Select Menu

Χθες μπήκε και τυπικά στο αρχείο μια υπόθεση πρόσβασης του κοινού σε επιστολή της ΕΚΤ...

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, βοήθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να διευθετήσει μια υπόθεση πρόσβασης του κοινού, που αφορούσε σε μια επιστολή που η ΕΚΤ απηύθυνε προς την Ισπανική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2011.

Ένας Ισπανός δικηγόρος ζήτησε να έχει πρόσβαση στο έγγραφο, επειδή ήθελε να μάθει
εάν η ΕΚΤ είχε προτείνει την τροποποίηση του ισπανικού Συντάγματος. Όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση στην επιστολή, ο δικηγόρος κατήγγειλε το θέμα στον Διαμεσολαβητή. Μετά την επιθεώρηση-έλεγχο της επιστολής, ο Συνήγορος του Πολίτη συμφώνησε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να την γνωστοποιήσει στο κοινό. Ωστόσο, με τη συγκατάθεση της ΕΚΤ, ο Διαμεσολαβητής επιβεβαίωσε τον καταγγέλλοντα ότι η επιστολή δεν πρότεινε τροπολογίες για το ισπανικό Σύνταγμα.

Ο Διαμεσολαβητής επιθεώρησε επίσης σχετικά αρχεία της ΕΚΤ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημοσιοποίηση της επιστολής, ενείχε πράγματι τον κίνδυνο να βλάψει τα δημόσια συμφέροντα που διακυβεύονται.

Σύμφωνα πάντα με τον Διαμεσολαβητή, η άρνηση να δοθεί στον Ισπανό δικηγόρο πρόσβαση στην επιστολή της ΕΚΤ προς την Ισπανική κυβέρνηση ήταν δικαιολογημένη.

Υ.Γ
Γιατί όμως εγώ έχω μερικές αμφιβολίες ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα....
Γιατί αφού δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό,  ο Διαμεσολαβητής ανέφερε ότι: "η δημοσιοποίηση της επιστολής, ενείχε πράγματι τον κίνδυνο να βλάψει τα δημόσια συμφέροντα που διακυβεύονται.."

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top