Select Menu

Έξι αρχαία ναυάγια ήρθαν στο φως στη θαλάσσια περιοχή Μακρονήσου – Λαυρεωτικής, τα οποία σώζονται σε καλή κατάσταση.

Η έρευνα διεξήχθη από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και το Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, όπου για ένα μήνα οι αρχαιολόγοι – δύτες βουτούσαν στην περιοχή και τα εντόπισαν σε βάθη από 37 – 47 μ.

Το πιο σημαντικό από τα έξι, είναι αυτό της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου  (μέσα 4ου αι. μ.Χ.) με φορτίο αμφορέων που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Σικελία.  Ένα εξίσου σημαντικό ναυάγιο, λόγω μεγέθους, είναι αυτό που εντοπίστηκε με ροδιακούς αμφορείς (τέλη 3ου ή αρχές του 2ου αι. π.Χ.).

Το τρίτο ναυάγιο βρέθηκε με αμφορείς της Ιταλίας και της Ρόδου (τέλη του 2ου αι. π.Χ.) και το τέταρτο πλοίο μετέφερε, επίσης, αμφορείς, το οποίο ναυάγησε τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Τέλος, εντοπίστηκαν δύο ακόμα ναυάγια στην περιοχή του Θορικού, όπου το πρώτο χρονολογείται από τον 1ο-2ο αι. μ.Χ. με οικοδομικό υλικό και το δεύτερο με αμφορείς της ελληνιστικής περιόδου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top