Select Menu

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επιδιώξουν να συμβιβάσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τον δρόμο που θα ακολουθήσουν για την κρίση στην Ευρωζώνη, στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο, περιλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της επιδείνωσης της κατάστασης του χρέους της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times

Το δημοσίευμα, με τίτλο: "Η Μέρκελ και ο Ολάντ αναζητούν ενιαία γραμμή για την Ευρωζώνη", αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να επιμείνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ και ότι δεν μπορεί να αναμένει ότι η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει πρόσθετα χρήματα ως μέρος ενός επιπλέον προγράμματος διάσωσης.

Η κ. Μέρκελ, αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν σαφής στο ότι δεν επιθυμεί να επιταχύνει μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τις συνέπειες της οποίας θεωρεί ως εξαιρετικά ακριβές και απρόβλεπτες.

Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, η καγκελάριος δεν έχει αποκηρύξει δημόσια όσους ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πιστεύει ότι θα είναι αδύνατο να πείσει τους ίδιους τους υποστηρικτές της να εγκρίνουν και άλλο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Βερολίνο, η καγκελάριος θα καταστήσει απόλυτα σαφές στον Γάλλο πρόεδρο ποια είναι η γερμανική θέση, "ώστε να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις", αλλά ταυτόχρονα θέλει να "κινηθούν μαζί" η Γερμανία και η Γαλλία στη διαχείριση της κρίσης. Θα χρειασθεί να διανύσει κάποια απόσταση για να συναντήσει τις θέσεις του κ. Ολάντ, ο οποίος έκανε σαφές ότι θεωρεί πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα "ένα φως στο τέρμα του τούνελ" για να πεισθεί το εκλογικό σώμα της Ελλάδας ότι τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που απαιτούνται δεν αποτελούν μία άσκοπη άσκηση.

Ο κ. Ολάντ τονίζει συνεχώς την ανάγκη να γίνουν περισσότερα πράγματα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, παράλληλα με τις δημοσιονομικές περικοπές.
Οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο το βράδυ της Πέμπτης, μία ημέρα πριν την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη, ενώ το Σάββατο ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Ολάντ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι συζητήσεις που θα έχει ο κ. Σαμαράς θεωρούνται στην Αθήνα ως ένα ζωτικό βήμα στην επιδίωξη στήριξης από τους δύο ισχυρότερους ηγέτες της Ευρωζώνης για τη χαλάρωση των όρων του προγράμματος βοήθειας, ώστε να αποκρουσθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι δεν αναμένονται αποφάσεις έως την υποβολή της πλήρους έκθεσης της τρόικας στις χώρες της Ευρωζώνης στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.
Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών: Όχι αποφάσεις για την Ελλάδα την Παρασκευή
"Αυτή την εβδομάδα δεν θα γίνει καν σοβαρή διαβούλευση" επί του θέματος των περαιτέρω παραχωρήσεων για την Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό"Ντότσλαντφουνκ" (Γερμανική Ραδιοφωνία), ο κ. Κάμπετερ τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, θα πρέπει να αντισταθμιστούν.

"Δεν πρόκειται για απόφαση η οποία θα ληφθεί διμερώς την Παρασκευή, αλλά θα αποφασίσουμε με μία συντεταγμένη, δίκαιη και διαφανή διαδικασία στην Ευρώπη", επισήμανε ο κ. Κάμπετερ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η Γερμανία, την Παρασκευή, θα παρηγορήσει την Ελλάδα με μια αναβολή, σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς ζητήσει "περισσότερο χρόνο, περισσότερα χρήματα και, ενδεχομένως, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας", ο Γερμανός υφυπουργός ανέφερε:
"Δεν πρόκειται για αυτό, αλλά για το ότι και οι δύο πλευρές θα τηρήσουν αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει".

Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει συμφωνηθεί να ληφθεί η απόφαση στη βάση της ανάλυσης της έκθεσης της τρόικας, η οποία όμως, όπως είπε, δεν θα είναι έτοιμη πριν από τον Σεπτέμβριο. Έκανε δε λόγο για «εικασίες», όταν ερωτήθηκε αν είναι δυνατό να δοθεί περισσότερος χρόνος και επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα "πρέπει να παραμείνει πιστή στη συμφωνία» και επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να άρουμε την πίεση από τους φορείς των αποφάσεων στην Ελλάδα. «Εάν υπάρχουν αποκλίσεις, πρέπει να αντισταθμιστούν", κατέληξε ο κ. Κάμπετερ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top