Select Menu

Μικρόβια τα οποία σιγοτρώνε τα υπολείμματα των δασών ενδεχομένως που κάλυπταν κάποτε την Ανταρκτική παράγουν δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου, το οποίο θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί νέα μελέτη στο περιοδικό Nature.

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου που παγιδεύει στην ατμόσφαιρα 20 φορές περισσότερη θερμότητα από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, είναι γνωστό ότι βρίσκονται παγιδευμένες κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών, καθώς και στο μονίμως παγωμένο έδαφος της Αρκτικής.

Το μεθάνιο παράγεται από μικροοργανισμούς που διασπούν αποθέσεις οργανικής ύλης απουσία οξυγόνου. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι τέτοια αναερόβια μικρόβια ζουν κάτω από το κάλυμμα πάγου της Ανταρκτικής, θα ήταν όμως εξαιρετικά ακριβό και δύσκολο να τρυπήσουν τρία με τέσσερα χιλιόμετρα πάγου για να τα εντοπίσουν.

Η μελέτη

Η τελευταία μελέτη είναι η πρώτη που επιχειρεί να εκτιμήσει τις ποσότητες μεθανίου με εργαστηριακά πειράματα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία συνέλεξαν δείγματα ιζημάτων στην άκρη ενός παγετώνα, εκεί όπου ο πάγος είναι πολύ λεπτότερος. Έλιωσαν στη συνέχεια τα δείγματα στο εργαστήριο και αναγνώρισαν μεθανογόνα αρχαιοβακτήρια.

Επιπλέον, οι ερευνητές άφησαν τη λάσπη των ιζημάτων σε ένα σκοτεινό, αναερόβιο περιβάλλον για δύο χρόνια και μετρούσαν ανά διαστήματα την παραγωγή μεθανίου.

Συνδυάζοντας τις μετρήσεις με γεωλογικά μοντέλα της Ανταρκτικής, η ερευνητική ομάδα υπολογίζει ότι η Ανταρκτική ενδέχεται να κρύβει εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου.

Η ποσότητα αυτή είναι συγκρίσιμη με τις εκτιμήσεις για το μεθάνιο της Αρκτικής. Συγκριτικά, η ετήσια παραγωγή μεθανίου από άλλες πηγές -βάλτοι και άλλοι υγρότοποι, εκτρεφόμενα ζώα, ορυζώνες και καύση βιομάζας- περιορίζεται στα 600 εκατομμύρια τόνους.

Στις συνθήκες υψηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατούν κάτω από παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής, το μεθάνιο πρέπει να παίρνει τη μορφή του ενυδρίτη μεθανίου -ένα υλικό που μοιάζει με πάγο και αποτελείται από μόρια μεθανίου εγκλωβισμένα ανάμεσα σε μόρια νερού.

Αν όμως το στρώμα πάγου λεπτύνει, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η πτώση της πίεσης και η άνοδος της θερμοκρασίας θα μετέτρεπε το μεθάνιο του ενυδρίτη σε αέριο.

Το μεθάνιο της Ανταρκτικής «θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη συγκέντρωση του αερίου στην ατμόσφαιρα και να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή» προειδοποιούν οι ερευνητές.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top