Select Menu

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία σε συμβιβαστικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό και την αύξηση του ορίου του κρατικού χρέους ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας και γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Χάρι Ρέιντ.

Το σχέδιο επεκτείνει το ομοσπονδιακό όριο κρατικού δανεισμού έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να δανείζονται έως και τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ ανοίγει και πάλι τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Περιλαμβάνονται, επίσης, σχετικά μικρές αλλαγές σε ό,τι αφορά το νόμο Ομπάμα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως ανακοίνωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα υιοθέτησε τη συμφωνία στη Γερουσία και επιθυμεί την ταχεία έγκρισή της από το Κογκρέσο.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με πηγές γερουσιαστών.

Κατά τον Κάρνεϊ, η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και τον τερματισμό της απειλής της στάσης πληρωμών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν φθάσει στο σημείο που το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να συνάψει νέα δάνεια ώστε να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο το Κογκρέσο θα πρέπει να δράσει τάχιστα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό «τα πάντα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος».

Παρά το κύμα αισιοδοξίας που επικράτησε στον Λευκό Οίκο εν όψει ενός πιθανού τέλους στο shutdown και την αποφυγή μιας στάσης πληρωμών, εξακολουθεί να υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας όσον αφορά στο τι θα συμβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου και αναμένεται να έλθει πρώτα για ψηφοφορία το συμβιβαστικό νομοσχέδιο.

Αναλυτές θεωρούν ότι η Βουλή θα καταφέρει να ψηφίσει το σχετικό σχέδιο, κυρίως με τις ψήφους της μειοψηφίας των Δημοκρατικών και την ανοχή των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών.



Συμφωνία στο παρά πέντε για το αμερικανικό χρέος

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η Βουλή να υποστηρίξει ομόθυμα το συμβιβαστικό σχέδιο, δεδομένου ότι οι προσπάθειες της, με επικεφαλής τον ρεπουμπλικανό πρόεδρό της, Τζον Μπένερ, να επιβάλει στην κυβέρνηση Ομπάμα περικοπές δαπανών, ειδικά στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, δεν τελεσφόρησαν.

Δεν θα «μπλοκάρει» τη συμφωνία ο Μπένερ

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα και πως θα φέρει τη συμφωνία της Γερουσίας προς ψήφιση στη Βουλή.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι έδωσαν έναν καλό αγώνα, αλλά απλά δεν νίκησαν» είπε και τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θα συνεχίσουν να μάχονται εναντίον της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και πρόνοιας που έχει προωθήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και υπέρ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Εκτίμησε δε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανοίξει την Πέμπτη τις υπηρεσίες που έκλεισαν λόγω του προηγούμενου αδιεξόδου στη χρηματοδότηση.

Οι ηγέτες της Γερουσίας δούλεψαν ολόκληρη τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη για να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να κερδίσει την ψήφο και της Βουλής.

Μέσα στο κλίμα πυρετωδών διαβουλεύσεων του Κογκρέσου, ωστόσο, οι αγορές είχαν στείλει μήνυμα κινδύνου για υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους τους, το οποίο σήμερα καθορίζεται στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την Πέμπτη, ώστε να μην αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Ναυτεμπορική

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top