Select Menu

Το κτίριο κόστισε 320 εκ. €, ενώ η συνολική αγοραία αξία κτιρίου και οικοπέδου υπολογιζόταν το 2007 σε 674 εκ. € (τα στοιχεία από ανάλυση της HSBC γιά την Lamda Development). Είναι δυνατόν, μόλις δυο χρόνια νωρίτερα, το 2005, το οικόπεδο να κόστιζε μόνο 38 εκ. €; 
Και όμως! Τόσο πουλήθηκαν τα 43 στρέμματα του Mall από τον δημόσιο Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Λάμδα του κ. Λάτση. Ο ανακριτής παραπέμπει τώρα το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΚ για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, επειδή το Δημόσιο μέσω αυτής της συναλλαγής ζημιώθηκε κατά 294 εκ. €.

Πώς υπολογίσθηκε το τίμημα του οικοπέδου; Βάσει του ειδικού νόμου που ψηφίστηκε το 2005 και επέτρεψε την μέχρι τότε αδύνατη νομικώς πώληση (διότι έκταση απαλλοτριωμένη για δημόσιο συμφέρον, εν προκειμένω εργατικές κατοικίες, δεν νοείται να πωλείται κατόπιν σε ιδιώτη…), η εκτίμηση του τιμήματος ανετέθη στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ). Ιδού λοιπόν ο λογαριασμός του ΣΟΕ στα τέλη του 2005 λίγο πριν από τα εγκαίνια του Mall: Αγοραία αξία 215 εκ., κόστος κτιρίου 120 εκ., διαφορά αυτών 95 εκ., από τα οποία αφαιρέθηκαν 43 εκ. ως εμπορικό κέρδος(!) της Λάμδα και άλλα 14 εκ. ως πρόσθετος συντελεστής δομήσεως τον οποίον μοιράσθηκαν ΟΕΔ και Λάμδα, αποτέλεσμα 38 εκ. €. 

Τι μάς είπε λοιπόν το ΣΟΕ στα τέλη του 2005; Ότι η Λάμδα επένδυσε 215-43 = 172 εκ. για να κατασκευάσει το κτίριο, να αγοράσει έξτρα συντελεστή και να πληρώσει και το οικόπεδο, ώστε να κερδίσει 43 εκ. €., δηλ., ένα μόλις 25% της συνολικής της επένδυσης. Είναι πράγματι έτσι;

Διαψεύδει η ίδια η αγορά: Εννέα μόλις μήνες μετά την εκτίμηση του ΣΟΕ, τον Ιούλιο του 2006, το μισό Mall πουλήθηκε στην HSBC property investments προς… 210 εκ. Δηλαδή, μερικούς μήνες μετά τα εγκαίνια, το Mall δεν εκόστιζε 215, αλλά 410 εκ….  Και δύο χρόνια αργότερα, το 2007, όχι πια 410, αλλά 674 εκ. €.  Πόσο άραγε αποτιμάται σήμερα;

Στην αντίπερα όχθη, τι μπορούσε και τι μπορεί να αγοράσει  ο ΟΕΚ με τα 38 εκατομμύρια που εισέπραξε για να φτιάξει τις εργατικές κατοικίες του; Σίγουρα όχι 43 στρέμματα εντός σχεδίου στα βόρεια προάστια, επί κεντρικού άξονα και δίπλα σε σταθμό του ΗΣΑΠ και του Προαστιακού. Γι’ αυτό παρεμβαίνει η δικαιοσύνη.

Περισσότερα στο facthemall, στο dorilaosklapakis και στην Ελευθεροτυπία απ’ όπου τα στοιχεία για τους υπολογισμούς του ΣΟΕ. Επίσης σε εταιρικές ανακοινώσεις της Λάμδα, όπου και οι υποσχέσεις περί ανταγωνιστικής Ελλάδος.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top