Select Menu

Σε εντεταλμένη υπηρεσία υπονόμευσης του Ντράγκι ο Γενς Βάιντμαν

Η σύμπνοια και η ομοψυχία των πολιτικών και οικονομικών ταγών της ευρωζώνης κράτησε περίπου μια εβδομάδα -  που είναι πολύς χρόνος σ'αυτούς  τους χαλεπούς καιρούς. Οι δηλώσεις Ντράγκι για διάσωση του ευρώ με κάθε τρόπο αρχικά επικροτήθηκαν και ακολούθησε  μπαράζ παρεμβάσεων στην ίδια γραμμή, εν τέλει κατέληξαν σε μια άτυπη μάχη κορυφής στην ΕΚΤ, Η αντίθεση της Bundesbank στο "με κάθε κόστος" και η πρόθεση Ντράγκι να αρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων είναι η βασική αιτία της σύγκρουσης με τον Βάιντμαν.
Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και την Ισπανία να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί και την Ελλάδα να αναζητά λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού εκτός του ΔΝΤ, μια νέα σύγκρουση μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης θεωρείται βέβαιη εντός του Αυγούστου. 

Η κατάταση επιστρέφει στο προηγούμενο σημείο ισορροπίας με τους ηγέτες του Νότου να σχηματίζουν μέτωπο και να αναζητείται πλέον ο "βομβιστής αυτοκτονίας" που θα προκαλέσει το απαιτούμενο σοκ ώστε να οδηγηθεί η Ευρωζώνη στη λήψη αποφάσεων και όχι σε νέες διακηρύξεις προθέσεων και σε ανεφάρμοστες αποφάσεις.

Το διακύβευμα είναι πλέον η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης στις αγορές, ενώ αντί να υλοποιείται ένας τέτοιος σχεδιασμός με τις κινήσεις της Γερμανάις υποσκάπτεται και ο τελευταίος θεσμός που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είναι βέβαια γνωστό ότι στη Γερμανία όλα γίνονται με στρατηγική και όσο ανεξάρτητη και να είναι Bundesbank δεν θα δρούσε ποτέ χωρίς -έστω- τη σιωπηρή αποδοχή της Αγκελα Μέρκελ, η οποία επισήμως στήριξε τον Μάριο Ντράγκι.

Η κόντρα βέβαια έχει ξεκινήσει πριν τις δηλώσεις Ντράγκι με αφορμή την επικριτική τοποθέτηση του Γιούνκερ απέναντι στη Γερμανία και την αποκάλυψη του σχεδίου "Last Resort" που είχαν οργανώσει οι Μόντι και Ραχόι υπό την ανοχή του Ολάντ.

Η κρισιμότητα της κατάτασης γίνεται εύκολα αντιληπτή από το ταξίδι αστραπή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, τις παρενέσεις του προς τους Ευρωπαίους για δράση και τη συνεπακόλουθη δήλωση Ομπάμα και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από τους ηγέτες στην Ευρωζώνη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του -που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Bundesbank- ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις υπερεκτιμούν τις δυνατότητες της κεντρικής τράπεζας και έχουν υπερβολικές απαιτήσεις. «Οι πολιτικοί υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, εστιάζοντας στη σημασία που έχει η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου, Γκέοργκ Στράιτερ, δήλωσε χθες ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να σώσει την Ευρωζώνη, μέσα στα όρια που της επιτρέπονται. Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου διαφορποιείται από τη γραμμή Ντράγκι και επί της ουσίας αποσύρει και την αρχική στήριξη που είχε εκφράσει η Αγκελα Μέρκελ, γράφοντας τους τίτλους τέλους για τον αιφνίδιο ευρωπαϊκό έρωτα...

Ρόλο πυροσβέστη αναλαμβάνει για ακόμη μια φορά ο Μάριο Μόντι ο οποίος δηλώνει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποκτήσει, τελικά, τραπεζική άδεια, αποκτώντας αρκετά «πολεμοφόδια» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Αλλά και σε αυτό το σενάριο η Γερμανία έχει καταθέσει την άρνησή της και μάλλιστα σε όλα τα επίπεδα που συζητήθηκε το θέμα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top