Select Menu

Σε αναχρηματοδότηση των μεσοβραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών της προχωρά μέσω ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ η Τηλέτυπος. Όπως μας ανέφερε αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, το δάνειο δεν ξεπερνά τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των ήδη διαμορφωμένων δανειακών αναγκών της Τηλέτυπος και «...δεν καλύπτει τρέχουσες επιπλέον ανάγκες»

Στην παροχή του δανείου, σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, «έχουν συνεργασθεί και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες». Πρέπει να σημειωθεί ότι στο δανειακό σχήμα τελικά δεν έχει συμμετοχή καμία ξένη τράπεζα αν και αρχικά είχε επιδιωχθεί  η συμβολική παρουσία στο σχήμα ενός ξένου τραπεζικού ομίλου. Στο σχήμα συμμετέχουν επίσης μικρότερες τράπεζες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στο δάνειο συμμετείχαν οι Alpha Bank (με ποσοστό 33,5%), Πειραιώς (με ποσοστό 32%), Eurobank (με ποσοστό 14%), Εθνική (με ποσοστό 7%), Εμπορική (με ποσοστό επίσης 7%), ενώ με μικρότερα ποσά συμμετείχαν και οι Τράπεζα Κύπρου (με ποσοστό 4,5%) και Millennium (με ποσοστό 2%). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο του δανείου, το οποίο είναι τετραετούς διάρκειας, διαμορφώθηκε σε Euribor εξαμήνου, συν 600 μονάδες βάσης. 

Στελέχη της αγοράς εστίαζαν στο γεγονός ότι η έγκριση του δανείου προηγείται της ολοκλήρωσης του τελικού κύκλου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της λειτουργίας του νέου συστήματος εποπτείας που δρομολογείται στο πλαίσιο της από τις 16/1/2013.

Η εταιρεία εξάλλου ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια του ομολογιακού δανείου των 98 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας
.

Στο τέλος του περασμένου 9μήνου, οι συνολικές υποχρεώσεις της Τηλέτυπος, σε ενοποιημένο επίπεδο, ανέρχονταν σε 190 εκατ. ευρώ. Από αυτές, τα 23,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και τα 95,9 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Στο ίδιο διάστημα, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 15,6 εκατ. ευρώ, από ζημιές 6,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο, οι μη βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας αφορούν σε ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει η εταιρεία στις 4/12/2009. Όπως αναφέρεται σ’ εκείνο το ενημερωτικό δελτίο “σκοπός του δανείου ήταν η αναδιάρθρωση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων”. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο ήταν χωρίς εγγυήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, βασιζόμενο σε 3μηνο Euribor συν περιθώριο 5%, διάρκειας 69 μηνών. Οι εκδότριες τράπεζες ήταν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς και ήταν κυρίως αυτό το ομολογιακό που αναχρηματοδοτήθηκε.  

Στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου της Τηλέτυπος σημειώνεται πως το υπόλοιπο κεφάλαιο του συγκεκριμένου οµολογιακού δανείου θα εξοφλούνταν σε τέσσερις δόσεις, ως εξής: 10 εκατ. ευρώ στις 30/11/2012, 10 εκατ. ευρώ στις 14/09/2013, 12 εκατ. ευρώ στις 14/09/2014 και 12 εκατ.  ευρώ στις 14/09/2015. 

Επίσης, αναφέρεται πως η εταιρεία την 30.06.2012 δεν είχε επιτύχει τους χρηµατοοικονοµικούς δείκτες ως ορίζονται στη σύµβαση οµολογιακού δανείου χωρίς εντούτοις το δάνειο να καταστεί απαιτητό. Πριν αναληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια από µέρους του διαχειριστή και των οµολογιούχων, ζητήθηκε παροχή αποποίησης δικαιώµατος (waiver). Την 27.06.2012 ο διαχειριστής (Alpha Bank) µε απαντητική επιστολή ενηµέρωσε την εταιρεία ότι οι οµολογιούχοι δανειστές ενέκριναν την παροχή waiver. 

 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top