Select Menu

Κίνημα 57 Βουλευτών, ξεσκεπάζει το κύκλωμα των πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας που έρχεται ως συνέχεια της υπόθεσης με τα μαϊμού-πιστοποιητικά για τους τυφλούς της Ζακύνθου.

Κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις αλλά και ανάληψη και καταλογισμό ευθυνών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρωταγωνιστές αυτής της κίνησης είναι νέοι βουλευτές, όπως ο Οικονομολόγος Κώστας Κατσαδάδος, ο Πανεπιστημιακός Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Ημαθίας Α, Βεσυρόπουλος, ο Χρ. Δήμας κ.α.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ξεχωρίζει η υπογραφή του νεαρού βουλευτή Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλου και από τη ΔΗΜΑΡ η υπογραφή του Βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Την ερώτηση συνυπογράφει ο Γραμματέας της Ν.Δ Μανώλης Κεφαλογιάννης μαζί με άλλους 56 βουλευτές.

Αναδεικνύονται σε όλες τους οι διαστάσεις οι μεθοδεύσεις και τα κενά που αξιοποιούν τα κυκλώματα για να χορηγούν πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε μαθητές. Γίνεται αναφορά στο Λύκειο Ύδρας, όπου για τρεις συνεχείς χρονιές καταγράφονται υψηλά ποσοστά δυσλεκτικών μαθητών που αγγίζουν το 50% και κυριολεκτικά βγάζουν...μάτι.

Είναι δεδομένη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Υγείας και Παιδείας μετά από όλα αυτά, ενώ οι βουλευτές δεν είναι διατεθειμένοι να παρατήσουν την υπόθεση, αντίθετα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την έρευνα συλλέγοντας στοιχεία και να οδηγήσουν ,οι ίδιοι, την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των 57 Βουλευτών, έχει ως εξής:

Προς
κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα : ¨Ψευδή πιστοποιητικά δυσλεξίας και ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας για τον επανέλεγχο και την επιβολή της ισονομίας και του δικαίου¨

Η Ελληνική κοινωνία, γίνεται αποδέκτης αρνητικών μυνημάτων, από πολλαπλά κρούσματα διαφθοράς, όπως η χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας.

Στο χώρο όμως της Παιδείας, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητος, δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές αυτές οι πρακτικές. Στις αρχές Ιουλίου εξαρθρώθηκε κύκλωμα που χορηγούσε πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε μαθητές. Στόχος, να εξαιρεθούν από τις γραπτές εξετάσεις και να εξεταστούν, σύμφωνα με αντίστοιχες προφορικές.

Το περιστατικό όπως φαίνεται δεν είναι μεμονωμένο, το αντίθετο.

Ειδικά ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, τμήματα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Νοσοκομείων του ΕΣΥ και αντίστοιχων πανεπιστημιακών όπως και ορισμένα ιδιωτικά κέντρα χορηγούν γνωματεύσεις δυσλεξίας.

Τον τελευταίο καιρό τα ιδιωτικά κέντρα δυσλεξίας αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει μια διαδικασία επανελέγχου, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και καταγγελίες αλλά και αποχρώσες ενδείξεις.

Οι καταγγελίες αφορούν το Κέντρο Προστασίας Παιδιού ¨ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ¨στον Πειραιά που λειτουργούσε ως ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο για τη χορήγηση πιστοποιητικών δυσλεξίας, και το Λύκειο Ύδρας. Στο συγκεκριμένο Λύκειο, τα τρία τελευταία χρόνια, ο αριθμός των μαθητών της Γ΄Λυκείου, που κάνουν χρήση πιστοποιητικών δυσλεξίας, στις πανελλήνιες εξετάσεις, είναι ασυνήθιστα μεγάλος.

Ενώ ο συνήθης μέσος όρος κινείται μεταξύ 3 και 5%, στο συγκεκριμένο σχολείο σχεδόν οι μισοί μαθητές της Γ΄Λυκείου έχουν πιστοποιητικό δυσλεξίας και μάλιστα από την ίδια πηγή.

Ανάλογα κρούσματα, σε μικρότερη κλίμακα και ένταση, υπάρχουν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα ενώ χρήση των πιστοποιητικών δυσλεξίας γίνεται και στις εξετάσεις για τα πτυχία ξένων γλωσσών.

Η συγκεκριμένη κατάσταση προσβάλλει κυρίως τα παιδιά που πραγματικά πάσχουν από δυσλεξία και τους γονείς τους και δικαίως έχουν ενταχθεί στο καθεστώς που διέπει την ειδική αγωγή.

Καταλύει τις έννοιες του δικαίου και της ισονομίας, αφού ουδείς μπορεί να χρησιμοποιεί ψευδή πιστοποιητικά για να απολαμβάνει διαφορετικής μεταχείρισης.

Πλήττει την ίδια την Παιδεία.

Η Πολιτεία οφείλει να θέσει αυστηρούς κανόνες. Οφείλει να προασπίσει την ισονομία και τη νομιμότητα από αυτού του είδους τις πρακτικές που καλλιεργούν αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς και κλονίζουν το περί δικαίου αίσθημα. Οφείλει να προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των περιπτώσεων, κατά την τελευταία τριετία, και να αποδώσει δικαιοσύνη επιβάλλοντας και τις σχετικές κυρώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
  1. Τι ποσοστά δυσλεξίας έχουμε στην Ελλάδα σήμερα;
  2. Αν υπάρχουν διαδικασίες πιστοποίησης και έγκρισης των ιδιωτικών κέντρων από το Υπουργείο Παιδείας.
  3. Σε τι ποσοστό εκδίδονται γνωματεύσεις από ιδιωτικά κέντρα;
  4. Έγινε ουσιαστικός έλεγχος και επανέλεγχος “Follow up” των “δυσλεκτικών” τα τελευταία χρόνια και αν συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα Ευρωπαικά και Παγκόσμια;
  5. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα που διατάχθηκε από τη Δικαιοσύνη. Εάν το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τα περιστατικά στο συγκεκριμένο Λύκειο που αναφέρεται;
  6. Εάν ο κ.Υπουργός Παιδείας προτίθεται να εκκινήσει τις διαδικασίες έρευνας και επανεξέτασης, για την τελευταία τριετία ώστε να αποκαλυφθεί ποια πιστοποιητικά δυσλεξίας είναι αληθή και ποια όχι. Ποιες κυρώσεις προτίθεται να επιβάλλει στους παραβάτες διοικητικά και πειθαρχικά;
  7. Πόσα πιστοποιητικά χορηγήθηκαν από το ‘Μιχαλήνειο’ τα τελευταία 6 χρόνια, σε ποια σχολεία έγινε χρήση αυτών των πιστοποιητικών και αν το συγκεκριμένο κέντρο συνεχίζει να χορηγεί πιστοποιητικά;
  8. Εάν το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση πιστοποιητικών δυσλεξίας, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο.
  9. Σε ποιους ελέγχους προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Υγείας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Α/ΑΟΝΟΜΕΤΕΠΩΝΥΜΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΥΠΟΓΡΑΦΗ
1Αναστασιάδης ΣάββαςΒ΄Θεσ/νικης
2
Αντωνίου Μαρία
Ν.Καστοριάς
3Αραμπατζή ΦωτεινήΝ Σερρών
4Ασημακοπούλου Αννα ΜισέλΝ.Ιωαννινων
5Βεσυρόπουλος ΑπόστολοςΝ.Ημαθίας
6Βιρβιδάκης ΚυριάκοςΝ.Χανίων
7Βλαχογιάννης Ηλίας Ν.Τρικάλων
8Βογιατζής Παύλος Ν.Λέσβου
9Βούλτεψη ΣοφίαΝ Β Άθήνας
10Γεωργαντάς ΓεώργιοςΝ.Κιλκίς
11Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος Ν.Έβρου
12Δήμας ΧρίστοςΝ Κορινθίας
13Καλαντζής ΓεώργιοςΝ.Καβάλας
14Καραμανλή Άννα Β Αθηνών
15Καράμπελας ΓιάννηςΝ.Βοιωτίας
16Καρανάσιος ΕυθύμιοςΝ.Χαλκιδικής
17Κασαπίδης ΓιώργοςΝ Κοζάνης
18Κατσαφάδος Κων/νος Α΄Πειραιά
19Κέλλας Χρήστος Ν.Λάρισας
20Κεφαλογιάννης ΓιάννηςΝ.Ρεθύμνου
21Κεφαλογιάννης ΜανόληςΝ Ηρακλείου
22Κικίλιας ΒασίληςΝ Α Άθήνας
23Κλειτσιώτης Κων.νοςΝ Καβάλας
24Κόλλιας Κων/νοςΝ.Κορινθίας
25Κόνσολας Μάνος Ν.Δωδ/σου
26Κοντογεώργος ΚώσταςΝ.Ευρυτανίας
27Κουκοδήμος Κων/νοςΝ.Πιερίας
28Κουτσογιαννακόπουλος Κώστας Ν.Φθιώτιδας
29Κουτσούμπας ΑνδρέαςΝ.Βοιωτίας
30ΚοψαχείληςΤιμολέων Ν.Γρεβενών
31Κυριαζίδης ΔημήτριοςΝ.Δράμας
32Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Ν.Φλώρινας
33Κωνσταντινόπουλος ΟδυσσέαςΝ.Αρκαδίας
34Κωνσταντόπουλος ΓεώργιοςΝ Πιερίας
35Μακρή Θεοδώρου ΕλένηΝ.Φθοιώτιδας
36Μανδρέκα ΑσπασίαΝ.Φωκίδος
37Μαρίνος ΑνδρέαςΝ Ηλείας
38Μάρκου ΑικατερίνηΒ΄Θεσ/νικης
39Μιχαλογιαννάκης ΙωάννηςΝ.Ηρακλείου
40Μιχελάκης ΓιάννηςΕπικρατείας
41Μπέζας Αντώνιος Θεσπρωτίας
42Νταβλούρος Αθανάσιος Ν.Αχαίας
43Παπαδόπουλος ΜιχάληςΝ.Κοζάνης
44Πασχαλίδης ΙωάννηςΚαβάλας
45Σαμπαζιώτης ΔημήτρηςΜεσσηνίας
46Σενετάκης ΜάξιμοςΝ.Ηρακλείου
47Σιούφας Παύλος Ν.Καρδίτσας
48Σκόνδρα ΑσημίναΝ.Καρδίτσας
49Σκρέκας ΚώσταςΝ Τρικάλων
50Σολδάτος ΘεόδωροςΝ.Λευκάδας
51Σταμενίτης Διονύσιος Ν.Πέλλας
52Στύλιος ΓεώργιοςΝ Άρτας
53Ταγαράς ΝικόλαοςΝ.Κορινθίας
54Ταμήλος ΜιχαήλΝ.Τρικάλων
55Τζαμτζής Ιορδάνης Ν.Πέλλας
56Υψηλάντης ΒασίλειοςΝ.Δωδ/σου
57Χριστογιάννης Δημήτριος Ν.Πιερίας

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top