN της Λεπέν ή το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας που είχε ιδρύσει ο Γεργκ Χάιντερ. Αλλά και ο ίδιος ο Βίλντερς δεν επιθυμεί να συνεταιριστεί με εμφανώς ρατσιστικά κόμματα, όπως το Γιόμπικ στην Ουγγαρία ή το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP).

Δεν είναι σαφές αν μια κοινή πανευρωπαϊκή πλατφόρμα θα φέρει πολλές περισσότερες ψήφους στα ακροδεξιά κόμματα τα οποία ήδη αναμένεται να λάβουν υψηλά ποσοστά στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στην Ελλάδα, ίσως ακόμη και στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν η αποχή είναι υψηλή, η Λεπέν και ο Φάρατζ μπορεί να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στη Γαλλία και στη Βρετανία αντίστοιχα.

Στην παρούσα ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD), κυριαρχεί το Ukip ενώ δεν συμμετέχουν ούτε το FN ούτε το PVV. Ο σχηματισμός μιας άλλης ακροδεξιάς ομάδας στην οποία θα κυριαρχεί η Λεπέν με το FN δεν συμφέρει τον Φάρατζ.

Για να σχηματιστεί μια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και να λάβει τα σχετικά προνόμια σε χρήματα και ώρα ομιλητών, πρέπει να συμμαχήσουν τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά χώρες.

Η Λεπέν θα επισκεφθεί τη Χάγη τον Νοέμβριο, κατόπιν πρόσκλησης του Βίλντερς, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «το FN και το PVV μπορούν να κάνουν την φιλοευρωπαϊκή ελίτ να αλλάξει τόνο». Η Λεπέν δήλωσε αντίστοιχα ότι η συμμαχία FN και PVV «δείχνει στους ψηφοφόρους ότι δεν είμαστε απομονωμένοι. Υπάρχουν παρόμοια πατριωτικά κινήματα που δραστηριοποιούνται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».

Δεν πάει πολύς καιρός όμως που ο Βίλντερς απέρριπτε το FN λόγω αντισημιτισμού ενώ η Λεπέν θεωρούσε τον ολλανδό πολιτικό πιο δεξιό από την ίδια επειδή επιτίθεται στο ισλάμ και συγκρίνει το Κοράνι με τον «Αγώνα μου» του Χίτλερ. Η Λεπέν δηλώνει ότι «δεν έχει τίποτα εναντίον του ισλάμ» αλλά αντιτίθεται «στην πλημμύρα μουσουλμάνων μεταναστών και στην εισχώρηση του ισλάμ στην κοινωνία».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top