Select Menu

Ύστερα από πέντε παρατάσεις και περισσότερες από σαράντα τροπολογίες του επίμαχου νόμου 4014, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά προς οριστική λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων, με την κατηγοριοποίηση και τη διαβάθμιση των παρανομιών, έχοντας ως βασικό στόχο «να μην αδικηθεί κανείς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.Ο κ. Καλαφάτης, σε συνάντηση που είχε με διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τα αυθαίρετα πρόκειται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν μετά τη λήξη και της τελευταίας παράτασης, στις 31 Ιανουαρίου, ενώ τόνισε ότι η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί προκειμένου να λύσει οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα, μελετά όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες, τόσο για όσους έχουν τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες, όσο και για τους πολίτες που κινήθηκαν εντός του νομικού πλαισίου ευθύς εξ' αρχής.

Ανέφερε δε, πως ο συγκερασμός της προστασίας του περιβάλλοντος, των προβλημάτων των πολιτών και της δημοσιονομικής ανάγκης, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι με την πολεοδομική μεταρρύθμιση καταπολεμούνται προβλήματα και παθογένειες, ώστε «να διευκολυνθεί χωροταξικά η έλευση επενδύσεων στη χώρα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στόχος είναι να κατηγοριοποιηθούν οι παρανομίες και οι μικροπαραβάσεις των αυθαιρέτων στη λογική της ισονομίας και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Σωκράτης Αλεξιάδης, γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος. Παράλληλα, προσέθεσε, γίνεται προσπάθεια να ενοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί ο νόμος με τις τροπολογίες σε ένα κείμενο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και την απλούστευση των διαδικασιών. «Ο νόμιμος μπορεί να περιμένει μια ανταποδοτικότητα σε σχέση με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι κόκκινη γραμμή για την τακτοποίηση παραμένει η 28η Ιουλίου του 2011.

Όσον αφορά τα έσοδα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την 1-8-12 έως την 10-9-12, ο μέσος όρος των παραβόλων και προστίμων ανήλθε σε 385.821 ευρώ την ημέρα, ενώ μετά την παράταση τα έσοδα αυξήθηκαν σε 530.888 ημερησίως, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των τακτοποιήσεων.

Στο μεταξύ, τις μηχανές τους φαίνεται να ζεσταίνουν οι μπουλντόζες για τις κατεδαφίσεις, ενώ είναι ήδη διαθέσιμα 3 εκατ. ευρώ για αυτό τον λόγο από το πράσινο ταμείο. Ενδεικτικά, περισσότερα από χίλια πρωτόκολλα κατεδαφίσεων έχουν κατατεθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων, αν και κάποιες δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα ικανοποιητικά.

Ο Μωυσής Κουρουζίδης, ειδικός γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος, ανακοίνωσε συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με το Κτηματολόγιο, αναφέροντας ότι το προσεχές διάστημα θα υπογραφεί τεχνικό δελτίο για δορυφορικές φωτογραφίες, ώστε να υπάρξει μία σαφής εικόνα του προβλήματος.

Επιπλέον, για τη ρύθμιση του χώρου, το ΥΠΕΚΑ μελετά τη δημιουργία της τράπεζας γης, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες διεθνώς, το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε ως κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου επιχειρείται ο αποτελεσματικός συντονισμός και η επίσπευση των απαιτούμενων έργων, με παράλληλη ενδυνάμωση του άξονα τέσσερα του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) με επιπλέον 70 εκατ., ποσόν το οποίο θα διατεθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε πως η Εκτελεστική Γραμματεία που συστάθηκε από τη διυπουργική επιτροπή παρακολουθεί καθημερινά την πορεία των έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα υπάρχει ενδυνάμωση συνεργασίας με τη μονάδα οργάνωσης της διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΜΟΔ) του υπουργείου Οικονομικών, με παράλληλη συνδρομή της task force, και σημείωσε ότι το ΥΠΕΚΑ θα στηρίξει τις επικαιροποιήσεις των περιφερειακών σχεδιασμών, προς την κατεύθυνση των βελτιώσεων και όχι των ανατροπών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top