Select Menu

Η κατάρτιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης του γαϊδουρινού γάλατος αποτέλεσε το αντικείμενο της διευρυμένης σύσκεψης υπό τον τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΦΕΤ, Ιωάννη Τσιάλτα, και στελέχη του Οργανισμού, του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής.

Κατά τη διάρκειά της εξετάσθηκαν οι υγειονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί το αυτού του είδους το γάλα προκειμένου να διατεθεί προς ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε από τους τρεις αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν με στόχο τη θέσπιση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, ούτως ώστε αφενός οι εκτροφείς όνων να μπορούν να αξιοποιήσουν το παραγόμενο προϊόν, αφετέρου να τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές που να διασφαλίζουν την υγεία και προστασία των ζώων και τη δημόσια υγεία.

Προφανώς η Ελλάδα διαθέτει πολλούς γαιδάρους και κάποιος σκέφτηκε να τους αρμέξει.
Σαφώς όλα τα άλλα προβλήματα έχουν λυθεί.

Ειδικότερα αυτά που αφορούν το υφιστάμενο καρτέλ γάλακτος.
Αυτό το καρτέλ που φροντίζει το γάλα στην Ελλάδα να τιμολογείται σαν να πρόκειται για εξωτικό προιόν σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του γάλακτος στην Ευρώπη.
Θα ήθελα δε να παρατηρήσετε τις συσκευασίες των επώνυμων ειδών γάλακτος  μακράς διαρκείας που πιθανώς καταναλώνετε.

Θα διαπιστώσετε συχνά με μία αχνή σφραγίδα πάνω στο πλαστικό μπουκάλι σε άσχετο μέρος και όχι πάνω στη συσκευασία την πραγματική  προέλευση του γάλακτος που καταναλώνετε.
Μπορεί να πληρώνετε ελληνικές τιμές, αλλά το γάλα που πιθανώς καταναλώνετε είναι Ουγγαρίας.
Και μιλάμε βέβαια για το γάλα μακράς διαρκείας, γιατί το φρέσκο γάλα δεν είναι δυνατό να πιστοποιηθεί ως ελληνικό 100%.

Ο τρόπος συλλογής του επιτρέπει την δυνατότητα να βαφτίζεται το  γάλα ως ελληνικό.
Θα δυσαρεστήσω κάποιους, αλλά μπορεί κάποιος υπεύθυνος να μου απαντήσει ποιός μηχανισμός εμποδίζει τυχόν πρόσμειξη γάλακτος στην πηγή παραγωγής του?
H σωστή απάντηση είναι μόνο το φιλότιμο του παραγωγού...
Υπάρχουν όμως και άλλοι στο σύστημα διακίνησης και αυτοί σίγουρα δεν έχουν φιλότιμο ,όταν μας ταίζουν με ουγγρικό γάλα...

Ας έλθουμε όμως στην αρχική είδηση.
Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει που θα βρεθούν τόσα γαιδούρια σε κύηση για να παραχθεί το πολύτιμο γάλα τους σε ικανοποιητική ποσότητα για να βγαίνει κάποιο κέρδος από την  διακίνηση του?
Aπ' ότι γνωρίζουμε δεν υπάρχουν αρκετά και δεν βρίσκονται μαζεμένα κάπου.
'Οπότε το συμπέρασμα είναι είτε ότι θα κάνουμε εισαγωγή γαιδούρια από κάπου ή θα κάνουμε μονάδες αναπαραγωγής τους εδώ.

Τα γαιδούρια μετανάστες θα παράγουν γάλα που θα βαφτίζεται ελληνικό και θα πωλείται στο εξωτερικό, αποφεύγοντας μέσω του νομικού πλαισίου τους απαραίτητους ελέγχους για την ποιότητα του.

Οι έλεγχοι θα υφίστανται μεν στα χαρτιά, αλλά θα "φροντίζει" το Ελληνικό Δημόσιο για την ποιότητα τους, όπως πάντα.

Η μπίζνα δε θα είναι ιδιαίτερα επικερδής.
Μην απορήσετε όμως αν σύντομα στα αλλαντικά που θα καταναλώνετε βρεθούν ίχνη κρέατος γαιδάρου...

Να ξέρετε μόνο ότι δεν θα πρόκειται για ελληνικά γαιδούρια...
Τα ελληνικά γαιδούρια διαθέτουν αξιώματα και δεν αρμέγονται. Μόνο σας αρμέγουν...

Υ.Γ.
Δεν θα με παραξένευε αν η σχετική επένδυση βαφτισθεί επένδυση στην βιοτεχνολογία και επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ... Θα χρειασθούν σίγουρα πολύπλοκες επιστημονικές έρευνες για να αυξηθεί η γονιμότητα  και η παραγωγή σπέρματος των γαιδάρων και να παραχθεί τόσο γάλα...

Son Ofeon

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top