Select Menu

Μία απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες της NASA, αφού σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του εδάφους του πλανήτη Αρη διαπίστωσαν ότι τελικά στην επιφάνεια του υπάρχει νερό.

Συγκεκριμένα το Curiosity ανέλυσε το πρώτο του δείγμα σκόνης από το έδαφος του κόκκινου πλανήτη, την οποία εξαέρωσε στους 835 βαθμούς Κελσίου και όπως παρατηρήθηκε, η σκόνη ήταν πλούσια σε υδρατμούς.

Το νερό στον πλανήτη Αρη δεν δεν βρίσκεται ελεύθερο και τρεχούμενο όπως στη Γη, αλλά είναι χημικά δεσμευμένο στα σωματίδια του εδάφους. Παρόλο που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι ο κόκκινος πλανήτης είχε τρεχούμενο νερό, σήμερα τα μόνα άμεσα αποθέματα νερού που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα ήταν σε μορφή πάγου στους πόλους του πλανήτη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Λόρι Λέσιν του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ της Νέας Υόρκης, ανέφεραν ότι το έδαφος του πλανήτη περιέχει νερό σε ποσότητα περίπου 2% αξιοποιήσιμο από τους μελλοντικούς επισκέπτες.

Ωστόσο εκτός από το νερό, τα όργανα του Curiosity φέρνουν και κακά μαντάτα για τους επιστήμονες. Στο έδαφος του Αρη εντοπίστηκε επίσης αρκετό διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, οξυγόνο και χλώριο και σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές οι υπερχλωρικές ενώσεις μπορεί να αποβούν τοξικές για όσους ανθρώπους εισπνεύσουν μεγάλες ποσότητες της σκόνης του κόκκινου πλανήτη.


iefimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top