Select Menu

Με δάνεια ύψους 245 εκατ. ευρώ, από τα οποία ανεξόφλητα είναι τα 229,7 εκατ. ευρώ και τα οποία εξυπηρετεί το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι Ελληνες πολίτες, βαρύνεται το Μέγαρο Μουσικής.

Τα στοιχεία που δίνονται επιβεβαιώνουν δύο ακριβώς θέματα. Πρώτον ότι το Μέγαρο έχει χρεοκοπήσει και χρωστάει πολύ περισσότερα από την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ μαζί που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Και δεύτερον ότι το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς πληρώνουμε τόσα χρόνια κακοδιοίκησης και ενδεχομένως και κακοδιαχείρισης, αλλά και της εμμονής των κυβερνήσεων να καλύπτουν τα θαλασσοδάνεια που πήραν οι διοικήσεις του Μεγάρου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο, στις 30 Ιουνίου του 2013, ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Πρόκειται, ειδικότερα, για τρία δάνεια, ένα από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 95 εκατ. ευρώ και δύο ακόμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρώτο ποσού 78.857.936 ευρώ και το δεύτερο, ύψους 55.419.314 ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει στους βουλευτές ότι, με τον Ν. 3943/2011, το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εξυπηρέτηση του δανείου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 95 εκατ. ευρώ. Ήταν ο νόμος Παπακωνσταντίνου για τον οποίο είχε προκληθεί σάλος καθώς εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, το δημόσιο αναλάμβανε τα δάνεια του Μεγάρου.

Για το τρέχον οικονομικό έτος, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα 6 εκατ. ευρώ και αυτή δόθηκε μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναφέρεται επίσης ότι, με βάση τον Ν. 4093/2013, δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μέσω ειδικής χρηματοδότησης, μέχρι του ύψους που ανέρχονταν οι εν λόγω υποχρεώσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Βάσει των ανωτέρω, εκδόθηκαν αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (μία, στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 και μία, στις 30 Απριλίου του 2013), με τις οποίες εγκρίθηκε η χορήγηση ποσού συνολικού ύψους 2.679.265 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Διευκρινίζεται όμως, με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ότι οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούσαν μόνο λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και δεν σχετίζονται με ανεξόφλητες δανειακές υποχρεώσεις του εν λόγω φορέα προς τις τράπεζες.

Πουλήστε το Μέγαρο και στηρίξτε τα ΕΑΣ

Τα Ενιαία Αμυντικά Συστήματα περιλαμβάνουν την ιστορική ΠΥΡΚΑΛ και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων. Πάσχουν κι αυτά από τις χρόνιες ασθένειες του ελληνικού δημοσίου. Κακοδιοίκηση, χρέη, ελλείμματα.

Έχει ήδη γίνει μια προσπάθεια συμμαζέματος. Από 2000 εργαζόμενους, σήμερα έχουν μείνει 850, αξιοθαύμαστη τεχνογνωσία και ποιότητα προϊόντων. Φτιάχνουν πολυβόλα, τυφέκια, πιστόλια, όλμους, συναρμολογούν πυραύλους, συντηρούν τους πυραύλους των PATRIOT κι άλλων προηγμένων όπλων. Κατασκευάζουν επίσης ποικιλία υψηλής ποιότητας πυρομαχικών, για μερικά από τα οποία υπάρχει τρομακτική ζήτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Έχουν επίσης μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Μάνδρα, στο Λαύριο, στην Σύρο, στο Μαρτίνο και στο Χαϊδάρι. Κυρίως όμως έχουν τεχνογνωσία, ποιότητα και παραγωγικές δυνατότητες.

Η διοίκηση των ΕΑΣ έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, που θα μπορεί σε μερικούς μήνες να οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Προϋπόθεση να δανειοδοτηθούν με 30.000.000 Ευρώ, διότι ρευστότητα γιοκ. Και φυσικά αυτή η εν ζωή εξυγίανση, θα πρέπει να συνοδεύεται με παράλληλη εξυγίανση της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ και μετά στην συγχώνευση όλων κάτω από μια εταιρική ομπρέλα και συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερες εγκαταστάσεις. Προϋπόθεση φυσικά η εκδίωξη των όποιων λαμόγιων και η περιθωριοποίηση μερίδας συνδικαλιστών, που πριονίζουν την βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας μέσα στην τύφλωση και τον φανατισμό τους.

Σε όλες τις σοβαρές χώρες η αμυντική βιομηχανία είναι η αιχμή του δόρατος στην έρευνα και τεχνολογία και, φυσικά, στην ανάπτυξη. Πολλές από τις τεχνολογίες αιχμής και τα πρωτοποριακά υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα, πχ στην αυτοκινητοβιομηχανία, αναπτύχθηκαν και παράχθηκαν μαζικά από την αμυντική βιομηχανία. Κινητήρες, υλικά όπως το κέβλαρ και τα ανθρακονήματα, το ίδιο το διαδίκτυο, είναι «παιδιά» της πολεμικής βιομηχανίας. «Πόλεμος πάντων πατήρ».

Εκεί επίσης βρίσκουν δουλειά τα καλύτερα μυαλά διαφόρων επιστημονικών κλάδων, αφού κυρίως στην βιομηχανία όπλων και την αεροπορική βιομηχανία γίνεται η πλέον επαναστατική έρευνα και δημιουργούνται απίστευτες εφαρμοσμένες καινοτομίες, που μετά βρίσκουν τον δρόμο τους και στην πολιτική βιομηχανία. Από τα χέρια του πολεμιστή περνάνε στα χέρια του πολίτη.

Τα Ενιαία Αμυντικά Συστήματα λοιπόν, για να εφαρμόσουν το σχέδιο εξυγίανσης τους χρειάζονται 30.000.000 Ευρώ. Έτσι, με σφιχτή και τολμηρή επιχειρηματική διοίκηση θα διασφαλιστούν 850 θέσεις εργασίας, θα δει η επιχείρηση, επιτέλους πλεόνασμα, και θα ενισχυθεί μια βάση για υγιή, αληθινή ανάπτυξη με τεχνολογία αιχμής. Εκεί δε και στις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν γύρω από αυτήν, θα μπορέσουν να εργαστούν νέοι αριστούχοι επιστήμονες, που διψούν για έρευνα και την βιομηχανική εφαρμογή του διανοητικού μόχθου τους.

Τριάντα κωλοεκατομμύρια, δάνειο, όχι χάρισμα, για την αληθινή βιομηχανία, όπου δουλεύει εξειδικευμένο προσωπικό, με τεράστια σημασία και δυνατότητες, όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά για την εθνική στρατηγική και ασφάλεια. Ώστε να διασφαλιστούν πολύτιμες θέσεις εργασίας και να ξοφληθούν τα συσσωρευμένα χρέη της επιχείρησης από την ίδια την επιχείρηση με τα μελλοντικά κέρδη της.

Πόσο έχουν κοστίσει τα κέφια του λαμπρακέϊκου, των Φίλων, πως τους λένε, στο Μέγαρο Μουσικής; 200.000.000 Ευρώ. Κολλαριστά.  Και το 2011 τους καλύφθηκε, επί Παπακωνσταντίνου, δάνειο 95.000.000 Ευρώ, επίσης από τα καλά, που δεν μυρίζουν. Αρνούνται δε να περιέλθει το Μέγαρο Μουσικής στο Δημόσιο, να κλείσει και να ιδιωτικοποιηθεί, να πουληθεί, οτιδήποτε. Ο λαός πληρώνει, συνεχίζει να επιχορηγεί, καλύπτει δάνεια, ρίχνει μπερντέ κολλαριστό και τριζάτο, αλλά, όλα κι όλα, το άβατο παραμένει άβατο.

Δεν αμφιβάλλω για την χλιδάτη κι ελιτίστικη προσφορά του Μεγάρου Μουσικής στον πολιτισμό. Είναι όμως μεγάλο το φέσι, αδέρφια. Πολύ ακριβό το μαγαζί. Μουράνο να σπάγαμε στην Καμπαγιέ με τις ντουζίνες, λιγότερο θα μας κόστιζε.

Όταν λοιπόν θέλουν τα ΕΑΣ, η αμυντική βιομηχανία του Έθνους, δάνειο, όχι χάρισμα, για να κινηθούν, 30.000.000, θα πετάμε από το παράθυρο πολλαπλάσια για τους Φίλους του Μεγάρου και του Γουίλιαμ Λώσον;

Μου λένε πως η επιθυμία του Πρωθυπουργού και των άμεσων συνεργατών του είναι η διατήρηση και εν λειτουργία εξυγίανση των ΕΑΣ και θα πρόσθετα και της ΕΛΒΟ και της ΕΑΒ. Για τους λόγους που έγραψα παραπάνω, οικονομικούς, εθνικούς, στρατηγικούς και για την απασχόληση και νέων επιστημόνων.

Ακούω όμως επίσης ότι το οικονομικό επιτελείο και κάτι τύποι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν άλλη γνώμη, βασισμένη σε μια σαράφικη λογική.

Πρέπει να βλέπεις και πιο μακριά. Διότι δεν είναι ανάπτυξη άμα γίνουμε όλοι κούληδες, σερβιτόροι κλπ. Οι μη έχοντες προσόντα κι αφού δεν θέλουμε παράνομους αλλοδαπούς, θα πάνε και στη Μανωλάδα και ελιές θα μαζέψουν γύρω απ’ το χωριό τους για μεροκάματο, όταν το πάρουν απόφαση και τελειώσει το φραπόγαλο. Όμως κάτι πρέπει να γίνει και με το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει για επιλογή την μετανάστευση ή τα χωράφια, αφού βέβαια γίνουμε σοβαρή χώρα.

Όποιος θέλει, ας πάει μια βόλτα στο Ισραήλ, να δει πως η αμυντική βιομηχανία μπορεί να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης και της οικονομίας. Εμείς έχουμε τα καλύτερα μυαλά και αφήνουμε να τα αρπάζουν οι αμυντικές βιομηχανίες Άγγλων, Αμερικανών, Γερμανών. Επιτρέπουμε ένα επιστημονικό παιδομάζωμα.

Λέω λοιπόν, να κοπούν τα φράγκα στο Μέγαρο, να περιέλθει στο Δημόσιο, αφού το Δημόσιο, ήτοι ο Έλληνας πληρώνει, να κλείσει, να ελεγχθεί η οικονομική του διαχείριση και να εξυγιανθεί, αν γίνεται, που χλωμό το βλέπω, αλλιώς να πουληθεί.

Παράλληλα, επειδή κάτι θα μας μείνει στην άκρη από τα ματαιωθέντα κέφια των Φίλων, να δοθεί το δάνειο στα ΕΑΣ, που θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, πουλώντας ίσως κάποιο ποσοστό, ώστε να εξασφαλίσουμε μια βιομηχανική και τεχνολογική βάση για κάτι της προκοπής. Κάτι που μπορεί να φέρει ανάπτυξη τεχνολογίας, εξαγωγές, χρήμα, κι άλλες θέσεις εργασίας.

Θα έλεγα δε, για το δάνειο των ΕΑΣ, να δίναμε ενέχυρο, για 2 Ευρώ, κι έναν τζιτζιφιόγκο, σύμβουλο, ανθυποσύμβουλο, κάτι τέλος πάντων, του ΤΑΙΠΕΔ, που λένε οι φήμες πως κουνούσε τα κρινένια χεράκια του σε μια συνάντηση κι έλεγε «να κλείσουν, να κλείσουν»…

antinews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top