Select Menu


Γράφει ο Φελνίκος

Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup. Έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα δεν υπάρχει. Άρα απόφαση, η οποία θα εισηγείται στο Συμβούλιο Κορυφής την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει. Δύσκολο να υπάρξει και το επόμενο δεκαήμερο.

Εκτός κι αν τα πράγματα τρέξουν, με την βοήθεια και της καγκελαρίου Μέρκελ, ήτις αφικνείται αύριο στην Αθήνα.Από τις 17 Ιουνίου, που έγιναν οι εκλογές, μέχρι στις 18 Οκτωβρίου που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, συμπληρώνονται αισίως τέσσερις μήνες.

Ο χρόνος είναι υπερβολικά πολύς -για μια χώρα που η τύχη της κρέμεται από μια κλωστή- για να μην έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και υπεύθυνη για την καθυστέρηση, ας μην γελιόμαστε, δεν είναι μόνον η τρόικα και οι αξιώσεις της. Οι οποίες αξιώσεις, για έναν τρίτο, ανεξάρτητο παρατηρητή, δεν κρίνονται αβάσιμες, αν ληφθεί υπόψη ότι οι δανειστές μας, μαζί με το δανεισμό των τραπεζών από την ΕΚΤ, έχουν βάλει στο τραπέζι της Ελλάδας 450 δισ. ευρώ. Υπεύθυνη είναι και η συγκυβέρνηση, αφού τα τρία κόμματα δεν λένε να ομονοήσουν ούτε μεταξύ τους για τα μέτρα.Να ήταν η καθυστέρηση για καλό, θα μπορούσε κάποιος να πει: χαλάλι ο χαμένος χρόνος, αφού τελικά απέβη υπέρ μας.

Όμως, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων, μάλλον επί τα χείρω εξελίσσεται για τους πολίτες, και ιδιαίτερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το πακέτο των 11,5 δισ. έφθασε σχεδόν τα 14 δισ., και μάλιστα, αντί να κατανεμηθεί εξ ημισείας στην επόμενη διετία, έγινε εμπροσθοβαρές και τα περισσότερα μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν το 2013. Όλες οι αντιστάσεις της ελληνικής πλευράς κατέπεσαν.

Όλες οι πολυδιαφημιζόμενες «κόκκινες γραμμές» διεγράφησαν.Και τώρα ζούμε με την αγωνία της δόσης των 31,5 δισ. Αν δεν μας τη δώσουν, η Ελλάδα χρεωκοπεί. Ο εφιάλτης που τρία χρόνια προσπαθούμε να αποφύγουμε, θα γίνει πραγματικότητα. Η καταστροφή που θα συντελεστεί θα είναι τρομακτική και αδιανόητη. Και όχι μόνον για την Ελλάδα. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι μία τέτοια εξέλιξη έχει, τουλάχιστον παρασκηνιακά, αποτραπεί. Θα μας τη δώσουν τη δόση. Όχι ίσως εγκαίρως, όπως ευελπιστούσαμε, αλλά θα μας τη δώσουν. Και θα μας τη δώσουν ολόκληρη.

Διαφορετικά, αν μας τη δώσουν τμηματικά και με το σταγονόμετρο, δεν έχει κανένα νόημα.Και τούτο επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν ακόμη για περίπου 40 ημέρες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάζεται 23,5 δισ. Για πληρωμή τόκων ομολόγων απαιτούνται άλλα 6 δισ. Φτάνουμε στα 29 δισ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες αγγίζουν τα 8 δισ. Λένε ότι για φέτος θα πληρωθούν 3,5 δισ. Ακόμη κι έτσι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Μας λείπει 1 δισ. Αν προσθέσουμε και τα περίπου 12 δισ. των εντόκων γραμματίων που λήγουν το προσεχές διάστημα -όσο κι αν τα κάνουμε roll over, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από όσο το υπουργείο Οικονομικών τον αξιολογεί- καταλαβαίνετε το δράμα, και πόσο σημαντικό είναι να μας δοθεί, τουλάχιστον ολόκληρη, η δόση.

Παίρνουμε λοιπόν ως δεδομένο ότι τη δόση -με πολιτικά και όχι αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια, αφού δεν τα εκπληρώνουμε- θα μας τη δώσουν ολόκληρη. Μόνον που θα συνοδεύεται και με ρήτρα αναιρεσιμότητας. Όπερ σημαίνει, εφεξής η οποιαδήποτε εκταμίευση θα είναι συνάρτηση συγκεκριμένων επιτευγμάτων. Υλοποιήσατε αυτό, παίρνετε τόσο. Δεν υλοποιήσατε το άλλο, δεν παίρνετε. Που μπορεί να γίνει και χειρότερο: Δεν κάνατε αυτό, σας αφαιρούμε κάτι άλλο.Όσοι πάντως ελπίζουν ότι η ένταξη της Ελλάδας σε ένα συνολικό πακέτο λύσης με την Ισπανία και την Κύπρο θα είναι επιτυχία, ας μην βιάζονται να πανηγυρίσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την Ισπανία και την Κύπρο οι αγορές παραμένουν ακόμη ανοικτές. Εμείς τυπικά είμαστε αποκλεισμένοι τουλάχιστον μέχρι το 2020. Και για να μην αναφερθούμε και σε άλλα.

Τέλος πάντων, ας κάνουμε υπομονή μια μέρα. Να δούμε πόσο άγγελος καλών (και ποιών) ειδήσεων είναι η καγκελάριος Μέρκελ. Και τα ξαναλέμε.Μια συμβουλή μόνον, αν μου επιτρέπεται, στον Αντ, Σαμαρά: «Μην εμπιστεύεστε τις παχιές γυναίκες. Ξέρουν να χειρίζονται πολύ καλά τις επιθυμίες τους».

Και για να μην παρεξηγηθώ για ρατσισμό, από τις ευτραφείς κυρίες, σπεύδω να δηλώσω ότι η συμβουλή είναι του Μπαλζάκ και περιέχεται στο βιβλίο του ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΙΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ή ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΟΡΟΪΔΟ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top