Select Menu

Πώς μπορώ να κάνω μία θετική αλλαγή στον κόσμο;


Σε ποιό από τα υπεράριθμα επείγοντα παγκόσμια ζητήματα ,θα μπορούσα να επικεντρώσω την προσοχή μου,πρώτα;

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που έχουμε αναρωτηθεί όλοι κατά καιρούς,αλλά παρ'όλα αυτά το να είσαι ενεργός πολίτης,μπορεί κάποιες φορές να είναι απελπιστικό...θυμήσου: μπορείς να είσαι υπεύθυνος,μόνο για τις δικές σου πράξεις και οι μεγαλύτερες αλλαγές ξεκινούν σε επίπεδο βάσης...!

Ισως να μην μπορείς να σώσεις τον κόσμο,αλλά μπορείς να σώσεις την αυλή σου.Και σκέψου,τί θα γινόταν αν όλοι κάναμε το ίδιο.Με αυτό στο μυαλό,εδώ είναι 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις και να σπείρεις αυτά τα πράσινα βλαστάρια,μεγαλώνοντας τα στη δική σου κοινότητα,επεκτείνοντας τα προς τα έξω σαν κυματισμούς σε λίμνη.Με αυτόν τον τρόπο,εμπνέεις και άλλους ανθρώπους να κάνετε αλλαγές σε μία μεγάλη κλίμακα.
Σαν ανθρωπολόγος η Margaret Mead κάποτε είπε:

''Ποτέ μην αμφιβάλλεις ότι μια μικρή ενωμένη ομάδα πολίτων,μπορεί να αλλάξει τον κόσμο''...''πράγματι είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει''.
Η επόμενη λίστα,θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα πράγματα,όπως ανακύκλωση,λειτουργία δικαίου εμπορίου και αποφυγή χρήσης πλαστικού,όπου αυτό μπορεί να γίνει.

Νιώσε άνετα να προσθέσεις τις δικές σου προτάσεις στην περιοχή των σχολίων και οτιδήποτε αποφασίσεις να κάνεις,κάνε το με την ψυχή σου.!

1.Ξεκίνα ένα δώρο οικονομίας.

Τα δώρα οικονομίας,ενεργοποιούν τους ανθρώπους να ανταλλάξουν αγαθά,υπηρεσίες και χάρες χωρίς την ανάγκη για πληρωμή με μετρητά.Μία από τις καλύτερες πρωτοβουλίες είναι η ελεύθερη ανακύκλωση,ένας παγκόσμιος ιστός δοτικότητας,βασισμένος στην ιδέα ότι τα σκουπίδια ενός ανθρώπου,είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου.Γιατί να ρίχνεις στην χωματερή πράγματα όταν άλλοι άνθρωποι στην περιοχή σου θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν;

Κατά πάσα πιθανότητα,υπάρχει ήδη μία τέτοια ομάδα στην πόλη σου,αλλά αν όχι δημιούργησε μία νέα ομάδα εσύ,είναι εύκολο και γρήγορο.Ψάξε στο διαδίκτυο για ομάδες αλληλεγγύης της περιοχής σου ή φτιάξε εσύ την δική σου ομάδα και κοίτα πόσους ανθρώπους μπορείς να βοηθήσεις,δωρίζοντας πράγματα που δεν χρειάζεσαι πλέον και εισπράττοντας άλλα πράγματα που σου αρέσουν σαν αντάλλαγμα.

Βιβλία,δώρα,έπιπλα,ηλεκτρικές συσκευές,πράγματα τα οποία είναι για πέταμα.
Μία άλλη ιδέα είναι να ξεκινήσεις μία ανταλλαγή ικανοτήτων ή μία τράπεζα χρόνου στην δική  σου κοινότητα.Αυτά τα μοντέλα,επιτρέπουν στους ανθρώπους να βρουν βαφείς,ξυλουργούς,κηπουρούς,babysitters και τόσες άλλες υπηρεσίες,που όλοι έχουμε ανάγκη κατά καιρούς,χωρίς να αγωνιούμε για το πως θα πληρωσούμε σε μετρητά.
Μετά από όλα αυτά,είναι τελικά ο χρόνος ότι πολυτιμότερο έχουμε;

Βρες μία ομάδα από ομοϊδεάτες και μαζί ξεκινήστε να καταγράφετε μία λίστα ικανοτήτων,βάσει της οποίας θα προσφέρετε αγαθά και κατόπιν θα λαμβάνετε,σαν αντάλλαγμα.Μετά απλά κατάγραψε τους χρήστες,πόσες ώρες έχουν βοηθήσει άλλους και πόσες ώρες τους οφείλονται σαν αντάλλαγμα.
Σε ορισμένες περιοχές,όπως η πληγμένη από την κρίση Ελλάδα,τα συστήματα του παζαριού έχουν ενεργοποιήσει ανθρώπους που ζούνε στη φτώχεια να συνεχίζουν φυσιολογικά τη ζωή τους.

2.Ξεκίνα το δικό σου εναλλακτικό νόμισμα

Θέλεις να κάνεις κάτι πιο αισιόδοξο από την πρόταση Νο 1; Εδώ είναι μία πρόκληση...
Γιατί δεν μποϋκοτάρετε το νομισματικό σύστημα όλοι μαζί και ν'αρχίσετε ένα τοπικό νόμισμα στη δική σας κοινότητα ή στην δική σας πόλη;
Εναλλακτικά νομίσματα όπως το Bitcoin αυξάνονται με μεγάλη δημοτικότητα,όπως επίσης και άλλες προσφορές που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο.Βοηθούν να δημιουργήσεις μία αίσθηση κοινότητας,ενθαρρύνουν τους ανθρώπους ν'αγοράζουν τοπικά προϊόντα  και είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας έναντι στη δύναμη των τραπεζών.

Μετάφερε τον λογαριασμό σου από μία διεφθαρμένη τράπεζα σε μία ένωση πίστωσης ,είναι ένας απλός τρόπος ενεργής διαμαρτυρίας επίσης - αν μπορείς να κάνεις ένα πράγμα,κάνε αυτό.!

3.Οι πολιτικοί δεν ακούνε; Γίνε η διαφορά που θέλεις να δεις.!

Τί είδους σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή σου;;;
Μερικές φορές καλύτερο από το να περιμένεις τους εκλεγμένους πολιτικούς να ακούσουν τις ανησυχίες σου,ο γρηγορότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να δημιουργήσεις την διαφορά,είναι να την κάνεις μόνος σου.!

Ίσως να μένεις κοντά σε μία όμορφη λίμνη ή σε κάποιο ποτάμι που είναι μολυνσμένο με πλαστικά και βιομηχανικά απόβλητα,γιατί δεν οργανώνεις μία μηνιαία επιχείρηση καθαρισμού με άλλους ομοϊδεάτες; Εάν τα τοπικά σχολεία,είναι απρόθυμα να συνεργαστούν,μίλα σε άλλους ενδιαφερόμενους γονείς και ξεκινήστε μία εκπαιδευτική συνεργασία στο σπίτι.Εάν υπάρχει υλοτομία στην περιοχή σου,φύτεψε δέντρα για ν'αντικαταστήσεις τη ζημιά...και οτιδήποτε και αν κάνεις ενημέρωσε τον τοπικό τύπο - μπορεί οι πολιτικοί να ντραπούν και ν'αναλάβουν δράση.!

4.Πες όχι στους ΓΤΟ φτιάχνοντας τον δικό σου κήπο.

Ο καλύτερος τρόπος να διαμαρτυρηθείς για τους ΓΤΟ,είναι να μποϋκοτάρεις τα supermarkets και να εμπνεύσεις άλλους να κάνουν το ίδιο...απλώς χρειάζεται να βρωμίσεις τα χέρια σου.!

Η κηπουρική είναι πιο εύκολη απ'όσο νομίζεις,για να μην αναφέρω την ανταμοιβή που σου δίνει και την θεραπεία.Τα φρούτα και τα λαχανικά του supermarket ποτέ δε θα έχουν ξανά την ίδια γεύση,εφόσον δοκιμάσεις τα δικά σου προϊόντα

Δεν χρειάζεται πολλή γη για κάτι τέτοιο αν χρησιμοποιήσεις σωστά το χώρο.
Μερικοί δήμοι προσφέρουν χώρους προς ενοικίαση για μίκρο ή μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν όχι,βρες άλλους ανθρώπους στην περιοχή σου,που θέλουν να κάνουν το ίδιο πράγμα.Για τους αρχάριους,η σεληνιακή κηπουρική είναι μία καλή και αποδοτική μέθοδος.(δλδ. να φυτεύεις και να σπέρνεις βάσει των κύκλων του φεγγαριού)

5.Ξεκίνα την δική σου AVAAZ καμπάνια.

Η επιτυχία που έχει σημειώσει η συγκεκριμένη σελίδα AVAAZ δεν μπορεί να εξηγηθεί.Η σελίδα ξεκίνησε το 2007 και αυτή τη στιγμή έχει 26,697,193 μέλη.!

''Είμαι και εγώ μέλος αυτής της σελίδας και υπογράφω κάθε φορά που βρίσκω μία καμπάνια ενδιαφέρουσα,απλώς βάζοντας το όνομά μου και το email μου - στην συνέχεια αυτός που έχει δημιουργήσει την καμπάνια και μόλις μαζέψει τις υπογραφές που χρειάζονται τις εκτυπώνει και τις καταθέτει στο εκάστοτε υπουργείο-οργάνωση-κίνημα,ανάλογα σε τι αφορά η πρόταση''.

Η επιτυχία του AVAAZ έγγειται στη συλλογικότητα των μελών της,που έχουν δημιουργήσει 50 εκατομμύρια δράσεις με πορείες και έχουν συγκεντρώσει 15 εκατομμύρια δολάρια για δράσεις,οδηγώντας πολιτική και πολυεθνικές σε υψηλότατα κλιμάκια δικαιοσύνης.Με αυτόν τον τρόπο κάποιες φορές κερδίζουν απίστευτες νίκες σε θέματα που αφορούν περιβαλλοντικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

ΤΩΡΑ μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις μία νέα πρόταση εδώ και με την δύναμη του διαδικτύου,να πάρεις φόρα για την δική σου καμπάνια...οι πιθανότητες είναι ατελείωτες.!

6.Χρησιμοποίησε τα μοναδικά σου ταλέντα.

Ολοι είμαστε καλοί σε κάτι και τα ιδιαίτερα χαρίσματά μας,μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλό όλων.  Ποιά είναι η ιδιαίτερη ικανότητά σου;

Εχεις σκεφτεί ποτέ να την χρησιμοποιήσεις για να κάνεις μία θετική διαφορά; Ισως να είσαι καλός στην τεχνολογία και να δημιουργήσεις μία ιστοσελίδα για φιλανθρωπικό σκοπό.Ισως να είσαι ένα άτομο που μπορείς να χρηματοδοτήσεις και να οργανώσεις εκδηλώσεις μ'ένα μεγάλο αντίκτυπο.
Ισως πάλι να είσαι δημιουργικός να οργανώσεις καλλιτεχνικά εργαστήρια για ανθρώπους αναξιοπαθείς ή για παιδιά που ζουν στην φτώχεια.

Ολοι έχουμε ταλέντα που μας κάνουν μοναδικούς και με το να τα μοιραζόμαστε,μπορεί να κάνουμε την μεγάλη διαφορά στο να δημιουργήσουμε μία θετική αλλαγή.
Ακόμα και αν δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι ιδιαίτερο να κάνεις,γίνε εθελοντής σε μία φιλανθρωπική οργάνωση,υπάρχουν τέτοιες σε όλες σχεδόν τις πόλεις και σε πολλές κοινότητες.! Ακόμα και μία ώρα την εβδομάδα,μπορείς να προσέχεις έναν ηλικιωμένο ή να περνάς τον χρόνο σου,με κάποιον που ξέρεις ότι το χρειάζεται.
Θα κάνεις μεγάλη διαφορά και θα δεις ότι θα αισθανθείς υπέροχα.!

7.Δάνεισε ένα βιβλίο.

Οι πιθανότητες να διαβάζεις το ''True Activist'' είναι επειδή πολλά πράγματα έχεις δει ή έχεις διαβάσει,τα οποία έχουν επιδράσει επάνω σου σ'ένα σημαντικό βαθμό,ως προς την ζωή σου και την συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους.

Τί από αυτά θα ήθελες να μοιράσεις και ποιά να δανείσεις;
Ενας φίλος μου,άνοιξε το γκαράζ του σαν υπηρεσία δανειστικής βιβλιοθήκης επικεντρωμένο αρχικά στον ακτιβισμό και παρακινώντας τους άλλους να προσφέρουν ότι μπορούν.Μέσα σε εβδομάδες,έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών μέσα στην κοινότητα με διάφορα dvd's να προστίθενται στην βιβλιοθήκη και δωρεές να χρησιμοποιούνται για αγορά μεγαλύτερου υλικού.

Με τόσες βιβλιοθήκες που κλείνουν πλέον εξαιτίας των δημοσίων περικοπών,το να ξεκινήσεις μία δική σου έχει πλάκα αλλά και διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές.Το Book Crossing είναι ένας άλλος τρόπος να μοιραστείς τα αγαπημένα σου αναγνώσματα - απλώς βάλε ένα σημείωμα μέσα στο βιβλίο και άφησέ το σ΄ένα δημόσιο χώρο να το βρει κάποιος άλλος.

8.Χρηματοδότησε ή φτιάξε - κάτι καταπληκτικό.

Το Crowdfunding είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί σαν αποτέλεσμα του διαδικτύου.Μ'ένα κλικ του ποντικιού,μπορείς είτε να δημιουργήσεις ή να χρηματοδοτήσεις ένα σχέδιο που εν δυνάμει μπορεί ν΄αλλάξει τον κόσμο.

Ρίξε μια μάτια στο Global Giving για μερικές ιδέες...όπως για παράδειγμα πώς μπορείς να βοηθήσεις ή να χρηματοδοτήσεις ένα σχέδιο που θα σου αρέσει.

9.Κάνε μία δήλωση μέσω της τέχνης του δρόμου.

Η τέχνη του δρόμου, είναι ενθουσιώδης,ανατρεπτική,ανώνυμη και πηγή έμπνευσης.
Ο Bansky είναι από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου ,κάνοντας πολιτικές δηλώσεις μέσω αυτού του τρόπου,που κάποτε θεωρούταν βανδαλισμός των graffiti.(Οι τοιχογραφίες του,είναι πλέον συλλεκτικές και πωλούνται σε δημοπρασίες για πολλά χρήματα - αν και θλιβερό - παρ'όλα αυτά είναι ένα σημάδι σεβασμού του κινήματος)

Αλλά δεν είναι απαραίτητο να είσαι ένας αρτίστας για ν'αναμιχθείς - το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι έχεις κάτι να πεις!

Η τέχνη του δρόμου περιλαμβάνει ν'αφήνεις γράμματα αγάπης σε αγνώστους ή θετικά μηνύματα κολλημένα στους τοίχους για να φτιάξεις την ημέρα κάποιου.Περιλαμβάνει επίσης τον ''βομβαρδισμό σπόρων''-κυριολεκτικά σπέρνοντας σπόρους σε περιοχές του ιστορικού κέντρου,που μπορεί να μετατρέψει μία άσχημη αστική ζούγκλα,σ'ένα όμορφο μέρος σε μία εβδομάδα.!

Εμπνευση και αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει κάποιος με λίγη φαντασία ή με μία μικρή περιήγηση σε μερικά blogs...

10.Γίνε ευγενικός.

Μπορεί ν'ακούγεται προφανές ,αλλά στην γρήγορη και γεμάτη άγχος ζωή μας,είναι εύκολο να ξεχνάς πόσο σημαντικές είναι μερικές κινήσεις ευγένειας.
Το να είσαι καλός,δεν κοστίζει τίποτα και ίσως είναι το πιο σημαντικό απ'όλα που μπορούμε να κάνουμε,κάθε μία και μοναδική ημέρα.

Με το να συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως ακριβώς θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται ,μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία...ακόμα κ αν αυτό είναι ένα χαμόγελο σ'έναν άγνωστο ή προσφέροντας τη θέση μας σε κάποιον που τη χρειάζεται στο τρένο.

Η ''ανταπόδωση'' είναι μία φανταστική πρωτοβουλία(και ένα εμπνευσμένο βιβλίο/φιλμ) που είναι βασισμένο στην ιδέα,ότι για κάθε καλό που κάνεις σε κάποιον,το λαμβάνεις από κάποιον άλλο εσύ και έτσι εξακολουθεί να συνεχίζεται.Το να κάνεις τους άλλους χαρούμενους,έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μας κάνει επίσης χαρούμενους και εμάς....
και τί μπορεί να κάνει ένας χαρούμενος άνθρωπος;

-Εναν χαρούμενο κόσμο.!

www.trueactivist.com

Επιμέλεια-Μετάφραση: Αρτεμις Ζήση για το www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top