Select Menu

Εξετάζεται ένα νέο σχέδιο για να αποφεύγουν τα επιπλέον μέτρα 2 δις. Ποιο είναι αυτό;: Να δοθεί ένα ανοιχτό συμβόλαιο βάση του οποίου από τον Ιανουάριο του 2014 θα γίνονται περικοπές ίση με τη προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων. Περικοπές κυριολεκτικά από παντού. Οπότε προβλέπεται και τυπικά ένα ζοφερό μέλλον και πέρα από το 2013.

Εξετάζεται ένα νέο «σχέδιο Β», ώστε να μην παρθούν τα επιπλέον δύο δις με νέους φόρους. Το όνομα της συμφωνίας είναι ρήτρα απόκλισης και θα ενταχθεί και στην έκθεση της τρόικας. Η τρόικα δεν έχει δώσει θετική ή αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο "σχέδιο Β" ή τη ρήτρα απόκλισης. Επιφυλάξεις υπάρχουν για το αν θα κατορθώσουν να έχουν έσοδα τους κλάδους της Υγείας, της Παιδείας, της Άμυνας και τους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο Β ή ρήτρα απόκλισης προβλέπονται ισόποσα μέτρα από τον "σκληρό πυρήνα" από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Συγκεκριμένα απο τον Ιανουάριο του 2014 θα γίνονται μειώσεις για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος του 2013.

Το «σχέδιο Β» ή τη «ρήτρα απόκλισης» συζητείται με την τρόικα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα των 11,9 δις ευρώ από τις δαπάνες και των 2 δις ευρώ από τα έσοδα, με σκοπό οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα των 2 δις από την ελληνική πλευρά, ώστε να κλείσει το πακέτο.

Αυτό επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «ελπίζω να συνεισφέρουν περισσότερο» αυτά τα υπουργεία που «στοχοποιούνται».

Ένα γίνει δεκτό αυτό το μέτρο που πρότεινε η κυβέρνηση ώστε να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και για μη επιβολή φόρων, όπως ο κεφαλικός φόρος τότε η κυβέρνηση μέσω ενός ειδικού συμβολαίου θα δηλώνει πως σε περίπτωση που δεν πιάσει τους στόχους, τότε για κάθε ποσό που δεν θα εισπραχθεί, αυτόματα θα κόβεται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και κάθε είδους κοινωνικής παροχής.

Ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου οικονομικών υποστήριξε ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί στο σύνολο τους αλλά και οι όροι της ρήτρας απόκλισης ως τις 28 Σεπτεμβρίου όπου και θα συνεδριάσει το Euro Working Group (Eurogroup σε τεχνικό επίπεδο).

Στις 28 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει την έως τότε συμφωνία με την τρόικα.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top