Select Menu

Τι θα γίνει με τον Μάριο Μόντι; Μετά την υποβολή παραίτησης την περασμένη Παρασκευή και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ποιες είναι οι προθέσεις του; Θα κατέβει υποψήφιος, ή θα αποτραβηχτεί από την πολιτική ακόμη κι αν τα κόμματα που αναδειχθούν από την κάλπη του ζητήσουν να ηγηθεί και πάλι κυβέρνησης σωτηρίας;

Τελευταίες δηλώσεις

«Το βρίσκω σχεδόν συμβολικό", είπε προχθές ο Μόντι στους δημοσιογράφους, «αλλά είναι πολύ συγκινητικό ότι όσα πω στη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα είναι τα τελευταία, πρόκειται για την επίσημη ανακοίνωση παράδοσης του αξιώματός μου στον πρόεδρο της δημοκρατίας». Ήταν πράγματι και οι τελευταίες δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού που έγιναν στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος, ένα λεκτικό νεύμα αποχαιρετισμού, στο οποίο ακολούθησε κι ένας σύντομος απολογισμός των πεπραγμένων του τους τελευταίους 13 μήνες: "Σε σχέση με πριν από ένα χρόνο η κατάσταση στη Ευρώπη και αυτή του κοινού νομίσματος έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Οφείλεται στην καλύτερη συνεργασία των κρατών-μελών και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών που έχει κάνει η Ιταλία".

Ο Μόντι, που κλήθηκε να καθαρίσει τον κόπρο του Αυγεία που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ίδιος, θα κατέβει επικεφαλής κομματικού συνασπισμού; Θα είναι διαθέσιμος αν του ζητηθεί να ηγηθεί και πάλι κυβέρνησης συνασπισμού; Ή θα προτιμήσει την τιμητική συνταξιοδότησή του από την πολιτική;

Με τον Αντώνη Σαμαρά

Απαντήσεις θα δώσει, σήμερα, στις 11.00 ώρα Ιταλίας, σε συνέντευξη τύπου. Από τις απαντήσεις θα κριθούν οι εξελίξεις. Πάντως χθες βράδυ εξερχόμενοι του προεδρικού μεγάρου τόσο ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας από το Κόμμα της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και ο συνάδελφός του στη Γερουσία, Φαμπρίτσιο Σιτσίνο τόνισαν ότι ο Μόντι θα πρέπει να κρατήσει ουδετερότητα σε αυτές τις εκλογές. Εκπρόσωποι της κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος ευχαρίστησαν τον Μόντι για τις προσπάθειές του και διευκρίνισαν ότι θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα φάση για την Ιταλία, στην οποία «οι πλούσιοι θα πλήρωναν περισσότερο και οι φτωχοί λιγότερο». Την άποψη ότι ο ιταλός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να βάλει υποψηφιότητα εκφράζουν και οι σχολιαστές του ιταλικού τύπου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top