Select Menu

Παρακολουθώ την αναταραχή που σημειώνεται στη χώρα μας γύρω από το θέμα των ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (generic drugs) και αναρωτιέμαι, αλήθεια πού κρύβονται εκείνοι και εκείνες, πέρα από τις Αρμόδιες Αρχές, που θα έπρεπε να πληροφορήσουν την κοινή γνώμη, εμάς τους αδαείς πολίτες τής «αντικειμενικά τουλάχιστον 2 φορές πτωχευμένης με αφορμή τα πιστωτικά γεγονότα – δηλαδή τα PSI ή κουρέματα» Πατρίδας μας, που ακόμη ακούει στο όνομα Ελλάδα;

Γράφει ο Γιώργος Πιπερόπουλος
Καθηγητής Κοινωνιολογίας

Τα δεδομένα στην έρευνα και δημιουργία νέων φαρμάκων είναι γνωστά και επίσης είναι γνωστό ότι οι πολύ μεγάλες χρηματικές επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών «καλύπτονται» από Εθνικές και Διεθνείς προστατευτικές διατάξεις που αφορούν την κατοχύρωση διεθνούς πατέντας – ευρεσιτεχνίας, που κατά κανόνα έχει διάρκεια 20 χρόνια…

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι η αφετηρία προσμέτρησης των 20 χρόνων γίνεται εξ απαρχής των ερευνών, με αποτέλεσμα στην πράξη τα 20 χρόνια να μειώνονται ανάμεσα στα 7 και στα 12…

Είναι, όμως, δεδομένο ότι κατά κανόνα οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις πωλήσεις σε συγκεκριμένες τιμές υπερκαλύπτουν τις επενδύσεις τους αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι συνεχίζουν να ξοδεύουν χρήματα σε διαφημιστικές καμπάνιες για διασφάλιση της κατανάλωσης των φαρμάκων τους.

Στις ΗΠΑ, τον Καναδά και χώρες της Ευρώπης οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν επώνυμα φάρμακα αντιμετωπίζοντας τον ανταγωνισμό από κατασκευαστές γενοσήμων χαμηλώνουν τις τιμές από τα αρχικά επίπεδα και συνήθως σταματούν να παράγουν τα φάρμακα εφόσον οι τιμές πέσουν κάτω από κάποια επίπεδα που έχουν αποφασιστεί από τις Διοικήσεις των Διεθνών εταιρειών που παράγουν επώνυμα φάρμακα.
Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα το θέμα προέκυψε πρόσφατα, ενώ σε πολλές άλλες χώρες είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες.

Στις ΗΠΑ η γνωστή Αρχή Διατροφής και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) γράφει επίσημα, μεταξύ άλλων, ότι…

«Τα γενόσημα επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση (προφανώς με πολύ χαμηλότερο κόστος) στην υγειονομική περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς πολίτες… Τα γενόσημα αποτελούν αντίγραφα επώνυμων φαρμάκων και είναι τα ίδια όπως τα φάρμακα που διαθέτουν εμπορικό σήμα σε μορφή δοσολογίας, στην ασφάλεια, στη οδό χορήγησης, στην ποιότητα, στα χαρακτηριστικά απόδοσης και στην προοριζόμενη χρήση… Όλα τα γενόσημα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την FDA έχουν την ίδια υψηλή ποιότητα, τη δύναμη, την καθαρότητα και σταθερότητα όπως τα επώνυμα φάρμακα ενώ η κατασκευή και ο τρόπος δοκιμών τους πρέπει να περάσει τις ίδιες προδιαγραφές ποιότητας με εκείνες φαρμάκων που διαθέτουν εμπορικό σήμα…».

Ρίξτε μια ματιά:

http://www.fda.gov/Drugs/ResourcesForYou/Consumers/BuyingUsingMedicineSafely/UnderstandingGenericDrugs/default.htm

http://www.consumerreports.org/health/resources/pdf/best-buy-drugs/money-saving-guides/english/GenericDrugs-FINAL.pdf

Θα περίμενε κανείς να έχει γίνει ειδική καμπάνια για να ενημερωθούν σωστά οι Έλληνες για γενόσημα φάρμακα.

- Να ΥΠΑΡΞΟΥΝ υπεύθυνες και κατηγορηματικές δηλώσεις των Αρμοδίων Αρχών αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων ότι οι ΕΛΕΓΧΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ.
- Ότι η συνταγογράφηση των γενοσήμων θα γίνεται υπεύθυνα.
- Ότι ΔΕΝ αδικούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατέχουν τα εμπορικά επώνυμα των φαρμάκων που παρήγαγαν και διαθέτουν καθώς υπερκαλύφθηκαν οι επενδύσεις τους.
ΚΑΙ
- Ότι τα «πτωχευμένα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία» θα εξοικονομήσουν τεράστια ποσά ακολουθώντας μια τακτική που εφαρμόζεται σε πολλές άλλες χώρες…

Μη με ρωτήσετε γιατί ΔΕΝ γίνονται όλα αυτά και έτσι «φουντώνει» ο φόβος που προκαλεί η άγνοια…

Δεν θα απαντήσω!...


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top