Select Menu


Γράφει η Φιλονόη

Για ποιάν ειρήνη συζητούν κάποιοι;
Για ποιάν προσπάθεια της χώρας να παραμείνη απέχουσα από πολεμικές συρράξεις;
Μήπως όλο αυτό που ζούμε δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνον η έκφρασις του δικού τους φόβου για τα τομάρια τους;
Και οι προσκυνημένοι δεν μπορούν να συνδιαλαγούν. Τρέμουν!
Κι όταν κάποιος τρέμη, τότε απλούστατα, τα κάνει επάνω του!
Κι επεί δη εδώ μέσα έχουμε γεμίσει Εφιάλτες, ΝΑΙνΑΙκους και προσκυνημένους, έβγαλαν τα τσιράκια τους παγανιά, προ κειμένου να μας υπαγορεύσουν πως πρέπει να κάτσουμε ήσυχα ήσυχα στα αυγουλάκια μας και να τα κλωσίσουμε.
Διότι κότες μας έχουν κάνει τόσες δεκαετίες. Κι όχι μόνον δεν το έχουμε αντιληφθεί, αλλά πιστεύουμε πως είμαστε και λέοντες… Μην γελάσω….

Παρ” όλα όμως αυτά που αισθανόμαστε, παρά του γεγονότος πως έχουμε μεταμορφωθεί σε λειράτες κότες, παρ” ο,τι η επανάστασίς μας παραμένει μόνον στα πληκτρολόγια, αυτοί, οι χειραγωγοί μας, δεν το βάζουν κάτω.
Κι έτσι έχουν εξαπολύσει τα τσιράκια τους, βλέπετε ΔΟΛ, προ κειμένου να μας «ενημερώσουν» για τα όσα θα πάθουμε.
Δυστυχώς όμως για αυτούς, δεν είδα να κάνουν μίαν ανάλυσιν για τα όσα παθαίνουμε ήδη, από τους Αλβανούς, που διεκδικούν την Ήπειρο.
Ούτε τους είδα να κόβονται για αυτά που παθαίνουμε ήδη στην Θράκη, από το τουρκικό στοιχείον, που όλοι τους εξέθρευσαν.
Ούτε είδα κάποιαν ανάλυσιν για το τι παθαίνουμε από τα εκατομμύρια των ΛΑΘΡΟεποικων που έχουν στοιβάξει στις γειτονιές μας και στην χώρα μας γενικότερα.
Και καλά, δεν ενδιαφέρονταν να προλάβουν. Τώρα που ήδη το πρόβλημα είναι εμφανέστατον, γιατί ακόμη σιωπούν;

Αυτός ο δημοσιογράφος, που τόσο θαυμάσια αναλύει τα παρακάτω, που ήταν όταν ο Μπαχτσελί περιόδευ στην Θράκη, ως υποβεζύρης; Που ήταν όταν ο Νταβούτογλου-βεζύρης έκανε τα όμοια; Όταν η βαλιδέ χανούμ επίσης περιπατούσε στην Θράκη μας, σαν να περπατούσε σε Ελληνική επαρχία;

Είδατε κάποιαν γραφή του; Κάποιες σκέψεις του; Κάποιες εκτιμήσεις τους; Εγώ όχι…
Τώρα λοιπόν από που πηγάζει ο …πατριωτισμός του; Από που μας πρέκυψε το τόσο κόψιμό του για την ενημέρωσίν μας; Μήπως κι αυτός απλώς μας προειδοποιεί για αυτά που έρχονται;

Και ξέρετε, όταν αυτοί προειδοποιούν, δεν το κάνουν διότι εξ αίφνης μας αγάπησαν… Σιγά!

Απλώς τέτοιες εντολές έχουν λάβει…
Κι επειδή ο αέρας βρωμά μπαρούτη, ο Δημάκας απλώς μεταφέρει αυτά που του είπαν να μεταφέρη…

Σιγά μην κινδυνεύουμε από την πτώσιν του αεροπλάνου των Τούρκων.
Αλλά πως θα παρουσιάσουν τα όσα μας έχουν προγραμματίσει;

Πρέπει να στρώσουν το έδαφος καταλλήλως.. Κι έτσι έβγαλαν τα τσιράκια τους παγανιά..
Άπό εδώ και πέρα μόνον τέτοια θα διαβάζουμε…
Και είμαστε μόνον στην αρχή.

Για κάθε περίπτωσιν όμως το ξαναγράφω: όλο το σκηνικό που έχουν στήσει, είναι γνωστό. Αλλά υπάρχει και η γνωστή παροιμία μας που λέει πως όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου…

Κι εμείς αυτήν την στιγμή αναμένουμε…
Μας σκάβουν τον λάκκο….
Και το κάνουν εν τελώς συνειδητώς!

Ποντάρουν στην έως σήμερα συμπεριφορά μας, που μάλλον προς της κοτούλας ομοιάζει.
Αλλά είναι έτσι;

Εγώ ήξερα από τον παππού μου πως το αγώι ξυπνά το αγωγιάτη.
Κι ο αγωγιάτης αυτήν την στιγμή δεν ξέρει τι του γίνεται, αλλά συντόμως θα κληθή να τα βγάλη πέρα με το αγώι.


Υ.Γ.1. Σας παρουσιάζω το άρθρον του ηττοπαθούς, «φιλειρηνικού» και ξεπουλημένου ΔΟΛ. Αναμενόμενον. Ίσως να χρησιμοποιή λογικά επιχειρήματα, αλλά του λείπουν βασικά στοιχεία.

Πώς η κατάρριψη του τουρκικού Φάντομ απειλεί την Ελλάδα

Αν οι ΗΠΑ επιλέξουν την Αγκυρα για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος κατά της Συρίας, αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική γεωστρατηγική αναβάθμισή της

Του Λουκά Δημάκα

Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα διαμορφώνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου η κατάρριψη του τουρκικού αεροφωτογραφικού Φάντομ από τη Συρία, η οποία δημιουργεί ένα καινοφανές περιβάλλον απειλής για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανατέλλει το ενδεχόμενο σημαντικής γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Τουρκίας αν, όπως φοβούνται στρατιωτικοί αναλυτές, η Αγκυρα επιλεγεί από κάποιες δυνάμεις – ΗΠΑ και αραβικούς κύκλους – για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος κατά της Συρίας! Μια αναβάθμιση με ευθεία αντανάκλαση κυρίως στη διαμόρφωση των ΑΟΖ και των ενεργειακών οδών στην Ανατολική Μεσόγειο, το σημερινό ενεργειακό στάτους της Κύπρου, το Αιγαίο κ.ο.κ.

Αυτό το γεωπολιτικό σενάριο δείχνει τολμηρό και μακρινό για όσους κάνουν απλή ανάγνωση των περιστατικών. Ωστόσο, δεν είναι κατ” ανάγκην έτσι για τρεις λόγους:

- Πρώτον, διότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε ευθέως ότι η Τουρκία θα διαλέξει τον χρόνο, τον τρόπο και τη μορφή της απάντησης στη Συρία. Η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει στρατεύματα, συστοιχίες πυραύλων και άλλα αντιαεροπορικά όπλα κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία. Στρατηγός των σύρων ανταρτών υποστήριξε χθες πως και η Δαμασκός έχει αναπτύξει κάπου 170 άρματα μάχης κοντά στα σύνορα, βόρεια της πόλης Χαλέπι.

- Δεύτερον, διότι μόλις προχθές την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» μάς ενημέρωνε ότι η Τουρκία άλλαξε τους κανόνες εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεών της και πλέον δεν θα απαιτείται εντολή του Πρωθυπουργού για να καταρριφθεί αεροσκάφος που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Εφεξής οι τοπικοί διοικητές θα ανοίγουν πυρ κατά την κρίση τους… Εξέλιξη που πρέπει να ιδωθεί ως συνέχεια του τουρκικού ισχυρισμού μετά την κατάρριψη του Φάντομ ότι μόνο φέτος ελληνικά, ισραηλινά, ιταλικά κ.λπ. αεροσκάφη έχουν παραβιάσει 114 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο – ψευδούς ισχυρού φυσικά, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα…

- Τρίτον, διότι η Αγκυρα έχει προαναγγείλει «πολιτική κανονιοφόρων» για να στηρίξει το επιθετικό ερευνητικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων εις βάρος των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η νεοθωμανική… Αυτοκρατορία. Χθες το Εθνικό Συμβουλιο Ασφαλείας της Τουρκίας με «νεοθωμανκού» και «αυτοκρατορικού» τύπου ανακοίνωσή του, με αναφορές σε όλη την περιoχή (!), τονίζει πως αποτελεί προτεραιοτητα η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» στην Αν. Μεσόγειο και ότι θα συνεχισθούν «σε πλήρη συνεργασία» οι δραστηριότητες φορέων και «θεσμών» – εννοώντας προφανώς τις προαναγγελθείσες παράνομες έρευνες υδρογονανθρακων στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας…

ΣΟΥΝΙΤΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ. Αναλυτές του ελληνικού «Πενταγώνου» – και όχι μόνο! – εκτιμούν ότι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να δρομολογηθούν εύκολα και λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών εμπλοκών. Αλλωστε, λένε, υπάρχει μια ρεαλιστική βάση που έχει να κάνει και με τα «εσωτερικά» του ισλαμισμού: τον κίνδυνο δημιουργίας ενιαίου – πραγματικού ή κατασκευασμένου – σουνιτικού γεωπολιτικού πλέγματος (με αιχμή την Τουρκία του σουνίτη Ερντογάν), το οποίο θα προσπαθεί να αποδομήσει το σιιτικό τρίγωνο Ιράν, Συρίας και Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το πρωταρχικό στοιχείο που διαμορφώνει αυτή την πραγματικότητα είναι η ταραχώδης κατάσταση που υπάρχει στη Συρία. Σε αντίθεση με τις αφελείς αντιλήψεις περί ενός ομογενούς εξεγερθέντος λαού που ζητάει δημοκρατία, η ενδοσυριακή σύρραξη αρχίζει από τη διαχρονική προσπάθεια της σουνιτικής πλειονότητας του πληθυσμού να αποτινάξει την κυριαρχία της μειονότητας των αλεβιτών (που αποτελούν παρακλάδι των Σιιτών) και να πάρει αυτή την εξουσία.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Απλά πράγματα, κατά τους ειδικούς – τρομακτικά για εμάς αν επαληθευτούν, λόγω της γιγαντιαίας αναβάθμισης της Τουρκίας που απαιτεί! Μια τέτοια (ή παρόμοια) εξέλιξη θα είχε φυσικά και τεράστιες συνέπειες στις ευρύτερες ισορροπίες ισχύος στην περιοχή που θα επηρέαζαν αρνητικά ακόμα και το Ισραήλ!

Τι σημαίνει όμως αυτή η πραγματικότητα για τη χώρα μας και την Κύπρο; Το κύριο, όπως προείπαμε, είναι ότι ενδέχεται να βρεθούν ενώπιον μιας εξαιρετικά αναβαθμισμένης Τουρκίας.
Η υλοποίηση του ενδεχομένου αυτού, κατά τον δρα Κωνσταντίνο Γρίβα, ο οποίος διδάσκει Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκινά από την αδυναμία των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα να επέμβει με στρατιωτικά μέσα στη Συρία, χάρη στις διαφαινόμενες υψηλές δυνατότητες του συριακού οπλοστασίου, ιδιαίτερα αντιαεροπορικών και συστημάτων παράκτιας άμυνας – ρωσικής κατασκευής. Ετσι, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη στρατηγική τους να αποδομήσουν τον σιιτικό «άξονα» Ιράν, Συρίας, Χεζμπολάχ, τότε θα επιλέξουν τη στρατηγική της στρατιωτικής παρέμβασης. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να είναι σε θέση να το κάνουν μόνοι τους. Μπορούν όμως να το κάνουν σε συνεργασία με την Τουρκία.

ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ. Μια τέτοια εξαιρετικά αναβαθμισμένη και επικίνδυνη Τουρκία δύσκολα θα μπορεί να φρεναριστεί σε όλα τα μέτωπα. Για να μείνουμε στο… επίκαιρο θέμα της παραβίασης εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη, η Αγκυρα δεν θα «περιοριστεί» π.χ. στις 363 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις 2 υπερπτήσεις νησιών που έχει φέτος (μέχρι τον Μάιο), τις 962 παραβιάσεις και 4 υπερπτήσεις του 2011 ή τις 1.239 παραβιάσεις και 20 υπερπτήσεις του 2010.

Υ.Γ.2. Γιατί αυτός ο δημοσιογράφος αγνοεί εν τελώς τον παράγοντα Κούρδοι; Έτσι του είπαν;

Υ.Γ.3. Γιατί εξ αίφνης όλοι καταπιάνονται με την απειλή της Τουρκίας; Δεν ξέρουν η κάνουν πως δεν ξέρουν;

Υ.Γ.4. Γιατί δεν αναφέρει τον δάκτυλο Τουρκία στα προβλήματα της Συρίας; Κι αυτόν τον αγνοεί;

Υ.Γ.5. Γιατί δεν αναφέρει την παραμονή Ισραηλινών και Αμερικανών και Ρώσσων στην Κύπρο; Κι αυτήν την αγνοεί; Και τι στο καλό λαμβάνει υπ” όψιν του;

Υ.Γ.6. Μην δέχεστε την κινδυνολογία. Μας καταβάλλει. Κάτι τέτοιο δεν μας αξίζει. Εμείς έχουμε άλλον δρόμο να διαβούμε. Σαφώς και θα έχουμε μπελάδες με τον πόλεμο που ετοιμάζουν. Αλλά πλέον παίζουμε κι εμείς. Όχι αυτά τα κουδουνισμένα. Εμείς οι Έλληνες. Κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε δια παντός το σκηνικόν!

 Φιλονόη και Φίλοι

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top