Select Menu

Γράφει ο Κούρκουλος

Η Ελλάδα εντάχθηκε στη νομισματική ένωση παραιτούμενη του δικαιώματος του εθνικού νομίσματος, αφαιρώντας έτσι τη δυνατότητα να προσαρμόζει τη νομισματική της πολιτική στις περιστάσεις και ακολουθώντας ένα σκληρό νόμισμα του οποίου την κυκλοφορία καθορίζουν υπερεθνικά κέντρα.

Κανένα όφελος δεν προέκυψε στην ελληνική οικονομία. Τα ελλείμματα διογκώθηκαν , το ισοζύγιο επιδεινώθηκε, οι εξαγωγές δοκιμάζονται, το τραπεζικό σύστημα εξαρτήθηκε και φτώχια καλπάζει.

Το ευρώ διευκολύνει την Γερμανία και κάποιους δορυφόρους της, διευκολύνει την διεθνή τοκογλυφία αλλά δεν εξυπηρετεί μια ασθενή εθνική οικονομία.

Η επαναφορά στο εθνικό νόμισμα σηματοδοτεί την οικονομική ανεξαρτησία και την ευχέρεια να προσαρμόσει το έθνος τις προτεραιότητες του. Πάντως, η μεταβολή του νομίσματος είναι μία υπόθεση δύσκολη και πρέπει να υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις, όπως τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Η απομάκρυνση από το ευρώ δεν προβλέπεται νομοθετικά, μπορεί να γίνει οικειοθελής αποχώρηση.

Γι’ αυτό ο χρόνος και οι συνθήκες πρέπει να επιλεχτούν προσεκτικά.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top