Select Menu


Ζημία άνω των 40 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο

Δείτε την ανακοίνωση της SONAK μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 19 προσώπων

Μία ημέρα μετά τις ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, που ασκήθηκαν από την εισαγγελέα διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, εις βάρος 19 προσώπων, για την υπόθεση της προμήθειας οπλικού συστήματος από τη SONAK, η οποία προκάλεσε στο Δημόσιο ζημία άνω των 40 εκατ. ευρώ, η εταιρεία του Θωμά Λιακουνάκου επανέρχεται, με ανακοίνωσή της, ζητώντας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.

Πρόκειται για την προμήθεια παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων, σύστημα για το οποίο αν και δόθηκε προκαταβολή στην εταιρεία SONAK του Θωμά Λιακουνάκου και μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή που ορίζει ο νόμος, εντούτοις η Ελλάδα δεν το παρέλαβε ποτέ.

Ειδικότερα, οι διώξεις αφορούν στα αδικήματα της απιστίας σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στο αδίκημα αυτό.

Οι διώξεις στρέφονται, εκτός του Θ. Λιακουνάκου, και κατά δύο πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τους Γεώργιο Κολίρη και Ευάγγελο Βασιλάκο, ενός διευθυντικού στελέχους της SONAK, αλλά και κατά 15 στρατιωτικών που συμμετείχαν σε επιτροπές, οι οποίες εισηγήθηκαν και τις σχετικές αποφάσεις.

Το σκάνδαλο εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου από το 2001 ως το 2009 και η υπόθεση έφθασε σε διαιτησία στην οποία κέρδισε η εταιρεία SONAK και έχασε ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει αποζημίωση τριών εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.

Οι πολιτικές ευθύνες που αγγίζουν κάποιους εκ των υπουργών Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της περιόδου 2001 έως 2009 δεν μπορούν να ελέγχουν από τις ελεγκτικές αρχές, διότι είναι παραγραμμένες.

Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε ξεκινήσει το 2012, με παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κυρίας Ελένης Ράικου.

Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η ανακοίνωση της SONAK

Οι μέτοχοι και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας SONAK για λόγους ορθής και πληρέστερης ενημέρωσης τόσο των συνεργατών-πελατών της εταιρίας, όσο και του αναγνωστικού κοινού για το θέμα της προμήθειας «Μέσων Ηλεκτρονικού Πολέμου» και τα όσα σχετικά αναγράφτηκαν στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο δηλώνουν ότι:

Αρνούνται κατηγορηματικά την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.

Όπως σε όλα τα μέχρι σήμερα έργα της εταιρίας SONAK και στα μηχανήματα που έχει παραδώσει (συμπεριλαμβανομένων και μηχανημάτων ηλεκτρονικού πολέμου) έτσι και στην συγκεκριμένη προμήθεια έχουν ενεργήσει με πάσα νομιμότητα όπως ορίζουν οι Νόμοι και υπαγορεύουν οι αρχές της ηθικής.

Η εν λόγω Σύμβαση εξελίχθηκε ως εξής:

α.  Το 2001 η SONAK έλαβε μέρος και ανακηρύχθηκε μειοδότης σε Διεθνή διαγωνισμό του ΥΠΕΘΑ για την Προμήθεια «Μέσων Ηλεκτρονικού Πολέμου».

β. Την  19/10/2001  υπέγραψε Σύμβαση για την κατασκευή 18 παρεμβολέων και 11 Κέντρων Ακροάσεως με το ΥΠΕΘΑ σύμφωνα με τους όρους και τις διατάξεις του διαγωνισμού και του Νόμου περί προμήθειας αμυντικού υλικού.

γ. Η διαδικασία αποδοχής των πρωτοτύπων διεκόπη τον Σεπτέμβριο 2005 κοινή συναινέσει (προμηθευτή-πελάτη) για να διευκρινιστούν, με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών, συγκεκριμένοι όροι της διαδικασίας παραλαβής / παραδόσεων των Συμβατικών Συστημάτων.

δ. Το 2006 η SONAK συμμετείχε ως όφειλε με καλή πίστη στις εν λόγω διαπραγματεύσεις που απέβλεπαν στην ομαλή εξέλιξη της Σύμβασης.

ε. Την 1/9/2006, η εν λόγω διαπραγμάτευση, λίγες ώρες πριν την επιτυχή ολοκλήρωσή της διεκόπη αιφνιδίως και αναιτιολογήτως από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

στ. Την  27/11/2007, μετά από την ανεξήγητη και μακροχρόνια αδράνεια του πελάτη και εφόσον είχε καταβληθεί από τη SONAK κάθε προσπάθεια για συνέχιση της Σύμβασης, η εταιρία προσέφυγε σε Διαιτησία.

ζ. Η εταιρία δικαιώθηκε με την από 26/10/2012 απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, επί της οποίας το Δημόσιο, κατόπιν της ομόφωνης εισήγησης της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν άσκησε έφεση, οπότε κατέστη τελεσίδικα εκτελεστέα.

η. Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου,  έναντι μέρους των δαπανών που παρουσίασε η SONAK και ελέχθησαν / επιβεβαιώθηκαν πέρα από το δικαστήριο και από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες που όρισε το δικαστήριο, επιδίκασε την επιστροφή των εγγυητικών προκαταβολής των €35.000.000 και καταβολή στη SONAK ποσού περίπου €3.000.000. Να ληφθεί υπόψη ότι η SONAK προσέφυγε στη Διαιτησία διεκδικώντας €60.000.000.

θ. Η εταιρία έχει επανειλημμένα στο παρελθόν γνωστοποιήσει στο ΥΠΕΘΑ την πρόθεσή της, την οποία εγγράφως επανέλαβε και προ δεκαημέρου, να επαναδιαπραγματευθεί τη συνέχιση της Σύμβασης, που είναι ο μόνος τρόπος για να παραλάβει το ΓΕΣ σημαντικά επιχειρησιακά συστήματα και να ελαχιστοποιηθεί η ζημία τόσο του Δημοσίου όσο και της εταιρίας.

Πρώτο Θέμα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top