Select Menu

Φόβους για επέκταση της συριακής κρίσης στο Λίβανο και μνήμες του εμφυλίου πολέμου ενισχύουν τα αιματηρά επεισόδια που  στη χώρα των Κέδρων με τραγικό απολογισμό δέκα νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 13 χρόνων και περισσότερους από εκατό τραυματίες
 
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην πόλη Τρίπολη στα βόρεια του Λιβάνου ανάμεσα σε σουνίτες, υποστηρικτές των συριακών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων και αλεβίτες συμμάχους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασσάντ.
 
 Οι αιματηρές συγκρούσεις είναι η απόληξη μιας παρατεταμένης περιόδου βίας με σουνίτες μουσουλμάνους της περιοχής να κάνουν λόγο για ομαδικές απαγωγές από αντίπαλες φατρίες και να κατηγορούν για ενεργό συμμετοχή τη Χεζμπολάχ.
 
Παρά την άμεση κινητοποίηση του στρατού σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η περιοχή οι αντίπαλες κοινότητες συνεχίζουν τις σφοδρές μάχες με αποτέλεσμα δεκάδες στρατιώτες να έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Αξίζει να σημειωθεί πως η σουνιτική περιοχή Bab al-Tabbaneh και η αλεβιτική Jebel Mohsen χωρίζονται νοητά από την οδό Συρίας….
 
Η χώρα που ήταν για τρεις δεκαετίες κάτω από τον έλεγχο της Συρίας παραμένει βαθιά διχασμένη ως προς την συριακή κρίση και ήδη ο φόβος για γενίκευση των ενόπλων συγκρούσεων σε ολόκληρη τη χώρα εκφράζεται ανοιχτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.  
 
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο σουνίτης Najib Mikati, κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αυτές τις «παράλογες συγκρούσεις» υπογραμμίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει τους πολίτες της Τρίπολης σε πυρομαχικά για τον πόλεμου κάποιων άλλων».
 
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τη συριακή κρίση αλλά όσο η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία τείνει να μετατραπεί σε μάχη ανάμεσα σε σουνίτες και αλεβίτες ο κίνδυνος μετάδοσής της στο Λίβανο γίνεται όλο και πιο πιθανή. Την ίδια στιγμή αρκετές αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Λίβανο και να αποφύγουν τα ταξίδια στη χώρα, γεγονός που εξαγρίωσε τη κυβέρνηση της Βηρυτού η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμός από το πετρέλαιο και τις επενδύσεις των χωρών του Περσικού Κόλπου.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η επέκταση της κρίσης στο Λίβανο ενδέχεται να ευνοήσει τον Μπασάρ αλ Ασάντ, ο οποίος κατηγορώντας τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις για συνεργασία με την Αλ Κάιντα, ενδεχομένως  να αναγκάσει κάποιες δυτικές χώρες να αναθεωρήσουν την υποστήριξη που παρέχουν στους αντικαθεστωτικούς.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top