Select Menu

Παραμένει το αδιέξοδο στην κρίση που αφορά το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζεται για 12η μέρα η παράλυση μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και η επαπειλούμενη στάση πληρωμών απέχει μόλις πέντε ημέρες.

Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγόρησαν τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι αρνήθηκε την πρότασή τους για έξοδο από την κρίση και ότι τερματίζει τις διαπραγματεύσεις μαζί τους, απευθυνόμενος πλέον στη Γερουσία.

«Πήγαμε να διαπραγματευθούμε και δεν αποδέχθηκε καμία πρόταση» δήλωσε ο βουλευτής Ντάρελ Ίσα, μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας το πρωί (ώρα ΗΠΑ).

Ο Έρικ Κάντορ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε απογοητευμένος από την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και του Λευκού Οίκου.

«Στο στάδιο αυτό, ελπίζω πως η Γερουσία θα αντισταθεί και πως όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μιλήσουν με την ίδια φωνή» δήλωσε. Συμπλήρωσε πάντως πως γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

«Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις αυτές με τον πρόεδρο δεν είναι ειλικρινείς και κατά συνέπεια δεν βρισκόμαστε πουθενά» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Τζον Φλέμινγκ. «Μας είχαν πει πως θα μας μιλούσαν και την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας παρακάμψουν πιέζοντας τη Γερουσία να βρει κάτι» πρόσθεσε.

Η έναρξη των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων και στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη, είχε σημειώσει μία πρώτη συγκεκριμένη πρόοδο στο θέμα της διπλής εμπλοκής για τον προϋπολογισμό και το όριο του χρέους.

Ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως αντιτίθεται σε μία λύση μόνο μερικών εβδομάδων για το όριο του χρέους, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί πριν από τις 17 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν προτείνει αρχικά να μετατεθεί για το Νοέμβριο η λήξη της προθεσμίας ώστε να δοθεί χρόνος στα δύο στρατόπεδα να συμφωνήσουν σε μία μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top