Select Menu


Eπτά θέματα, ορισμένα από τα οποία αρκούντως "καυτά" σε πολιτικό, ενεργειακό και γεωστρατηγικό επίπεδο αποτέλεσαν την αντζέντα των δύο κοινών ελληνοαμερικανικών συνεδριάσεων, της άτυπης χθεσινοβραδυνής και της επίσημα ανακοινωθείσας σήμερινής, μεταξύ του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, ομάδας υπουργών (Π.Παναγιωτόπουλος, Δ.Αβραμόπουλος κλπ) και της ομάδας των ελληνοαμερικανών και αμερικανοεβραίων επιχειρηματιών με επικεφαλή τον Andrew Limberis.

Τα θέματα τα οποία αποτέλεσαν τον κύριο κορμό των συζητήσεων ήταν τα εξής:

- Συνεκμετάλλευση από μια τριεθνή συμμαχία των δύο ελληνικών κρατών (Ελλάδας, Κύπρου), του Ισραήλ και των ΗΠΑ των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα εγγυηθούν την ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου έναντι τυχόν τουρκικής απειλής. Κατ'αυτό τον τρόπο ομολογείται από ελληνικής πλευράς (δηλαδή από την πλευρά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας) ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης "κατά μόνας" της τουρκικής απειλής. Αυτή είναι μία μειζονα στρατηγική υποχώρηση, ουσιαστικά επιβεβαιώνει την θέση ότι βιώνουμε ελληνική γεωστρατηγική έκελιψη ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθηθηκα από το 2009, αλλά και της μη προθυμίας της νυν πολιτικής ηγεσίας να διεκδικήσει τον χαμένο ρόλο της χώρας.

- Επάνδρωση και φύλαξη των εξεδρών από ιδιωτική ασφάλεια για να μην υπάρχει εμπλοκή κρατικών αρχών, αλλά αυτό έχει πεπερασμένα όρια: Αν εμφανιστούν οι "κακοί", η ιδιωτική ασφάλεια ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει.

- Άρνηση παροχής ακόμα και τυπικών λιμενικών διευκολύνσεων στο ρωσικό Ναυτικό όσο διαρκεί η κρίση στην Συρία. Είναι ένα θέμα το οποίο θα αποτελέσει "αγκάθι", καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χαλάσει έτι περαιτέρω τις ήδη διαταραγμένες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου σχέσεις με την Μόσχα. Είναι, πάντως οπωσδήποτε εντυπωσιακό το ότι μια ομάδα επιχειρηματιών, έστω, υπό την καθοδήγηση ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ θέτει τέτοια ζητήματα.

- Εισαγωγή περισσότερων ελληνιακών ναυτιλιακών εταιρειών στο αμερικανικό Χρηματιστήριο. Είναι κρίσιμο αίτημα των εφοπλιστών που στήριξαν "με νύχια και με δόντια" τη ΝΔ κατά την προεκλογική μάχη του Ιουνίου.

- Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την αναβίωση τρομοκρατικών κτυπημάτων κατά αμερικανικών στόχων και ζητούν να δημιουργηθούν ειδικές ομάδες ένοπλης ασφαλείας για να απελευθερωθεί η ΕΛΑΣ από τέτοια καθήκοντα.

- Εισαγωγή φθηνών φαρμάκων από τις ΗΠΑ για να αποκατασταθεί η "ρευστότητα" φαρμάκων της ελληνικής αγοράς. Το θέμα είνια ότι πολλά απο αυτά χωρίς να είναι επικίνδυνα, αντίθετα δεν είνει εγκεκριμένα από τις ευρωπαϊκές αρχές που βέβαια υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες..

- Τρόποι επένδυσης των 100.000.000 δολ. ΗΠΑ που θέλει να επενδύσει το συγκεκριμένο ελληνοαμερικανικό fund. Το ποσό είναι βέβαια ασήμαντο, αλλά αποτελεί το "τυράκι" για όλα τα παραπάνω.

Ιδού λοιπόν που φτάσαμε: Η παροιμιώδης ανικανότητα (επιεικώς) της ελληνικής πολιτικής ελίτ να οδηγεί σε προτάσεις τύποις στρατηγικής συμμαχίας, επί της ουσίας δορυφοροποίησης της χώρας από ομάδες επιχειρηματιών μικρομεσαίου βεληνεκούς.

Πάντως, το όλο σκηνικό δεν αποκλείεται να κρύβει και έναρξη διαδικασιών "απαγκίστρωσης" από την Ευρώπη σε περίπτωση που την ολική, πλην ελεγχόμενη, πτώχευση της χώρας την διαδεχθεί η μη ελεγχόμενη. Και η ανησυχία καθόδου των ρωσικών κεφαλαίων - και όχι μονο - νοτιότερα...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top