Select Menu

Κοινή ομάδα Καναδών και Τούρκων αρχαιολόγων σε αρχαιολογική έρευνα που διεξήγαγαν στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, σε συγκεκριμένο χώρο, όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα ναός των Ασσυρίων, εντόπισαν πινακίδες από πηλό με σφηνοειδή γραφή.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τορόντο, Timothy Harrison, , ο οποίος είναι επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας του Καναδά,   βάσει των ενδείξεων,  εκτιμά ότι οι πήλινες πλάκες έχουν δημιουργηθεί σε μια περίοδο αιώνων από το 1200 έως το 600 π.Χ. και βρίσκονταν στο κάτω μέρος του ναού των Ασσυρίων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το περιεχόμενο της αποκρυπτογράφησης των πλακών με τη σφηνοειδή γραφή θα δώσει νέες πληροφορίες για τον πολιτισμό των Ασσυρίων.
Οι πήλινες πλάκες βρέθηκαν στο κεντρικό τμήμα του ναού, κάτω από το χώρο όπου γίνονταν οι ιεροτελεστίες.

Ο Χάρισσον θα πεί:

«Υποθέτουμε ότι οι πλάκες χωρίζονται σε δύο ιστορικές περιόδους. Η μία είναι η νέο-ασσυριακή και η άλλη η αρχαιο- ασσυριακή περίοδος. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καθόλου στοιχεία για  τη θρησκευτική διάσταση της ιδεολογίας των Ασσυρίων. Υπάρχει, πιστεύω, η δυνατότητα να πληροφορηθούμε τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες των αρχαίων πολιτισμών της Μέσης Ανατολής».

Πιστεύεται ότι ο ναός είναι απομεινάρι ενός επαρχιακού κέντρου της ασσυριακής αυτοκρατορίας που άκμασε επί της δυναστείας των αυτοκρατόρων Tiglath-Pileser Τιγκλάθ Πιλεσέρ.

mikres-ekdoseis

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top