Select Menu

«Το τελικό κόστος εκτινάχθηκε στα 12 δισ. ευρώ από τα 4 δισ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών το 2004, Πέτρος Δούκας, στον Real FM, πριν από λίγο στην εκπομπή των Ελεάννα Τρυφίδου και Μάνου Νιφλή, για το... αμαρτωλό 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε η χώρα μας.
Ο τέως υφυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, «είχα καταγγείλει το σκάνδαλο, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Τώρα τα Ολυμπιακά ακίνητα είναι πια άχρηστα» και πρόσθεσε «από τα 300 δισ. που είναι το χρέος, τα 12 "ανήκουν" στους Ολυμπιακούς της Αθήνας"

Ολοι θέλουν... φως

Διερεύνηση με εξεταστική επιτροπή -ή όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο- ζητούν δέκα βουλευτές για το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το κόστος των οποίων αποδείχθηκε τετραπλάσιο του αρχικού!

Ολυμπιακά κτίρια, συμβάσεις –εξπρές και σπατάλες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των βουλευτών, οι οποίοι απαιτούν, μέσω της Real News, να λογοδοτήσουν όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα.

Όλοι οι βουλευτές επιμένουν ότι η Ολυμπιάδα ήταν μια «υπερπαραγωγή» που εκτίναξε το δημόσιο χρέος στα ύψη και ζητούν, εκτός από έλεγχο νομιμότητας, να διενεργηθεί και έλεγχος σκοπιμότητας για όλα τα κόστη…

Τι δήλωσαν οι δέκα βουλευτές στη Real News

 Δημήτρης Στρατούλης-ΣΥΡΙΖΑ:
«Πρέπει να ερευνηθεί το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.Είναι,άλλωστε, ένας από τους λόγους που οδηγήθηκε η χώρα στην κατάσταση που οδηγήθηκε και έπεσε έξω η οικονομία. Εξάλλου εμείς ως κόμμα ήμασταν ευθύς εξ αρχής αντίθετοι με τη διεξαγωγή τους».

Νίκος Τσούκαλης-ΔΗΜΑΡ:
«Πρέπει να διερευνηθεί το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Τη στιγμή που διερευνώνται όλα τα μεγάλα project προηγουμένων θητειών, είναι παράλειψη -και μάλιστα σκόπιμη- ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό Δημόσιο και ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζουν το κόστος και τη διαχείριση των χρημάτων που έπεσαν στους Αγώνες. Και κυρίως για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων».

Παύλος Χαϊκάλης -Ανεξάρτητοι Έλληνες:
«Είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η έρευνα του φακέλου της Ολυμπιάδας του 2004, το κόστος της οποίας παραμένει ακόμη άγνωστο. Η όποια καθυστέρηση μπορεί να συμβάλει στην εξαφάνιση των στοιχείων, τα οποία ωφελούσαν ώστε να αναδείξουν, μαζί με άλλα φαινόμενα, το πραγματικό χρέος της χώρας. Η ύπαρξη διεθνών ορκωτών λογιστών σε αυτή την έρευνα θα καθιστούσε το αποτέλεσμα δίκαιο και μη αμφισβητήσιμο. Να γίνει έλεγχος σκοπιμότητας και όχι μόνο νομιμότητας των αποδεικτικών στοιχείων».

Γρηγόρης Ψαριανός-ΔΗΜΑΡ:
«Η εξεταστική έπρεπε να είχε γίνει από το 2006, πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο. Υπήρξε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για ασφάλεια και κτίρια που έμειναν στο τέλος ανεκμετάλλευτα. Για να το πω πιο λαϊκά, ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι για το τι συνέβη το 2004».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης-ΝΔ:
«Πιστεύω ότι πρέπει να διερευνηθεί ιδιαίτερα το κόστος των ολυμπιακών έργων, όχι μόνον γιατί κόστισαν πολύ ακριβότερα από τις τρέχουσες τιμές, αλλά διότι δεν είχαν και καμία δυνατότητα μεταολυμπιακής χρήσης. Οι πολιτικές επιλογές που έγιναν γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την κυβέρνηση Σημίτη συνέβαλαν στο να εκτοξευτεί το δημόσιο χρέος».

 Λεωνίδας Γρηγοράκος-ΠΑΣΟΚ:
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και να διερευνηθεί σε βάθος το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι κρίθηκε υπερβολικά υψηλό. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα. Πιθανώς να μην είχαμε φτάσει στο σημείο που ήμαστε αν τότε ό,τι έγινε είχε γίνει με μέτρο, με σοβαρότητα και συνέπεια. Ιδιαίτερο ρόλο στη διόγκωση του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων έπαιξε τόσο ο εξωτερικός όσο και ο εσωτερικός παράγοντας. Ήμουν με δηλώσεις μου τότε στη Βουλή –επί κυβέρνησης Σημίτη- και το είχα πει στον τότε υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, αντίθετος με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Θεωρούσα ότι με αυτά τα χρήματα που διατέθηκαν στην Ολυμπιάδα του 2004 θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη ποιότητα ζωής και εσωτερική σταθερότητα, όσο και κάποιοι πίστευαν ότι οι Ολυμπιακοί  Αγώνες εκείνη την εποχή προσέφεραν στην εθνική μας αξιοπρέπεια».

 Γιώργος Καλαντζής-ΝΔ:
«Στη σημερινή εποχή που ο κόσμος δυσκολεύεται και δεν έχει να περάσει το μήνα του, δεν μπορεί περίοδοι όπως αυτές του 2004, για τις οποίες κυκλοφορούν –έστω ομιχλώδεις-καταγγελίες για υπερβολές και σπατάλες να μην υπάρξει μια καθαρή εικόνα για το τι συνέβη. Αυτό μπορεί να κάνει μόνο μια ανεξάρτητη Αρχή που θα διοριστεί από τη Βουλή».

 Γιώργος Ντόλιος-ΠΑΣΟΚ:
«Από τότε δήλωνα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν επιζήμιοι για την Ελλάδα και ειδικά για την ελληνική περιφέρεια. Ήταν μια πολυτελέστατη φιέστα. Δημιούργησε χρέη και επιπλέον δεν είχαμε δυνατότητα ως χώρα ούτε να αξιοποιήσουμε αυτό καθαυτό το γεγονός, ούτε να συντηρήσουμε τα όποια οφέλη του. Θα πρέπει να θυμηθούμε στο Τόκυο –όταν διεκδικούσαμε τους Αγώνες- τους πανηγυρισμούς όλης της τότε πολιτικής ηγεσίας, από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Δήμητρα Λιάνη μέχρι τους πανηγυρισμούς των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου... Επρόκειτο για υπερσπάταλους Αγώνες στην προετοιμασία των οποίων πολλές διαδικασίες συμπτύχθηκαν λόγω της πίεσης του χρόνου. Θεωρώ ότι χρήζει έρευνας, αλλά θα πρέπει να έχουμε στοιχεία ή ενδείξεις ότι διασπαθίστηκε χρήμα ή εκλάπη».

Σοφία Βούλτεψη-ΝΔ:
«Οι Ολυμπιακοί του 2004 αποτελούν μια από τις συνιστώσες της πτώχευσης της χώρας. Δεν υπήρξε ούτε ένα έργο που να μην υπερέβη τα 10 εκατ. ευρώ τον αρχικό του προϋπολογισμό. Ήταν ένα είδος ταρίφας…Όσον αφορά την εξεταστική, θεωρώ πως αυτή η διαδικασία έχει πλέον κλείσει τον βίο της, καθώς όλες οι προηγούμενες έχουν οδηγηθεί σε φιάσκο. Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε ένα είδος εξεταστικών , όπου οι κρίνοντες δεν θα είναι κρινόμενοι. Παραδείγματα από το εξωτερικό υπάρχουν πολλά…

Στη Βρετανία το σκάνδαλο με τα βουλευτικά έξοδα διερευνήθηκε από έναν συνταξιούχο ανώτατο δημόσιο λειτουργό, τον Τόμας Λεγκ, στον οποίο η βασίλισσα είχε απονείμει τον τίτλο του σερ και ο οποίος εξέδωσε το πόρισμα του και…τα σκυλιά δεμένα.

Το ίδιο συνέβη και με την επιτροπή για το χρέος της Ισλανδίας, η οποία ήταν τριμελής και συμμετείχαν ένας εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου-αποδεκτός από όλους- και  δύο Ισλανδοί καθηγητές Οικονομικών από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ».

Παναγιώτης Ρήγας-ΠΑΣΟΚ:
«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δυσμενές και επιβεβαρυμμένο  το κλίμα για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Καθετί που θα οδηγούσε στην έρευνα ή στη διαλεύκανση υποθέσεων που θεωρούνται αδιαφανείς ή έχουν οσμή σκανδάλου θα βοηθούσε. Με μια μόνο προϋπόθεση: Ότι οι διαδικασίες θα είναι αντικειμενικές, αδιάβλητες, ουσιαστικές και θα οδηγήσουν σε μια πραγματική έρευνα, είτε από ανεξάρτητη Αρχή είτε από εταιρεία. Αρκεί να μην υιοθετηθούν  αποτυχημένες διαδικασίες όπως οι εξεταστικές, που δεν έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε κανένα αποτέλεσμα».
 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top