Select Menu

100 διαχειριστές κεφαλαίων συνολικού ύψους 7,2 τρισ. δολαρίων, οι οποίοι παράγουν σταθερό εισόδημα στους πελάτες τους, ρωτήθηκαν από τον οίκο Fitch σχετικά με τις ανησυχίες τους για το μέλλον της ευρωζώνης. Οι απαντήσεις τους σχετικά με τις πιθανότητες για την εμφάνιση μιας παγκόσμιας διπλής ύφεσης (double dip) και για τη συζητούμενη διάσπαση της ευρωζώνης ήταν οι παρακάτω:
  • Το 80% πιστεύει ότι ο κίνδυνος για διπλή ύφεση είναι υψηλός. Το αντίστοιχο ποσοστό στην τελευταία δημοσκόπηση ήταν 68%.
  • Το 53% πιστεύει ότι «το θεμελιώδες περιβάλλον λειτουργίας των τραπεζών θα χειροτερεύσει».
  • Το 82% πιστεύει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν άλλο ένα πακέτο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTRO) από την ΕΚΤ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Μόλις το 5% βλέπει διάσπαση της ευρωζώνης, ενώ μόνο το 33% προβλέπει ότι θα επιτευχθεί η δημοσιονομική ενοποίησή της (σ.σ. δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει στα ίδια χάλια που βρίσκεται σήμερα!).
  • Το 9% πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολλαπλές χρεοκοπίες κρατών, αλλά το γεγονός αυτό δε θα οδηγήσει σε διάσπαση της ευρωζώνης.
  • Το 21% πιστεύει ότι η Ελλάδα, καθώς και ένα ή δύο κράτη ακόμη, μπορεί να φύγουν από την ένωση.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ποιους θεωρούν οι ερωτηθέντες ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές:


Σημείωση: Το 73% των ερωτηθέντων ήταν διαχειριστές που λαμβάνουν αποφάσεις για χαρτοφυλάκια που πραγματοποιούν αγορές ομολόγων και μετοχών στη δυτική Ευρώπη και οι οποίοι είτε είναι έμπειροι επικεφαλείς τμημάτων ομολόγων, είτε διαχειριστές χαρτοφυλακίων, είτε επικεφαλείς ερευνητικών ομάδων παραγωγής σταθερού εισοδήματος. Το υπόλοιπο 27% ήταν έμπειροι αναλυτές των χρηματαγορών, ή υπεύθυνοι στρατηγικής, ή διαχειριστές κινδύνου των χρηματαγορών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top