Select Menu

Η απόπειρα να καταγράψει κανείς τον βίο και την πολιτεία του «πολυτάλαντου» και πολυσχιδούς πρώην προέδρου του «Ερυθρού Σταυρού» και αφεντικού του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν», Αντρέα Μαρτίνη, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Από τη μια μεριά οι δικογραφίες σε βαθμό κακουργήματος που έχουν σχηματιστεί εις βάρος του από διάφορες καταγγελίες και από την άλλη οι εκατοντάδες διαθήκες αμύθητης περιουσίας και κληροδοτημάτων που διαχειρίστηκε ως επικεφαλής του πλέον σιτιζόμενου από κρατικά κονδύλια σωματείου «Ερυθρός Σταυρός», αναγκάζουν τον οποιονδήποτε προσπαθήσει να συγγράψει κάτι τέτοιο, έστω και με τον πιο καλοπροαίρετο τρόπο, να «βουτήξει» σε όλα αυτά. Το τελευταίο «χαστούκι» που δόθηκε στον Αντρέα Μαρτίνη, το οποίο ήταν και το καθοριστικό για την αποπομπή του από την ηγεσία του «Ερυθρού Σταυρού», δόθηκε από τον επικεφαλής της διεθνούς Ομοσπονδίας του «Ερυθρού Σταυρού» Γκεόργκι Άψμπουργκ, ο οποίος επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες την Αθήνα προκειμένου να κάνει οικονομική αυτοψία στο ελληνικό παράρτημα.

Οι καταγγελίες που είχαν φτάσει στην κεντρική διοίκηση στη Γενεύη ήταν καταιγιστικές, αφού μιλούσαν για χρέος μαύρης τρύπας 240 εκατ. ευρώ. «Για όσο παραμένει πρόεδρος του ‘‘Ερυθρού Σταυρού’’ ο κ. Μαρτίνης, εμείς διακόπτουμε κάθε επικοινωνία μαζί του». Αυτά ήταν τα λόγια του απεσταλμένου της Ομοσπονδίας, εγγονού του τελευταίου αυτοκράτορα της αυστροουγγαρίας. Η τετραμελής αντιπροσωπεία που έφτασε στην Ελλάδα αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα, αφού καταρχήν ο ίδιος ο Αντρέας Μαρτίνης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους! Την ίδια άρνηση, όμως, επέδειξαν και κρατικές αρχές, που –όπως ισχυρίστηκαν τα μέλη της αντιπροσωπείας– είχαν ενημερωθεί για τη στάση που θα κρατήσουν από τον Μαρτίνη!

Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 27 τα συμπεράσματα που βγήκαν, πριν πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για τη Γενεύη, ήταν αρκετά ώστε να απειλήσουν με οριστική διαγραφή του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» από τα μητρώα της Διεθνούς Ομοσπονδίας εξαιτίας της εξαιρετικά μεγάλης κακοδιαχείρισης που έγινε αντιληπτή ακόμα και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.

Χλιδή, κότερα και μεγάλη ζωή για τον πρόεδρο του… εράνου εις το όνομα των φτωχών
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το άστρο του άλλοτε παντοδύναμου και μέσα σ’ όλα τα «κόλπα» Αντρέα Μαρτίνη ήδη σβήνει σιγά σιγά. Με προσβάσεις παντού, δεκαετίες τώρα, ο πανίσχυρος Μαρτίνης έλυνε και έδενε λειτουργώντας σχεδόν ανεξέλεγκτα, αφού κανένας δεν τολμούσε να τον αγγίξει. Φρόντιζε πάντα στο διοικητικό συμβούλιο του μεγαλύτερου σωματείου με την αμύθητη περιουσία, του «Ερυθρού Σταυρού», να τοποθετεί μέλη που το εκτόπισμα του ονόματός τους να του παρείχε την ασυλία που επεδίωκε.

Η σύζυγος του άλλοτε κραταιού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, αρεοπαγίτες και εισαγγελείς ήταν μόνο μερικά από τα ονόματα που κοσμούσαν το δελτίο Τύπου κάθε φορά που γίνονταν αρχαιρεσίες σε «στημένες» γενικές συνελεύσεις με πλαστά πληρεξούσια, όπως αναφέρεται σε καταγγελίες. Ήδη, μαζί με τον Μαρτίνη 22 ακόμη μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες παραπέμπονται με αμετάκλητο εφετειακό βούλευμα για σειρά κακουργημάτων που αφορούν αδικήματα σχετικά με τη διασπάθιση των χρημάτων του «Ερυθρού Σταυρού». Υπέρογκες αμοιβές που δόθηκαν για μελέτες, αλλά και σε άγνωστους παραλήπτες χωρίς παραστατικά και ακόμη απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεξιά και αριστερά σε εταιρείες που δεν διαθέτουν ούτε καρέκλα στο γραφείο τους. Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει. Ο «Ερυθρός Σταυρός», με διεθνή κοινωνική αναγνώριση υπηρεσιών βοήθειας προς άπορους και δυστυχισμένους κατοίκους όλου του κόσμου, πού να φανταζόταν ότι στην Ελλάδα τα ηνία του τα θα αναλάμβανε ένας οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι που μέσα σε λίγα χρόνια θα μετέτρεπε το προεδριλίκι στο πιο κερδοφόρο επάγγελμα με τις πιο υψηλές διασυνδέσεις… Στον άνθρωπο με τα ροζιασμένα χέρια που μετέτρεψε τα δάχτυλά του σε ράβδους χρυσού. Δεξιώσεις, πούρα, προσβάσεις παντού και διαχείριση δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν το σπορ του Αντρέα Μαρτίνη τα τελευταία 20 χρόνια.

Η σύσκεψη στον Άρειο Πάγο
Την περίοδο που οι οικονομικοί εισαγγελείς Μουζακίτης και Πεπόνης είχαν αφήσει τα μολύβια πάνω στο τραπέζι απειλώντας με παραίτηση εξαιτίας ισχυρών πιέσεων που δέχονταν αναφορικά με δικογραφίες που ερευνούσαν, λίγοι γνωρίζουν ότι μία εξ αυτών αφορούσε και τον πρόεδρο του «Ερυθρού Σταυρού». Το αποκάλυψαν οι ίδιοι σε κλειστή σύσκεψη που έγινε με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Προς τιμή και των δύο ανώτατων δικαστικών, όταν αυτό ακούστηκε στο τραπέζι πίσω από τις κλειστές πόρτες του Αρείου Πάγου, σχεδόν με μια φωνή οι λέξεις τους ήταν όμοιες «Ερευνήστε όπως και όσο νομίζετε οποιαδήποτε υπόθεση. Έχετε την πλήρη κάλυψη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου».

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τόσο του Μαρτίνη όσο και συγγενικών του προσώπων –που ήδη έχει διαταχθεί– σύντομα θα καταλήξει, εάν οι καταγγελίες ευσταθούν, σε αυτά που περιγράφονται στα διάφορα υπομνήματα που κατά καιρούς έχουν σταλεί επώνυμα ή ανώνυμα στις ανακριτικές αρχές. Ο μηχανισμός διαπλοκής, αλληλοεξυπηρετήσεων και συμφερόντων ήταν και είναι η μόνιμη ασπίδα για τον Αντρέα Μαρτίνη. Όταν το απόκτημα του «Ερυθρού Σταυρού» ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» χτίστηκε και ξεκίνησαν οι δεκάδες προσλήψεις προσωπικού, η εντολή του Μαρτίνη ήταν σαφέστατη: «Προηγούνται δημοσιογράφοι, παιδιά δημοσιογράφων, πολιτικοί, παιδιά πολιτικών και παιδιά δικαστικών». Φυσικά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με ανώτατους δικαστικούς τούς προέτρεπε να στείλουν το παιδί τους για δουλειά στο «Ερρίκος Ντυνάν», κάποιοι χαμογελούσαν και αρνιόντουσαν ευγενικά. Γνώριζαν τι εστί Μαρτίνης. Κάποιοι άλλοι, όμως, λύγιζαν τη μέση και τον ευχαριστούσαν δύο και τρεις φορές για το καλό που τους έκανε. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε σε πρόεδρο κόμματος μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Ερυθρού Σταυρού», που κατήγγειλε με σαφείς λεπτομέρειες πως παράγων που κοσμεί το ψηφοδέλτιο του συγκεκριμένου κόμματος της τηλεφώνησε και της είπε να αποσύρει τις καταγγελίες της για τον πρόεδρο του «Ερυθρού Σταυρού» και εκείνος θα μεσολαβούσε προκειμένου η καταγγέλλουσα να γίνει αντιπρόεδρος στο ΔΣ! Ο συγκεκριμένος παράγων εξελέγη βουλευτής και μεσουρανεί εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου αρθρώνοντας λόγο περί ηθικής και έντιμου δημόσιου βίου!

Το σκάνδαλο της δημιουργίας του «Ερρίκος Ντυνάν» θα πρέπει να αποτελέσει πολύμηνη έρευνα εισαγγελικών λειτουργών, προκειμένου να αποκαλυφθεί η απίστευτη λεηλασία των κληροδοτημάτων του «Ερυθρού Σταυρού», που έγιναν μετρητά και είναι άγνωστο πού κατέληξαν. Οι δεκάδες διαθήκες που άφησαν ευυπόληπτοι πολίτες για τους σκοπούς του «Ερυθρού Σταυρού», με περίεργες δικαστικές αποφάσεις που επεδίωκε η διοίκηση Μαρτίνη, τροποποιούνταν ως προς τους σκοπούς τους και μέσα σε μια νύχτα διαμερίσματα, οικόπεδα και χρυσές λίρες μετατρέπονταν σε «ζεστό χρήμα».

Σύμφωνα με τα έξοδα που παρουσίασε ο Αντρέας Μαρτίνης το 1992, το «Ερρίκος Ντυνάν» κόστισε 10 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο ίδιος ισχυρίζεται, και μάλιστα περηφανεύεται γι’ αυτό, πως δεν πήρε ούτε ευρώ επιχορήγηση από το ελληνικό κράτος. Λίγο ακόμη και θα δακρύσουμε. Ξεχνάει, όμως, πως τα χρήματα που δαπάνησε για να κατασκευαστεί το ιδιωτικό θεραπευτήριο, κατά παράβαση κάθε νόμου όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, ήταν προϊόν εκποίησης διαθηκών που είχαν δοθεί στο κοινωφελές σωματείο «Ερυθρός Σταυρός» με διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που τελικά δόθηκαν. Συνεπώς, τα χρήματα ποιανού ήταν; Πάντως όχι του σχεδόν άνεργου οφθαλμίατρου Αντρέα Μαρτίνη.

Εδώ αρχίζει η μεγάλη σκανδαλώδης αντιφατική λειτουργία. Το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», ενταγμένο στο ΕΣΥ, λειτουργεί κάτω από κοινωφελή σκέπη, δωρεάν για υπηρεσίες υγείας προς τον ελληνικό λαό. Πρόεδρος, ο πολυτάλαντος Μαρτίνης. Το «Ερρίκος Ντυνάν» είναι ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, καθαρά επί πληρωμή από τον εκάστοτε νοσηλευόμενο σε αυτό. Τα δύο κτήρια επικοινωνούν με υπόγεια σήραγγα. Τυχαίο; Θα δείτε σε λίγο. Ο ασθενής νοσηλευόταν δωρεάν στον «Ερυθρό Σταυρό» και τη δαπάνη νοσηλείας του την πλήρωνε το ΕΣΥ. Γιατροί, φάρμακα, κρεβάτι. Ο θεράπων ιατρός έκρινε ότι ο ασθενής πρέπει να νοσηλευθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών. Έβαζαν τον ασθενή στο κρεβάτι μεταφοράς και στη μέση της διαδρομής οι νοσοκόμοι του «Ερυθρού Σταυρού» παρέδιδαν τον ασθενή στους συναδέλφους τους νοσοκόμους του «Ερρίκος Ντυνάν». Ο ασθενής συνέχιζε να δέχεται φαρμακευτική αγωγή από το φαρμακείο του «Ερυθρού Σταυρού» και, φυσικά, όλα τα αναγκαία υλικά ίασης που ήταν απαραίτητα από τον «Ερυθρό Σταυρό». Όλα, δηλαδή, πληρώνονταν από το ΕΣΥ. Το «Ερρίκος Ντυνάν» χρέωνε ως ιδιωτικό πλέον θεραπευτήριο τη νοσηλεία του συγκεκριμένου ασθενούς και εισέπραττε τα αντίστοιχα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι ξαφνικά επί θητείας στο «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» της Τότας Χατζοπούλου «εκλεκτής φίλης» με ιδιαίτερη σχέση με πρώην υφυπουργό Υγείας επί ΝΔ, ανέκυψε οφειλή 24 εκατ. ευρώ προς το «Ερρίκος Ντυνάν». Δηλαδή, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Το «Κοργιαλένειο» ανήκει στον «Ερυθρό Σταυρό» του οποίου πρόεδρος είναι ο Μαρτίνης και ο ίδιος με τη σειρά του διοικεί και το «Ερρίκος Ντυνάν». Έλεγε, δηλαδή, ο Αντρέας στον Μαρτίνη ότι του χρωστάει λεφτά για υπηρεσίες που προσέφερε ο ένας στον άλλον. Φυσικά, η τότε διοικήτρια Τότα Χατζοπούλου αναγνώρισε την οφειλή των 24 εκατ., αλλά δυστυχώς δεν υπολόγιζε την άρνηση που θα δείξει επί του θέματος αυτού το υπουργείο Υγείας. Εάν σήμερα αναρωτιέστε πού είναι η κ. Τότα, σας ενημερώνουμε ότι εργάζεται ως ειδική σύμβουλος δίπλα στον Αντρέα Μαρτίνη! Αυτά και άλλα πολλά ερευνούν οι εισαγγελείς σχετικά με τη δραστηριότητα του «τριγώνου της αμαρτίας»: «Ερυθρός Σταυρός» – «Ερρίκος Ντυνάν» – Μαρτίνης.

Οι δεκάδες καταγγελίες τα τελευταία είκοσι χρόνια περιέργως έπαιρναν την άγουσα προς τα απαλλακτικά βουλεύματα που τα ακολουθούσαν. Ίσως σε αυτό να δίνει απάντηση η επώνυμη μαρτυρία της καταγγέλλουσας πρώην μέλους του ΔΣ του «Ερυθρού Σταυρού» που μιλά για ωμή παρέμβαση εξαγοράς της σιωπής της έναντι ανταλλαγμάτων.

Πίσω από τα μεγάλα deal
Ο περισπούδαστος Μαρτίνης φρόντιζε να ενισχύει πάντα τις γνωριμίες του και να τις διαφημίζει, προκειμένου να λειτουργούν και ως τρόμος για τους επίδοξους ερευνητές της αλήθειας. Εάν κατά λάθος ένα δημοσίευμα, έστω και μονόστηλο, γραφόταν σε μια εφημερίδα που ο ίδιος το θεωρούσε αρνητικό για την αίγλη της μεγάλης του «κοινωνικής προσφοράς», έβαζε λυτούς και δεμένους να τηλεφωνήσουν στον εκδότη, εάν φυσικά δεν τον γνώριζε ο ίδιος. Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους και ακόμη περισσότεροι δεν ξαναβρήκαν ποτέ, επειδή έκαναν το μοιραίο λάθος να γράψουν την αλήθεια αναφορικά με τον «κοτεράνθρωπο» πρόεδρο του φιλόπτωχου σωματείου.
Πριν από πολλά χρόνια, όταν ιδρύθηκε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός τα πρώτα γραφεία που είχε νοικιάσει στην πλατεία Συντάγματος ανήκαν σε κληροδότημα του «Ερυθρού Σταυρού». Τότε, οι πιο μυημένοι στην πολιτική πιάτσα είχαν πει «Εντάξει, καταλάβαμε!». Λίγοι, όμως, είχαν δώσει σημασία σ’ αυτές τις δύο λέξεις. Σήμερα όλα εξηγούνται. Άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια που δεν είχαν καμία σχέση με θέματα υγείας έδιναν και έπαιρναν στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να προστατεύεται θεσμικά ο Αντρέας Μαρτίνης. Σε όλα τα κόμματα έχει «πιστούς Μαρτινιστές», ενώ υπερηφανεύεται και για τη στενή φιλία του με στέλεχος του ΚΚΕ, αλλά και του ΛΑΟΣ.
Σε όλα τα μεγάλα deal ο Μαρτίνης ήταν από πίσω. Κάποιοι πολιτικοί, δικαστές, αλλά και δημοσιογράφοι θεωρούσαν ότι για να πάνε μπροστά στη ζωή τους θα έπρεπε να τα έχουν καλά με τον πρόεδρο του «Ερυθρού Σταυρού». Μπορεί και να μην είχαν άδικο. Ελάχιστοι κατάφεραν να ορθώσουν ανάστημα κατακεραυνώνοντας με δημόσιο λόγο την απίστευτη λεηλασία της περιουσίας του «Ερυθρού Σταυρού» από τον Αντρέα και την παρέα του. Ένας εξ αυτών είναι και ο Γιάννης Ντάσκας.

Είναι αυτός που παρέδωσε τον φάκελο της λεηλασίας του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» στη Γενεύη στον «Διεθνή Ερυθρό Σταυρό». Τότε αρνήθηκαν να τον πάρουν επίσημα και ο Γ. Ντάσκας τους παγίδευσε, βάζοντας την υπάλληλο να γράψει το όνομα και το τηλέφωνό της πάνω στο αντίγραφο για να επικοινωνήσει μαζί της μέσω διερμηνέα. Το έγραψε και ύστερα, όταν έγινε πρωτοσέλιδη η παράδοση, η υπάλληλος ούρλιαζε ότι παγιδεύτηκε. Δημόσια ο Γ. Ντάσκας έχει πει ότι κληροδοτεί στα παιδιά του τις παραιτήσεις και τις απολύσεις λόγω Μαρτίνη και μια κασέτα με διευθυντή πρωθυπουργικού γραφείου να του λέει πόσα πρέπει να πάρει για να ζήσει αξιοπρεπώς…
Το καλοκαίρι του 1999 ένας άνθρωπος δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι με οκτώ σφαίρες. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών είπε η Αστυνομία και παρέπεμπε σε νονούς. Ελάχιστα ρεπορτάζ, στα «σεντόνια» που ακολούθησαν στις σελίδες των εφημερίδων για το θέμα αυτό, ανέφεραν ότι ο νεκρός Πολύβιος ήταν ανιψιός του Μαρτίνη και οδηγός του! Είπαμε, εκδότες και Μαρτίνης είναι ένα πράγμα. Οι πολιτικοί του φίλοι βρίσκονται παντού και ο ίδιος με το ραβδί της Κίρκης κατάφερε να πείσει δύο Προέδρους της Δημοκρατίας να «κοσμήσουν το ευαγές ίδρυμα ως μέλη του»!

Η ύστατη προσπάθεια για να διασωθεί
Ο άνθρωπος με τα… χρυσά όνειρα, που κατάφερε μέσα από ολόκληρες δεκαετίες ανυποψίαστα να κινείται στον αφρό των δεξιώσεων της Εκάλης και των πανίσχυρων κολωνακιώτικων σαλονιών, ο Ανδρέας Μαρτίνης, βρίσκεται σήμερα κατηγορούμενος για σειρά κακουργημάτων, επειδή κάποιοι εισαγγελείς δεν ήταν ίδιοι με τους προηγούμενους. Η απαξίωση του «Ερρίκος Ντυνάν» με τους απλήρωτους εργαζομένους επί μήνες μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Μαρτίνης έπρεπε να παρουσιάσει την αναγκαιότητα σωτηρίας του ιδιωτικού θεραπευτηρίου που μόνο με επενδυτή εξ ουρανού θα σωνόταν. Ήθελε, δηλαδή, να το πουλήσει. Άλλη μια μπίζνα που, όμως, χάλασε, γιατί πλέον βοούν και οι πέτρες για τον… Ανδρέα Μαρτίνη. Ακόμα και ο δικαστικός πόλεμος που ο ίδιος ξεκίνησε κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου για δήθεν εκβιασμό έχει πολύ παρασκήνιο, αλλά δεν είναι της παρούσης ν’ ασχοληθούμε με αυτό, γιατί σίγουρα θα μας «χρεώσουν» ότι είμαστε με τη μία ή την άλλη πλευρά.
Ο Ανδρέας Μαρτίνης, ακόμη και την ύστατη ώρα, προσπαθεί να σωθεί, προκειμένου να μη δει τη διαδρομή από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι τον Κορυδαλλό από το μπλε λεωφορείο, που μεταφέρουν κρατουμένους με ριγέ χρωματισμούς. Τηλεφωνεί παντού, κινητοποιεί φίλους και εχθρούς, αφού πρώτα φροντίζει να τους θυμίζει πόσο μεγαλόψυχος και ευεργετικός ήταν για όλους αυτούς με διορισμούς συγγενικών τους προσώπων. Έχει, όμως, ιδιαίτερη αξία να ερευνηθεί η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών ΟΛΩΝ των συγγενικών του προσώπων. Και επίσης κάποιων αξιωματούχων των Διοικητικών του Συμβουλίων. Ποιος μένει, για παράδειγμα, σε ένα παλάτι κολλητά στο Χίλτον; Ονόματα υπεράνω υποψίας, επίσης, πρέπει να ερευνηθούν. Και έχουμε τέτοια στη διάθεσή μας. Αξίζει να ερευνηθούν μία προς μία οι δικαστικές αποφάσεις που τροποποίησαν τους όρους των διαθηκών που άλλα όριζαν και τελικά σε άλλα οδηγήθηκαν τα χρήματα ή τα ακίνητα που περιγράφονταν σε αυτές. Είναι γνωστό ότι σε επίπεδο Εφετείου τρεις πρόεδροι… κληρώθηκαν να δικάσουν 19 υποθέσεις που αφορούσαν καταγγελίες για τον Αντρέα Μαρτίνη!

Πού πήγαν τα λεφτά, οέο;
Την ίδια αξία και ίσως μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα, προκειμένου να διαπιστωθεί η διαπλοκή των σχέσεων του πολυμήχανου προέδρου Ανδρέα Μαρτίνη, είναι αν ερευνήσει κάποιος την κατάσταση μισθοδοσίας του «Ερυθρού Σταυρού» και του «Ερρίκος Ντυνάν». Εμείς το κάναμε… Η διασταύρωση των ονομάτων και η συγγένειά τους με μεγαλοσχήμονες αυτής της χώρας πολιτικούς και δημοσιογράφους δίνει την απάντηση για την εικοσάχρονη σιωπή του σκανδάλου Μαρτίνη. Τέλος, με μέριμνα και ιδιαίτερη προσοχή σχολαστικής αφοσίωσης, θα πρέπει να είναι και η ενασχόληση ενός εισαγγελικού λειτουργού για το ποιος ήταν ο πλειοδότης σε κάθε πώληση περιουσιακού στοιχείου από τις εκποιηθείσες διαθήκες του «Ερυθρού Σταυρού». Εκεί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Τουλάχιστον 15 off shore εταιρείες έχουν συμμετάσχει σε τέτοιες αγοραπωλησίες. Κατά τον νόμο είναι θεμιτό, αλλά κατά την έρευνα αποκαλυπτικό για το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις εταιρείες. Η πιάτσα βοά για το όνομα γνωστού πολιτικού, που σήμερα δεν βρίσκεται εντός Βουλής, ότι έχει αποκτήσει τουλάχιστον δέκα ακίνητα από τέτοιες εκποιήσεις, που πήρε στο ¼ της πραγματικής αξίας. Η περιουσία του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» είναι τεράστια και στο εξωτερικό. Έλληνες μετανάστες, που απέκτησαν περιουσία στις χώρες όπου πήγαν, ανέγραψαν στις διαθήκες τους και τα εκεί αποκτήματά τους, τα οποία έδωσαν να τα διαχειριστεί ο φιλεύσπλαχνος δωρητής, Αντρέας Μαρτίνης. Πού να ήξεραν! Φυσικά, ακόμα και σήμερα ο παραιτούμενος Μαρτίνης προσπαθεί με δικούς του ανθρώπους να ελέγξει το «σύστημα πληροφοριών» εντός του «Ερυθρού Σταυρού» και να αποκρύψει τα απαραίτητα στοιχεία – έγγραφα που θα τον φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση σε μια ενδεχόμενη αναζήτηση – έφοδο εισαγγελικών λειτουργών στην έδρα του σωματείου στην οδό Λυκαβηττού 1.

Ο ίδιος, δήθεν από ευαισθησία για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το «Ερρίκος Ντυνάν», οδηγήθηκε σε παραίτηση από πρόεδρος. Έτσι λέει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι σχεδόν «κλοτσηδόν» απαίτησαν οι διοικούντες τη διεθνή ομοσπονδία του «Ερυθρού Σταυρού» να απομακρυνθεί εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοδιαχείρισης που εντόπισαν, όσο είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν το ταμείο του σωματείου. «Η Ομοσπονδία θέλει να διατηρηθεί ο ‘‘Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός’’, διότι είναι ένα από τα πλέον ιστορικά παραρτήματά της. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση είτε οικονομικά, είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο μας υποδείξετε. Με μία, όμως, προϋπόθεση. Όχι με αυτόν τον πρόεδρο. Πρώτα θα αλλάξει και μετά θα συζητήσουμε οτιδήποτε». Αυτό ήταν το διάγγελμα που επαναλάμβανε σταθερά ο επικεφαλής του κλιμακίου που ήλθε τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα, προκειμένου να ζητήσει εκ μέρους του προέδρου τής Διεθνούς Ομοσπονδίας του «Ερυθρού Σταυρού» την ιδιόχειρη παραίτηση του Αντρέα Μαρτίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ένα ακόμη σκάνδαλο που ερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη αφορά στο ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε επί υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στον Αντρέα Μαρτίνη, προκειμένου να πληρωθούν χρωστούμενες οφειλές εργαζομένων προς το ΙΚΑ, αλλά δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ. Πού πήγαν τα λεφτά; Είκοσι τρία χρόνια ήταν ο ίδιος πρόεδρος. Μπήκε νιος και γέρασε. Αμούστακο παιδί από φτωχή οικογένεια… κατάντησε με Ferragamo παπούτσια και Dolce & Gabbana γραβάτα και, φυσικά, με κότερα, πανάκριβο ουίσκι και πούρα.
Σε φωτογραφίες, στις οποίες κατά καιρούς πρωτοστατούν οι μεγαλοσχήμονες αυτής της χώρας, πάντα σε μια γωνιά θα διακρίνει κανείς και τον Αντρέα Μαρτίνη. Στριμώχνονταν παράγοντες και παραγοντίσκοι για να βρεθούν δίπλα του, προκειμένου να πάρουν αίγλη από τον παντοδύναμο πρόεδρο «όλων των καταστάσεων». Ένα απόγευμα, στο καφενείο της Βουλής, λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί ανασχηματισμός σε μία από τις κυβερνήσεις του Αντρέα Παπανδρέου, δύο βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης προσπαθούσαν επίμονα από το κινητό τους τηλέφωνο να επικοινωνήσουν με τον εκλεκτό φίλο της Μιμής, Ανδρέα, συνεπώνυμο του αρχηγού τους προκειμένου να μεσολαβήσει για να υπουργοποιηθούν. Ο διάλογος που αυτήκοος μάρτυρας μας μετέφερε είναι απολαυστικός:

- Τον βρήκες;
- Έχω αφήσει μήνυμα από το πρωί και δεν με πήρε ακόμα.
- Του υποσχέθηκες τίποτα;
- Να του το πω ευθέως;
- Όχι, να κάνεις στροφή! Ε, βέβαια, αλλιώς δεν θα σου κάνει τη χάρη. Πες του ότι έχεις και τον φίλο σου. Εμένα, δηλαδή.
Λεπτομέρειες που εξηγούν περισσότερο τον παραπάνω διάλογο δεν χρειάζονται. Όλοι αντιλαμβάνονται. Τι εννοούσαν, άραγε, οι ποιητές; Αυτά που καταλάβαμε και εμείς; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Κατά περίεργο, πάντως, τρόπο από τα πρώτα πέντε ραντεβού που δέχεται ο εκάστοτε υπουργός Υγείας μόλις καθίσει στην καρέκλα της οδού Αριστοτέλους είναι ο Μαρτίνης και μια άλλη κυρία. Με αυτήν θα ασχοληθούμε κάποια άλλη φορά. Ίσως όταν χαλάσει το αυτοκίνητό μας και χρειαστούμε οδική βοήθεια. Το ίδιο γινόταν και το ίδιο γίνεται. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Σημασία έχει ότι τώρα πλέον η αυτοκρατορία του «φιλεύσπλαχνου δωρητή» υπέρ φτωχού και αδυνάτου αρχίζει να τρίζει πολύ. Και αναμένονται, αν η έρευνα πάει σε βάθος, εκπλήξεις που θα απειλήσουν και τα… καλύτερα τα σπίτια στην πολιτική και στη δημοσιογραφία.

Του Άρη Σπίνου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top