Select Menu

Γράφει ο Παν. Γκρουμούτης

Το νέο “μότο” στις συζητήσεις πολλών “ειδικών” και μη περί τα οικονομικά είναι το ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μέχρι τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει, τίποτε δεν πρόκειται να “απειλήσει” την όποια σταθερότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η Μέρκελ δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανεκλογή της λένε οι “έξυπνοι” και έχει διατάξει “ημι-ανάς”, που λέγαμε και στο στρατό, όλη την Γηραιά Ήπειρο.

Ως σενάριο είναι πειστικό. Στην πράξη όμως;

Την Παρασκευή 12 του μηνός η γνωστή και μη εξαιρετέα Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Γαλλίας σε "AA+".

Μια ημέρα νωρίτερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε στο Reuters πως “η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο που θα είναι πιο φιλικός για την ανάπτυξη. Με δυο λόγια πρέπει να μειωθούν οι φόροι, οι δαπάνες και να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις”. Ενώ κληθείς να απαντήσει εάν θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ, όπως πολύ θα ήθελε το Βερολίνο, απάντησε πως “η πολιτική της ΕΚΤ δεν μπορεί να αλλάξει από την μια ημέρα στην άλλη, όπως και οι επιλογές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και πως εάν αυξηθούν τα επιτόκια θα τιναχθούν στον αέρα οι οικονομίες χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα που αντιθέτως πρέπει να βοηθηθούν να συνεχίσουν τον μεταρρυθμιστικό τους... αγώνα”!

Πιο σαφής δεν θα μπορούσε να γίνει.

Και η Μέρκελ;

Να σας πω τι λέει η Fitch – μέσω... Γαλλίας – για την φράου Μέρκελ. Στην έκθεσή της για την υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας εκτιμά ότι “θα ανακάμψει με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις λόγω της χαμηλής εξωτερικής ζήτησης, της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, της υψηλής ανεργίας και της δημοσιονομικής προσαρμογής”. Με δυο λόγια λέει πως η “συνταγή Βερολίνου” απέτυχε ΚΑΙ στην περίπτωση της Γαλλίας.

Να σας πω επίσης πως το Βερολίνο κατάφερε και την περασμένη εβδομάδα να δανεισθεί από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο! Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως μπορεί όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες κυριολεκτικά να... “ψοφάνε”, η Γερμανική όμως κερδίζει από την καταβαράθρωση των εταίρων της.

Με πιο απλά λόγια οι επικείμενες γερμανικές εκλογές σαφώς και εμπεριέχουν στην ατζέντα της προεκλογικής μάχης την γενικότερη κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σαφώς και θα κληθεί η φράου Καγκελάριος να απαντήσει – και να πείσει – τους ψηφοφόρους της για το κατά πόσον έπραξε καλώς με τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα και τη στήριξη των Νοτιοευρωπαίων. Αλλά μην πιστέψετε ούτε μία στιγμή πως η τύχη της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης στην... Άνω Βαυαρία!

Ό,τι είναι να μας συμβεί, κάλλιστα μπορεί να μας συμβεί και προ του τέλους Σεπτεμβρίου. Και ενδεχομένως να μην ιδρώσει και το αυτί της Καγκελαρίου..

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top