Select Menu

Η θύελλα με τα πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ έφερε στο μάτι του κυκλώνα τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Πρόκειται για τις πρώτες εξαδέλφες του, Ελένη και Μαρίνα, κόρες του τέως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.

Ο φάκελος που κατατέθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα στον πρόεδρο της Βουλής περιλαμβάνει αντίγραφο cd της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ και αρχεία που αφορούν τα τρία ονόματα που δεν περιέχονταν στην αρχική λίστα, η οποία είχε αποσταλεί προ καιρού στη Βουλή.

Τα πρόσωπα αυτά είναι η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ με τον σύζυγό της κ. Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, η οποία όμως δεν αναφέρεται στη λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα στον φάκελο περιλαμβάνονται αντίγραφα από το σύστημα TAXIS που έχουν σχέση με τα πρόσωπα αυτά. Ολα περιστρέφονται γύρω από τους λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Από τη σύγκριση την οποία έκαναν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, προκύπτει ότι είχαν αφαιρεθεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο ένας ανήκει στην κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της με κατάθεση 1.222.000 δολαρίων και ο δεύτερος στο όνομα του κ. Ρωσσώνη, ο οποίος όμως είναι κλειστός. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για καταγραφή καταθέσεων πριν από το 2007.

Οι δύο εξαδέλφες του πρώην υπουργού είναι και οι ίδιες δικηγόροι ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειας. Η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει κάνει λαμπρές νομικές σπουδές και έχει αναπτύξει ιδιαίτερη επαγγελματική και κοινωνική δράση. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και στη συνέχεια προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο περίφημο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Επίσης έχει κάνει το διδακτορικό της στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε για ένα διάστημα στις ΗΠΑ σε δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια ανέπτυξε τις επαγγελματικές της δράσεις στην Αθήνα.

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου στο βήμα του ομιλητή τον περασμένο Οκτώβριο στην Κοζάνη.

Διατηρεί δικηγορικό γραφείο και παράλληλα έχει αναλάβει σημαίνουσες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες, ενώ φαίνεται ότι έχει αναπτύξει ευρύτερη κοινωνική δράση με ποικίλα ενδιαφέροντα. Στο βιογραφικό της συγκατάλεγεται η συνεργασία ως νομικός σύμβουλος των εταιρειών Toyota Ελλάς, Philip Morris/Παπαστράτος, Swarowski, Amadeus κάτι που καταδεικύνει την επαγγελματική της υπόσταση, καθώς πρόκειται για συνεργασίες που δεν κατακτώνται εύκολα. Επίσης είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της KRAFT FOOD ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Aπό το Χάρβαρντ στα ορυκτά

Τον Σεπτέμβριο του 2004 η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου εξελέγη μέλος και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. (πρώην Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων Βαρυτίνης) και μάλιστα αντικατέστησε την κ. Μιράντα Ξαφά, η οποία είχε παραιτηθεί για να αναλάβει τα καθήκοντα του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Ελένη και η Μαρίνα στην ειδική εκδήλωση μνήμης που οργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Κοζάνη για τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, είχε καλωσορίσει μάλιστα τότε το νέο μέλος κάνοντας μνεία στην ελληνική και διεθνή εμπειρία της.

Μία ακόμα πτυχή για την κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι η ιδιότητα της διδασκαλίας στο ALBA Graduate Business School με ειδικότητα το δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού.
Παράλληλα με αυτά συγκαταλέγεται στα στελέχη διοίκησης ως νομική σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Πρόκειται για το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, όπου μετέχουν γνωστές προσωπικότητες του επιστημονικού κόσμου, προωθεί μελέτες και έρευνες σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μετανάστευσης και ασφάλειας.

Παράλληλα με την πολιτική του δράση ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου διετέλεσε αρθρογράφος σε εφημερίδες της εποχής τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία

Μία ακόμα συμμετοχή στα κοινά για την κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι οι αναμνήσεις από τα φοιτητικά χρόνια την οδήγησαν να αναλάβει για ένα διάστημα πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Χάρβαρντ για την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν σύλλογο που προωθεί την ανάπτυξη σχέσεων των αποφοίτων, διοργανώνει εκδηλώσεις και παρέχει ενημέρωση για τις υποτροφίες του διάσημου πανεπιστημίου.

Η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι παντρεμένη με τον σύμβουλο επιχειρήσεων κ. Συμεών Σικιαρίδη, ο οποίος διατηρεί γραφεία στην οδό Ρηγίλλης.
Η αδελφή της, κ. Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, είναι παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό κ. Ανδρέα Ρωσσώνη και κατοικεί στη Φιλοθέη.


Μιχάλης Παπακωνσταντίνου - Ο διανοούμενος Μακεδόνας υπουργός

Πολιτικός με μεγάλη εμπειρία, συγγραφέας βιβλίων, συνδεδεμένος με τη μακεδονική γη ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2010 σε ηλικία 91 ετών. Πολλοί, ακόμα και πολιτικοί αντίπαλοι, του απέδιδαν χαρακτηρισμούς όπως: σώφρων, σοβαρός και ευπατρίδης.
Είχε γεννηθεί το 1919 στην Κοζάνη και ακολούθησε τον νομικό κλάδο, αρχικά με νομικές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στην Αγγλία και τη Γερμανία επέλεξε το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο σε πανεπιστήμια του Μάντσεστερ του Κέιμπριτζ και της Χαϊλδεβέργης. Με την πολιτική αναμείχθηκε τη δεκαετία του '60 και εντάχθηκε στην Ενωση Κέντρου. Εξελέγη βουλευτής το 1961 και διατήρησε την έδρα του μέχρι το 1967.

Πολιτική και βιβλία

Την περίοδο αυτή μάλιστα είχε χρηματίσει και υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, το 1964. Την περίοδο της μεταπολίτευσης αρχικά παρέμεινε στην ΕΔΗΚ όπου και διετέλεσε γενικός γραμματέας. Από το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στον νομό Κοζάνης. Στην περίοδο της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διετέλεσε υπουργός Γεωργίας και υπουργός Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών από τις 7 Αυγούστου του 1992 έως τις 13 Οκτωβρίου 1993 στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα με την πολιτική του δράση όμως διετέλεσε αρθρογράφος σε εφημερίδες της εποχής τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία. Υπήρξε εταίρος στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, συνεργάτης στο ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κίνησης. Σε μεγάλη ηλικία τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί για την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το συγγραφικό του έργο. Ασχολήθηκε με την ιστορία της Κοζάνης, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, έγραψε για την «ταραγμένη εξαετία» 1961-67 και στο ημερολόγιο ενός πολιτικού αφηγήθηκε την εμπλοκή των Σκοπίων.

Το 2002 εξέδωσε το έργο «Βαλκάνια, η άγνωστη γειτονιά μας», ενώ από το 1992 είχε παρουσιάσει το βιβλίο «Η Μακεδονία μετά τον μακεδονικό αγώνα».

ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ - «Κλασικός κεντρώος σε νοοτροπία και πολιτική»

Αν και κατοικούν στην Αθήνα, η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου διατηρούν γέφυρες επικοινωνίας με την πατρική γη. Τον περασμένο Οκτώβριο στην Κοζάνη διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση μνήμης για τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κόρη του Ελένη είχε σημειώσει ότι για τον πατέρα της η Κοζάνη ήταν τόπος ξεχωριστός, η πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

«Νομίζω ένα από τα χαρακτηριστικά του, που όλοι τονίζουμε και ξέρουμε, είναι ότι ήταν ιδιαίτερα συναινετικός και μετριοπαθής. Αντιπαθούσε και απεχθανόταν τις ακρότητες. Γι' αυτό μας συμβούλευε πάντα να αντιλαμβανόμαστε και την άλλη πλευρά. Νομίζω αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους που είναι υπέρμαχοι του διαλόγου, του ορθολογισμού, κατά των άκρων και υπέρ της μετριοπάθειας. Ηταν πάντα ένας κλασικός κεντρώος στη νοοτροπία και στην πολιτική και νομίζω ότι τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε σήμερα».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ - Η «διαδρομή» της λίστας Λαγκάρντ

Η αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από το γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο του 2010. Παρελήφθη μέσω της διπλωματικής οδού από τη γαλλική κυβέρνηση και δεν πρωτοκολλήθηκε.

Τον Ιούνιο του 2011, μετά τη μετακίνηση του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών, ενημερώθηκε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης για τη λίστα, την προέλευσή της, ενώ του παραδόθηκε με τη μορφή USB.

Τον Αύγουστο του 2011 παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ στον τότε υπ. Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Τότε ο κ. Διώτης του μετέφερε και τις νομικές ενστάσεις για την αξιοποίηση της λίστας από τις οικονομικές υπηρεσίες.

Στις 2 Οκτωβρίου 2012, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος διαβίβασε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το USB, το οποίο πάραυτα παραδόθηκε ιδιοχείρως στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο. Την ίδια μέρα ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ενημέρωσε επί του θέματος και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή. Η λίστα έφτασε στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.

Στις 21 Δεκεμβρίου το υπ. Οικονομικών ανακοινώνει ότι παρελήφθη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών η λίστα. Το νέο αντίγραφο παραδόθηκε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα. Στις 27 Δεκεμβρίου το πόρισμα της έρευνας των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη καθώς και της ειδικής έρευνας του ΣΔΟΕ διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Χθες ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τέντες διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στη Βουλή.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top