Select Menu


Επίμονοι, ακλόνητοι, συχνά κουραστικοί: έτσι περιγράφουν εν ενεργεία και πρώην εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην Αθήνα την επονομαζόμενη τρόικα μιλώντας στο Der Spiegel. Εδώ και τρία χρόνια οι ελεγκτές της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ασχολούνται με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Από την απόφασή τους εξαρτάται η λήψη περαιτέρω δόσεων από την δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως η επόμενη των 31 δισ. Ευρώ. «Δεν ήταν ποτέ απέναντί μου αγενείς», λέει ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τα μέλη της τρόικα. «Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φάνηκαν σαν να μην γνωρίζουν την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα». Απαίτησαν μία μεγάλη μείωση των τιμών και των εισοδημάτων, όταν όμως ρωτήθηκαν αν εγγυώνται για την υπέρβαση της ύφεσης, απάντησαν με ένα ξεκάθαρο «Όχι», προσθέτοντας ότι κάποτε θα τους ευχαριστούν για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησαν.

Ακόμα πιο αμφισβητούμενη είναι η εικόνα της τρόικας στην ελληνική κοινή γνώμη, πράγμα που οφείλεται στον αδιαφανή τρόπο δράσης τους. Αυτό που ακόμα περισσότερο δεν βοηθά την κατάσταση είναι το ότι αυτήν την στιγμή τα δύο από τα τρία μέλη της είναι Γερμανοί. Σε τελική ανάλυση η Καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ για πολλούς Έλληνες είναι ο «δικτάτορας της λιτότητας», του οποίου η βούληση εκφράζεται από την τρόικα.

Ποιοι όμως είναι οι εκπρόσωποι της τρόικας; Ο Δανός Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απολαμβάνει λόγω της εμπειρίας του μεγάλου σεβασμού στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης επικρατεί συχνά των Γερμανών συναδέλφων του Μορς και Μαζούχ και είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής και από τους τρεις. «Οι Υπουργοί τον φοβούνται καθώς μιλά χωρίς περιστροφές. Οι δύο Γερμανοί είναι συνήθως λιγότερο ευθείς» ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο Τόμσεν ήταν αυτός που με τρόπο επίμονο απαίτησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και προκάλεσε την έκρηξη του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς και απειλές από την μεριά του για παραίτηση. Ο Τόμσεν δέχεται από την άλλη πλευρά και τη μεγαλύτερη πίεση, διότι πρέπει να υπερασπιστεί τη φήμη του ΔΝΤ. Επιπλέον, εκπροσωπεί τα 187 κράτη-μέλη του Ταμείου. Πολλά από τα κράτη εφάρμοσαν υπό την πίεση του ΔΝΤ επίπονες μεταρρυθμίσεις και τώρα φοβούνται ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια χωρίς να αναγκαστεί να υποστεί ανάλογες θυσίες. Με αυτήν άλλωστε τη σκέψη και οι Ευρωπαίοι, υπό την παρότρυνση της Μέρκελ, ενέπλεξαν το ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση.

Ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρείται ο «διπλωμάτης», αλλά και το πιο σημαντικό μέλος της τρόικα, καθώς δεν λειτουργεί, όπως οι συνάδελφοί του, με ξεκάθαρους κανόνες, αλλά λογοδοτεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις αυτές δεν επιθυμούν τη διακοπή της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα υπό τον φόβο των συνεπειών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Mορς έχει το προφίλ του τεχνοκράτη, σύμφωνα όμως με τα ελληνικά ΜΜΕ περιστασιακά μόνον αναλαμβάνει την ηγεσία εντός της τρόικα. Θεωρείται άκαμπτος σε θέματα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Στις δημόσιες δηλώσεις του φροντίζει η κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση να συνοδεύεται με προσεκτικό έπαινο.

Ο Κλάους Μαζούχ θεωρείται λάτρης της ακρίβειας. Στις διαπραγματεύσεις ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ εμφανίζεται ανυπόμονος. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, ο Μαζούχ όπως και ο Mορς είναι εξαιρετικά μεθοδικός. «Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις βρήκαμε επιτέλους μία λύση. Και τότε, ξαφνικά, επέστρεψαν και είπαν: δεν έχουμε πειστεί για το ένα ή το άλλο ζήτημα» λέει ο εκπρόσωπος. Το ελληνικό χάος στη Δημόσια Διοίκηση πρέπει να φέρνει τον πρώην συνεργάτη της Bundesbank στα όριά του, και η έγκριση περαιτέρω δανείων δεν του είναι εύκολη.
Ως εκπρόσωπος όμως της ΕΚΤ έχει μεγάλο ενδιαφέρον να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω κεφάλαια από τους μηχανισμούς βοήθειας. Αυτή τη στιγμή είναι η ΕΚΤ εκείνη, η οποία με πολύπλοκες συναλλαγές κρατά την Ελλάδα στην ζωή.

Ωστόσο, ο Mαζούχ δεν φοβάται να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα, στις οποίες άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως δίσταζαν να προχωρήσουν, όπως όταν άσκησε κριτική για το ότι μετά από 15 χρόνια εργασίας πολλοί Έλληνες λάμβαναν σύνταξη 800 Ευρώ. Στην κατηγορία ότι επιδιώκει την μονόπλευρη κοινωνική αποδόμηση, ο Mαζούχ απάντησε με δηλώσεις του στη Βαυαρική Ραδιοφωνία, ότι πρέπει να εξαναγκαστούν και οι εύποροι και πλούσιοι Έλληνες, οι οποίοι έχουν φοροδιαφύγει, να συμμετάσχουν στην εξυγίανση του ελληνικού προϋπολογισμού.


 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top