Select Menu

Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για αιρετούς, δημοσίους υπαλλήλους και δικαστήρια ζητά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος

Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τους βουλευτές, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, προτείνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Ταυτόχρονα ζητά την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και από τα δικαστήρια αλλά και από την διαδικασία ανάληψης των καθηκόντων των υπαλλήλων, καθώς όπως τονίζει ξεπέφτουν με αυτόν τον τρόπο τα ιερά και τα όσια.

«Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Άνθιμος, σημειώνοντας πως, «αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, "αναγκάζω" βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκήσουν... Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη χώρα».

Διευκρίνισε δε ότι, όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία, την έκανε τελετή ορκωμοσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια αλλά και στον συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη, καθώς έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.

Σε ό,τι αφορά τον όρκο που δίνουν στα δικαστήρια, ο κ. Άνθιμος εξέφρασε πάλι την αντίθεσή του, αφού όπως είπε, «βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση». Συμπλήρωσε πως «ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει, ενώ για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων».

Αντί του όρκου στο ευαγγέλιο, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως προτείνει «να ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει» και τα οποία μας τα ενέπνευσε ή όχι η Δημοκρατία.

«Για τους χριστιανούς, η επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Άνθιμος.

 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top