Select Menu

Η αμερικανική υπηρεσία εποπτείας των συνεταιριστικών τραπεζών NCUA σε συνεργασία με το FBI, ανέλαβε να χειρισθεί τη δίωξη κατά της JPMorgan Chase, την οποία κατηγορεί ότι... παρέβη την τραπεζική νομοθεσία πωλώντας τίτλους συνδεόμενους με ριψοκίνδυνα στεγαστικά δάνεια, ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων, πριν την έναρξη της κρίσης.

Η δίωξη αφορά τις επενδυτικές δραστηριότητες της Washington Mutual, της οποίας οι τραπεζικές υπηρεσίες εξαγοράσθηκαν από την τράπεζα JPMorgan Chase τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν η κρίση βρισκόταν στον κολοφώνα της.

H NCUA κατηγορεί το Washington Mutual και τη μητρική JPMorgan Chase ότι εξαπάτησαν τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, την US Central, την Western Corporate και την Southwest Corporate, πωλώντας τους παράγωγα προϊόντα τα οποία ήσαν συνδεδεμένα με άκρως επικίνδυνα στεγαστικά δάνεια.

Κατά συνέπειαν, οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες «κατέστησαν αφερέγγυες με αποτέλεσμα να τεθούν υπό την κηδεμονία της NCUA και κατόπιν να εκκαθαρισθούν εξαιτίας των απωλειών που τους προκάλεσαν αυτοί οι τίτλοι», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι ζημίες που υπέστησαν από μετοχές εταιρειών όπως η Washington Mutual κόστισαν υπερβολικά για την διατήρηση και την αποκατάστασή τους και η προσπάθεια τούτη δεν έχει περαιωθεί ακόμη» και «όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες που επιβλέπουμε και εξασφαλίζουμε χρειάσθηκε να επιμερισθούν το φορτίο τούτο», σχολίασε στην ίδια ανακοίνωση η πρόεδρος του ΔΣ της NCUA Ντέμπι Ματζ.

Σύμφωνα με την αγωγή, η Washington Mutual πραγματοποίησε «πολλές παραπλανητικές παρουσιάσεις, καθώς και παρέλειψε πολλά σημαντικά στοιχεία» στα έγγραφα που προωθούσε σχετικά με τα προς διάθεση προϊόντα της στους επενδυτές.

Η NCUA έχει ασκήσει ανάλογες αγωγές και κατά των Barclays Capital, Credit Suiss, Goldman Sachs, RBS Securities, Wachovia (που έχει εξαγορασθεί από τη Wells Fargo) Bear Stearns (ιδιοκτησίας πλέον της JPMorgan Chase), ενώ έχει έλθει σε φιλικό διακανονισμό για πάνω από 170 εκατ. δολάρια με τις Citigroup, Deutsche Bank και την HSBC.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top