Select Menu

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique, ασκεί έντονη κριτική για την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, θεωρώντας ότι πλήττει τις χώρες του Νότου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πισσαρίδης, οι πολιτικές της ΕΚΤ και οι δημοσιονομικές πολιτικές που επιβάλλονται εξυπηρετούν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, τις οικονομικές δομές τους και τα επίπεδα του χρέους τους, αλλά όχι το Νότο της ευρωζώνης, όπου απαιτείται μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική. Όταν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπει υποστηρίζουν ότι το σύνολο της Ευρώπης εργάζεται για έναν κοινό στόχο και ότι όλα πάνε καλά, ξεχνούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ακολουθούν αυτές τις πολιτικές επειδή είναι αναγκασμένες να το κάνουν και όχι από επιλογή, αναφέρει.

Σχετικά με τις επικρίσεις του κ. Σόιμπλε σε όσους δεν βλέπουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Πισσαρίδης χαρακτηρίζει απογοητευτικό το γεγονός ότι ο Γερμανός Υπουργός περιγράφει τι συμβαίνει στη Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες σαν αυτή να ήταν η κατάσταση για το σύνολο της Ευρώπης, αγνοώντας την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, μια αξιόλογη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι αδύνατη υπό αυτό το καθεστώς λιτότητας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Τα χρήματα που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είναι πολύ λίγα, χωρίς πόρους, χωρίς ζήτηση, τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι προθεσμίες για εξισορρόπηση των εθνικών προϋπολογισμών θα πρέπει να αλλάξουν σημαντικά, ώστε να μην χρειάζεται να γίνουν τα πάντα τόσο γρήγορα.

«Η Ευρώπη δεν έχει όραμα και δεν έχει την απαιτούμενη ηγεσία για να αποκτήσει όραμα, όλα γίνονται αποσπασματικά και αργά, δεν υπάρχει μια συνολική εικόνα που να θέτει ερωτήματα όπως ‘οδεύουμε πράγματι προς μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση; Τι είδους Ευρώπη θα έχουμε για τα επόμενα δέκα χρόνια;» Κανείς δεν ξέρει, είπε, προσθέτοντας ότι το δικό του όραμα για την Ευρώπη, είναι ο στενότερος δημοσιονομικός και οικονομικός συντονισμός και η υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων.

Για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση τονίζει ότι οι εξουσίες στο θέμα της εκκαθάρισης τραπεζών θα πρέπει να ανήκουν στην ΕΚΤ, την εποπτική αρχή. Η εποπτεία, η αναδιάρθρωση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε μια ενιαία Αρχή, την ΕΚΤ, είπε.

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρεται και στην πρότασή του για έναν ανεξάρτητο φορέα που θα παρακολουθεί τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ένας ρόλος που σήμερα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται ένας ανεξάρτητος φορέας, ο έλεγχος της Επιτροπής αφορά μόνο τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μετά από σχετικό μνημόνιο, συνεπώς χρειάζεται ένας ανεξάρτητος φορέας για όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ και αυτός θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, τόνισε. Ερωτηθείς σχετικά με τα πλεονεκτήματα αυτού του φορέα, απάντησε ότι θα βρίσκεται έξω από την πολιτική, και δεν θα δεσμεύεται από πολιτικές ατζέντες, όπως πολλοί φοβούνται ότι συμβαίνει σήμερα.

Αναφορικά με την Ελλάδα και στην ερώτηση αν για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι αρκετή μια επέκταση των προθεσμιών αποπληρωμής ή θα χρειαστεί ένα νέο άμεσο «κούρεμα», απάντησε ότι η παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους θα πρέπει να επαρκεί, καθώς ο ρυθμός της οικονομικής ύφεσης υποχωρεί και υπάρχει έντονη μείωση των μισθών, η οποία θα λειτουργήσει επιβοηθητικά.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top