Select Menu

«Κλείδωσαν» τα σκληρά μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το 2013, παρότι Τρόικα και κυβέρνηση έχουν σχεδόν προεξοφλήσει την επιμήκυνση και μεταθέτουν για το 2016 αντί το 2014 το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό. Προς επιβεβαίωση μάλιστα του ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις συζητήσεις με την Τρόικα, αποκάλυψε ότι στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2012 η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Δεν έχουμε καταλήξει σε αυτό, αλλά το 2012 μας έβγαλε ένα μεγάλο "φασούλι" την τρύπα ΕΟΠΥΥ 1 δισ. ευρώ» τόνισε η ίδια πηγή. Αυτό το 1 δισ. προστίθεται στην αξίωση της Τρόικας για μέτρα ύψους 9,2 δισ. για το 2013. «Ήταν κάτι μη αναμενόμενο, μας προέκυψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επηρεάζει και τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό ορισμένα μέτρα που θα έρθουν πιο πίσω, αν και δεν έχουμε καταλήξει απολύτως ποια θα είναι αυτά» ανέφερε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τρόικα επιμένουν για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και ζητούν ταχύτερα περισσότερες αποχωρήσεις από το δημόσιο. Το θέμα θα εξετάσει την Κυριακή το απόγευμα η Τρόικα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη.

Ξεχωριστή συνάντηση θα έχει την Κυριακή και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την Τρόικα, που βγάζει διαρκώς νέα θέματα για την αγορά εργασίας, με αιχμή του δόρατος τον κατώτατο μισθό και την μείωση των αποζημιώσεων απολύσεως. Στην μαραθώνια συνάντηση του Σαββάτου οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εμφανίστηκαν στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με ένα «οπλοστάσιο» απαιτήσεων μεταξύ των οποίων η μείωση της αποζημίωσης στους 12 μήνες, ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης, η μείωση στο μισό του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, η κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των επιδομάτων, αλλά και η ευελιξία στο ωράριο εργασίας (με μίνιμουμ 11ωρη διακοπή) και η νομοθέτηση του κατώτατου μισθού. (διαβάστε εδώ)

Το υπουργείο Εργασίας πάντως αντέτεινε πως δεν είναι το πρόβλημα της χώρας σήμερα η αγορά εργασίας. «Την Κυριακή τελειώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου που μετείχε στη σύσκεψη του Σαββάτου.

Η Τρόικα πάντως δεν πρόκειται να φύγει σύντομα. Την Κυριακή θα έχει και νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα για να «κλείσουν» τα νέα οικονομικά μέτρα του 2013 αλλά και τα μακροοικονομικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία θα εξαρτηθεί το πόσο σκληρά θα είναι τα επόμενα μέτρα.

Το νέο βασικό σενάριο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν Τρόικα και κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 0% για το 2013, για το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% (αντί 4,5% που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού), 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 (προφανώς αν αποφασιστεί η επιμήκυνση).

Μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης θα έχουν κλείσει μόνο τα διαρθρωτικά μέτρα. Μετά η Τρόικα θα επιστρέψει για να καθορίσει και τις επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που θα πρέπει να καλυφθούν αν δοθεί επιμήκυνση. «Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα 18 δισ. ευρώ» έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών «ενώ ο ο στόχος για πλεόνασμα 4,5% μετατεθεί από το 2014 στο 2016 επαρκούν τα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ».

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η δόση θα δοθεί περίπου στις 15 Νοεμβρίου, ενώ πριν την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα φορολογικά μέτρα και όλα τα προαπαιτούμενα.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top