Select Menu


Το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας θα εμφανίσει το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ» (FTD), το μεγαλύτερο πλεόνασμα σε παγκόσμιο επίπεδο, υπερφαλαγγίζοντας έτσι ακόμη και οικονομικές υπερδυνάμεις όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Η αξία των γερμανικών εξαγωγών στα τέλη του έτους θα ξεπερνά κατά περίπου 210 δισ. δολάρια την αξία των εισαγωγών και το πλεόνασμα θα φτάσει σε παρόμοια επίπεδα, όπως πριν από την οικονομική κρίση. Το ινστιτούτο IFO με έδρα το Μόναχο, το οποίο πραγματοποίησε την έρευνα, επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε 77 δισ. ευρώ και σημείωσε αύξηση 16% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αν επιβεβαιωθούν τελικά οι προβλέψεις, θα είναι η πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια που η Γερμανία θα εξαγάγει προϊόντα μεγαλύτερης αξίας στην Κίνα σε σχέση με τις εισαγωγές της από τη χώρα της Απω Ανατολής.


ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Τα υψηλά πλεονάσματα αποτελούν σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους παράγοντα ανισορροπίας της παγκόσμιας οικονομίας και μία από τις σημαντικότερες αιτίες κρίσης. Μάλιστα από τον Δεκέμβριο του 2011 μπορεί να τιμωρήσει η ΕΕ όχι μόνον τα υπερχρεωμένα κράτη, αλλά και εκείνα με πολύ περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές, όπως συμβαίνει με τη Γερμανία που έχει μπει γι' αυτόν τον λόγο στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο επίτροπος Ολι Ρεν είχε μάλιστα προαναγγείλει τον Φεβρουάριο τον σχηματισμό μιας ερευνητικής ομάδας με αντικείμενο τις συνέπειες, που προκαλούνται στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην υπερχρέωση ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ εξαιτίας των υπερβολικά μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων. Η αλληλεπίδραση είναι προφανής, καθώς τα πλεονάσματα μιας χώρας πυροδοτούν αυτομάτως τα ελλείμματα μιας άλλης.
Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ υπογραμμίζει ότι η εκρηκτική άνοδος των γερμανικών εξαγωγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χαμηλή εσωτερική ζήτηση, αφού οι αποδοχές των εργαζομένων στη Γερμανία παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που θα δικαιολογούσε η εγχώρια οικονομία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα πρέπει να αυξηθούν στη Γερμανία οι επενδύσεις κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών και να γίνει μεταξύ άλλων ευκολότερη η χρηματοδότηση όσων επιθυμούν να ιδρύσουν μια δική τους επιχείρηση. Αυτό θα μείωνε το χάσμα μεταξύ γερμανικών εξαγωγών και εισαγωγών και θα έκανε την οικονομία της χώρας λιγότερο εξαρτημένη από το εξωτερικό.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ. Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ χαιρέτισε την απόδοση του εξαγωγικού κλάδου της Γερμανίας εκτιμώντας την ως «πολύ θετική», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα ήταν λανθασμένο ένα τεχνητό φρενάρισμα των εξαγωγών. Με σφοδρότητα αντέδρασε στις θριαμβολογίες των κυβερνητικών αξιωματούχων ο οικονομολόγος Χάινερ Φλάσμπεκ, υπεύθυνος του ΟΗΕ για το Παγκόσμιο Εμπόριο και την Ανάπτυξη και τις χαρακτήρισε τραγικές. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι είναι εξαιρετικά αβέβαιο το κατά πόσον θα μπορέσουν να αποπληρώσουν οι ξένες χώρες τα χρέη τους από τις μαζικές εισαγωγές γερμανικών προϊόντων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top