Select Menu

Το παρακάτω κείμενο, είναι ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου, στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.Μήπως στην τελευταία παράγραφο, αφήνει υπονοούμενο ότι διαθέτει την περιβόητη Λίστα Lagarde;

Ι. ΝΤΑΣΚΑΣ («ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»): Κύριε Πρόεδρε, τα προηγούμενα χρόνια μιλήσατε για την «κλεπτοκρατία» και την καταγγείλατε με σκληρά λόγια. Πριν από λίγο μιλήσατε για χρέη, τα οποία κληρονομήσατε και βρήκατε στην Κυβέρνησή σας. Κύριε Πρόεδρε, μέχρι τώρα στη χώρα μας, έχει διαπιστωθεί τεράστια φοροδιαφυγή. Χώρες όπως η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ζητήσει από την Ελβετία και από άλλες χώρες, καταλόγους επίσημους για τα κεφάλαια που έφυγαν.

Επίσης, υπάρχει ένας νόμος για τα προσωπικά δεδομένα στη χώρα μας, ο οποίος δεν επιτρέπει, όχι σε οικονομικούς εγκληματίες, αλλά ακόμα και σε κοινούς κακοποιούς, παιδεραστές, εμπόρους ναρκωτικών, τη δημοσιοποίηση ονομάτων και φωτογραφιών. Πώς νομίζετε ότι ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να αμυνθεί, ή μπορεί να αμυνθεί στο πολιτικό σύστημα, που κρύβει ονόματα «κλεπτοκρατών» - δικά σας λόγια - ονόματα φοροφυγάδων και ονόματα απλών κακοποιών; Και αν σκοπεύετε να πάρετε κάποιο μέτρο, για να μάθουμε επιτέλους καταλόγους με ονόματα και φωτογραφίες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι σωστό το ερώτημα. Πιστεύω ότι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, διεθνώς, είναι το θέμα των φορολογικών παραδείσων. Οι φορολογικοί παράδεισοι κλέβουν από τους λαούς όλων των χωρών. Εκεί όπου έπρεπε να πληρώσουν, για να βοηθηθεί η κοινωνία, η κοινωνική πρόνοια, το κοινωνικό κράτος, η ανάπτυξη, τα μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους, για να μπορούν να γεύονται τεράστιες περιουσίες, τεράστια ποσά και να συσσωρεύουν τεράστιο κεφάλαιο.

Είναι ένα από τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και πρέπει να παταχθεί. Επίσης, είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε και θα θέτουμε πιο έντονα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς. Δεν μπορεί να αδικούνται λαοί και άλλοι να μπορούν να ξεφεύγουν μέσω των φορολογικών παραδείσων.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό, αλλά ακόμα περισσότερο αυτούς τους φοροφυγάδες, ότι εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για να πάρουμε στοιχεία διεθνώς, και από Τράπεζες του εξωτερικού, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και Ελλήνων. Και θα κάνουμε κάθε τι, για να τους αποκαλύψουμε. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες. Δεν θέλω να αποκαλύψω άλλα στοιχεία, αλλά το κυνήγι θα είναι αμείλικτο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top