Select Menu

Μετά την υποχώρηση της θεωρίας περί κυριαρχίας των BRICS, η αγορά αναζητά την επόμενη ευκαιρία ραγδαίας ανάπτυξης και υψηλών αποδόσεων. Γιατί "τσαλακώθηκε" η εικόνα τους ως σίγουρο στοίχημα. Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι αντικαταστάτες.

Όταν ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Jim O'Neil επινόησε τον όρο BRICS το 2001 δημιούργησε μία από τις πιο ισχυρές επενδυτικές ομάδες της τελευταίας δεκαετίας.

Η ομάδα αυτή των κρατών -Βραζιλία, Ρωσία, Iνδία και Κίνα με την ακόλουθη προσθήκη της Ν. Αφρικής- είχε τη δυνατότητα να συγκριθεί με τις ΗΠΑ και ίσως να τις ξεπεράσει, με την Ιαπωνία και τη Γερμανία ως ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες.

Αυτή ήταν η τάση που λίγοι επενδυτές ήθελαν να χάσουν. Έτσι, τα επόμενα χρόνια, πολλά επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνθηκαν στα BRICS, καθώς οι επενδυτές ήθελαν μερίδιο από αυτήν την ταχύτατη ανάπτυξη.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Matthew Lynn στο MarketWatch, περισσότερο από μία δεκαετία αργότερα, τα BRICS δεν δείχνουν πια να παραμένουν το σίγουρο στοίχημα που ήταν κάποτε. Αλλά το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι πάντα κάπου θα υπάρχει μια ιστορία μεγάλης ανάπτυξης. Οι επενδυτές έχουν την ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι.

Τι, λοιπόν, θα αντικαταστήσει τα BRICS;

Η τεχνολογία, οι εταιρείες με πολύ μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η Αφρική είναι οι τρεις πιο πιθανοί υποψήφιοι. Καθένας από τους τρεις έχει τις ίδιες δυνατότητες εκρηκτικής ανάπτυξης όπως είχαν και τα BRICS.

Υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες ότι τα BRICS δείχνουν πλέον πολύ λιγότερο εύρωστα σε σύγκριση με λίγα χρόνια πριν.

Το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναπτύχθηκε μόλις κατά 1% τον περασμένο χρόνο και δεν αναμένεται να αναπτυχθεί πάνω από 2% φέτος. Οι ταραχές στους δρόμους δείχνουν ότι η οργή του κόσμου για τις ανισότητες αυξάνεται, γεγονός που προξενεί προβληματισμό για το μέλλον.

Η οικονομία της Ρωσίας δεν αναμένεται να αναπτυχθεί πέραν του 2% το 2013, αν και οι τιμές του πετρελαίου, ο βασικός οδηγός προς την ανάπτυξη, βρίσκεται πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Η Ινδία επίσης δεν δείχνει σε καλύτερη κατάσταση. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 4% φέτος, από 11% δύο χρόνια πριν και την ίδια ώρα ο πληθωρισμός απογειώνεται. Το ΑΕΠ της Νότιας Αφρικής αυξήθηκε μόλις 2,5% το 2012 και ενδέχεται να μην αναπτυχθεί περισσότερο από 2 φέτος.

Και η Κίνα, η πιο μεγάλη οικονομία από όλες, κατευθύνεται σε πιο ταραγμένα νερά. Η ανάπτυξη σημείωσε επιβράδυνση στο 7,8% αυτόν τον χρόνο -πρώτη φορά υποχώρησε κάτω από το 10% εδώ και πολύ καιρό- και υπάρχουν φόβοι ότι η οικονομία της μπορεί να μην αντέξει τη μετάβαση από μια ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τις εξαγωγές σε μια τροφοδοτούμενη από την εσωτερική ζήτηση.

Η Κίνα με τον τεράστιο πληθυσμό της και τον δυναμισμό της βιομηχανίας της είναι ακόμα σε τροχιά να καταστεί τεράστια οικονομία. Η Βραζιλία ίσως και να είναι, αλλά αυτό είναι ολοένα και περισσότερο υπό συζήτηση. Η Ρωσία κάνει πολύ λιγότερη πρόοδο από το αναμενόμενο. Αγωνίζεται να ξεφύγει από την εξάρτησή της από τους φυσικούς της πόρους. Το ίδιο και η Ινδία και η Νότια Αφρική. Καμία από αυτές δεν δείχνει σίγουρη να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα, η ιδέα των BRICS δεν αντέχει πια σοβαρή κριτική. Πολλά μπορούν να ειπωθούν γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως γιατί ποτέ δεν είχαν τις προοπτικές που κάποιοι θεωρούσαν ότι έχουν. Ενδεχομένως να έχουν πληγεί από την επιβράδυνση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ή ίσως και να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που πάντα υπάρχουν στον δρόμο προς την ανάπτυξη. Όμως υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες ότι η ανάπτυξή τους έχει περιοριστεί σημαντικά.

Και όμως, ακόμη οι αγορές αναζητούν μια ιστορία μεγάλης ανάπτυξης. Για την περασμένη δεκαετία ήταν τα BRICS. Πριν από αυτό ήταν η φούσκα του ίντερνετ και πηγαίνοντας πίσω στη δεκαετία του '20 η επανάσταση του ραδιοφώνου. Οι αγορές είναι ενθουσιώδεις εκ φύσεως και χρειάζονται κάτι για να ενθουσιάζονται μαζί του. Είναι μέρος της επενδυτικής ψυχολογίας.

Επομένως, ποιο θα είναι αυτό για την επόμενη δεκαετία; Ορίστε τρία πιθανά μεγάλα θέματα, υποψήφια να αντικαταστήσουν τα BRICS.

Πρώτον, η τεχνολογία. Βρισκόμαστε ήδη εν μέσω ενός μεγάλου κύματος τεχνολογικών αλλαγών, με την ανάπτυξη των υπολογιστών, του ίντερνετ και των smartphones. Αλλά ίσως και να είμαστε ακόμα στην αρχή. Η πληροφορική είναι έτοιμη να μεταμορφώσει κάποιες πολύ μεγάλες βιομηχανίες.

Όπως:

Το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό εμφανίζεται στον ορίζοντα. Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν θα είναι οι καθιερωμένοι παίκτες όπως η Volkswagen ή η Toyota που θα δημιουργήσουν τα καθοδηγούμενα από υπολογιστή αυτοκίνητα, αλλά εντελώς νέες εταιρείες.

Η παραδοσιακή τηλεόραση επίκειται να αντικατασταθεί από διαδικτυακές μεταδόσεις και αν η τηλεόραση καταρρεύσει, το ίδιο θα συμβεί και με τις διαφημιστικές εταιρείες. Τα ηλεκτρονικά βιβλία αλλάζουν τη βιομηχανία των εκδόσεων και οι λιανικές πωλήσεις καταρρέουν.

Το νεότερο κύμα τεχνολογικών αλλαγών θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ευρείας γκάμας νέων εταιρειών και θα δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για όποιον επενδυτή προλάβει.

Δεύτερον, οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το 1960, οι αγορές είχαν πάθει ψύχωση με το Nifty-Fifty. Μια μικρή ομάδα εταιρειών που θα κυριαρχούσε. Σήμερα μια νέα ομάδα αναδύεται. Η Apple, η Amazon, η Google, η Samsung αποκτούν τεράστια δύναμη και παγκόσμια απήχηση.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ίσως αρχίσουν να καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση στην αγορά καθώς και τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές, γεγονός που υπόσχεται τεράστιες αποδόσεις στις επόμενες γενιές. Το έχουμε ήδη δει σε έναν βαθμό με την Apple.

Τέλος η Αφρική. Νέος, γρήγορα αναπτυσσόμενος πληθυσμός. Βελτιούμενη εκπαίδευση. Ραγδαία εκβιομηχάνιση. Πριν από μία γενιά, αυτή ήταν η περιγραφή της Αφρικής, αλλά σήμερα αυτό ισχύει μόνο για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η περιοχή σήμερα αναπτύσσεται με 6% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας - λίγο χαμηλότερα από την ανεπτυγμένη Ασία και πιο γρήγορα από κάθε άλλη περιοχή στον κόσμο. Πέντε από τις δέκα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο βρίσκονται στην Αφρική. Μεγάλες χώρες, όπως η Νιγηρία και η Κένυα, φτάνουν το σημείο καμπής πέρα από το οποίο η ανάπτυξη θα είναι αυτοτροφοδοτούμενη.

Οι αγορές έχουν πάντα μια μεγάλη ιδέα ανάπτυξης.

Με τις μέρες των BRICS να έχουν περάσει, είναι ένα ερώτημα ποια θα είναι αυτή. Μόλις απαντηθεί, ζεστό χρήμα θα εισρεύσει όπως συνέβη και με τα BRICS. Όποιος συμμετάσχει πριν από το πλήθος θα έχει εξαιρετικές αποδόσεις.

euro2day

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top