Select MenuΣτο ύψος των 2,178 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ενστάσεις της τρόικας για το πακέτο των μέτρων των περίπου 11,9 δισ. ευρώ, που παρουσίασε την Κυριακή στους εκπροσώπους των δανειστών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,
και εστιάζονται σε τρεις βασικούς τομείς: τις αμυντικές δαπάνες, τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου και τον περιορισμό...
των φαρμακευτικών δαπανών.
Οι συγκεκριμένες ενστάσεις «συμπληρώνονται» από τις αμφισβητήσεις για το πώς θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015 (με την τρόικα να επιμένει για απολύσεις) και για τις εισπράξεις από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Την Κυριακή, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε τις ενστάσεις της τρόικας, η οποία, ειδικότερα αμφισβητεί ευθέως:
-ότι οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου μπορούν να μειωθούν κατά 750 εκατ. ευρώ
-ότι η μείωση κατά 517 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών δεν αποτελεί απλώς μια χρονική μετάθεση των πληρωμών, και
-ότι μπορούν να περιοριστούν κατά 911 εκατ. ευρώ οι φαρμακευτικές δαπάνες και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο ζήτημα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν αμφισβητείται τόσο το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του μέτρου, αλλά το πώς θα γίνει τελικά η μείωση του προσωπικού (εφεδρεία, διαθεσιμότητα, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς κ.λπ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα συνεχίζει να ζητεί μετ' επιτάσεως να υπάρξουν απολύσεις, ακόμη και από τον στενό δημόσιο τομέα.
Τέλος, η τρόικα επ' ουδενί δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων, έσοδα από φοροδιαφυγή.Ζητεί να εμφανιστούν πρώτα συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα, και μετά να υπολογισθεί κονδύλι από τη συγκεκριμένη πηγή.
Οι ενστάσεις της τρόικας είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία και στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Καθώς, εάν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών, η δημοσιονομική αυτή «τρύπα» θα πρέπει να καλυφθεί από επιπρόσθετες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι ολοσχερής η περικοπή των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, των δώρων των συνταξιούχων κ.λπ.
Ανεξαρτήτως, πάντως, των ενστάσεων που υπάρχουν για επιμέρους μέτρα, ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες ανέρχεται σε 11,87 δισ. ευρώ.
Περιλαμβάνει περικοπές 7,31 δισ. ευρώ σε συντάξεις, μισθούς υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, προνοιακά επιδόματα και φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ προβλέπονται και δραστικές μειώσεις συνολικού ύψους 4,56 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Εθνικής Άμυνας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΔΕΚΟ και των λειτουργικών δαπανών όλων των υπουργείων.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν 2,8 εκατ. συνταξιούχοι, περίπου 150.000 εν ενεργεία ασφαλισμένοι, καθώς και ένα εκατομμύριο δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας, αναπηρίας, τριτεκνικών, πολυτεκνικών και προνοιακών. Όλοι αυτοί, θα έχουν τη διετία 2013- 2014, πρόσθετες εισοδηματικές απώλειες συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ (από αυτά, στα 4,6 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι απώλειες των συνταξιούχων).
Η πιθανότερη ημέρα για την ανακοίνωση είναι η Παρασκευή και έως τότε θα υπάρξουν πυρετώδεις συσκέψεις, ενδοκυβερνητικά, παραλλήλως και με την τρόικα.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top