Select Menu

Οι Ισπανοί κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους, αντιδρώ­ντας δυναμικά στην άγρια λιτότητα και τις περικοπές που επέβαλε η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Η κυβέρνησή του, υιοθετώντας πλήρως τις ισοπεδωτικές συνταγές για τη διαχείριση της κρίσης που μοιράζει σε ολό­κληρο τον ευρωπαϊκό Νότο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκαλεί την οργή του ισπανικού λαού γιατί ανακαλεί τη μια μετά την άλλη όλες τις υποσχέσεις που έδω­σε κατά την προεκλογική περίοδο…

Όμως, τα μέτρα που λαμβάνει ο Ραχόι αποδεικνύονται όχι μόνο ανακόλουθα, αλλά και αναποτελεσματικά. Η Ισπανία αποτελεί αυτή τη στιγμή το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρωπα­ϊκή Ένωση, όπου οι ενδείξεις διάσπασης και αντιπαραθέ­σεων αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι διαδικα­σίες χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης και ενσωμάτωσης!

Ακόμα και η βοήθεια που εξασφάλισε η Ισπανία στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου, που θα δοθεί κατευ­θείαν στις τράπεζες, μπορεί να αποδειχθεί καθυστερημένο μέτρο από τη στιγμή που ο εποπτικός οργανισμός των τραπεζών δεν θα αρχίσει να λειτουργεί πριν από τις αρχές του επόμενου χρόνου…

«Σιδηρούν παραπέτασμα»

Ένα νέο τείχος υψώνεται ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορ­ρά και τον ευρωπαϊκό Νότο, χειρότερο από πολλές απόψεις από το περιβόητο «σιδηρούν παραπέτασμα» που χώριζε την ανατολική από τη δυτική Ευρώπη. Μαζί με την άνιση μετα­χείριση ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, διευρύνεται και το χάσμα του πλούτου, το οποίο αναπόφευκτα θα έχει σο­βαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

Οι ξεσηκωμένοι Ισπανοί δεν αρκούνται, όμως, στις δια­μαρτυρίες και τις διαδηλώσεις. Μια από τις ειδήσεις με ιδι­αίτερη σημασία, που ωστόσο πέρασε στα «ψιλά», ήταν η παραπομπή του Ροδρίγο Ράτο, διοικητή της τέταρτης μεγα­λύτερης ισπανικής τράπεζας, της Μπάνκια, η κατάρρευση της οποίας σηματοδότησε το αποκορύφωμα της τραπεζικής κρίσης. Ο Ράτο δεν ήταν μια οποιαδήποτε προσωπικότητα, ήταν ο πρώην πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών την εποχή του Αθνάρ, ο οποίος όταν κατέρρευσε η δεξιά κυβέρνηση στην Ισπανία, το 2004, εξασφάλισε το μέλλον του αναλαμ­βάνοντας τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμεί­ου, όπου παρέμεινε μέχρι το 2007, όταν επέστρεψε στην Ισπανία για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του και τον δι­αδέχθηκε στο ΔΝΤ ο άλλος διάσημος… αστέρας Ντομινίκ Στρος-Καν…

Το σημαντικό, λοιπόν, με το μεγάλο κίνημα των εξεγερ­μένων στην Ισπανία είναι ότι μια από τις επιτροπές του κινή­ματος Μ-15, που πήρε το όνομά του από την 15η Μαΐου του 2011, όταν άρχισαν οι καταλήψεις των πλατειών, αποφάσι­σε να μηνύσει τον Ράτο και με τη βοήθεια δικηγόρων συγκέ­ντρωσε πενήντα τουλάχιστον μηνύσεις από ανθρώπους οι οποίοι χρεοκόπησαν εξαιτίας της Μπάνκια.

Οι δικηγόροι εργάστηκαν, βέβαια, δωρεάν και μια έκκλη­ση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέφερε μια «χρημα­τοδότηση πλήθους» πάνω από 20.000 ευρώ, ώστε να προε­τοιμαστεί η δικαστική αγωγή. Έτσι ο Ράτο διώκεται σε βαθμό εγκλήματος και οι μαρτυρίες είναι άφθονες από ανθρώπους που πείστηκαν – χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν ούτε καν τι υπέγραφαν – να καταθέσουν τις οικονομίες τους στην τράπεζα με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τα λεφτά τους...

Τώρα ο Ράτο παραπέμπεται για απάτη και άλλα εγκλήμα­τα, αφού προηγουμένως ο Ραχόι αναγκάστηκε να τον διώ­ξει από την Μπάνκια και να την εθνικοποιήσει, ελπίζοντας να προλάβει την καταστροφή. Όμως, η διάσωσή της μπορεί να κοστίσει τελικά μέχρι και 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας άρχισε την έρευνα, με τις κατηγορίες της απάτης, του «χειρισμού» των τιμών και της πλαστογραφίας των λογαριασμών. Ο Ράτο είναι ένας από τους «βαρόνους» του Λαϊκού Κόμματος της Δεξιάς και θε­ωρείται αρχιτέκτονας του οικονομικού θαύματος ανάμεσα στο 1996 και το 2004.

Σήμερα πάνω από 400.000 μικροί επενδυτές, που έχουν χάσει τα χρήματά τους, ζητούν δικαίωση και ο Ράτο θα κλη­θεί να δώσει λόγο στη Δικαιοσύνη. Αυτό αναμφίβολα είναι μια μεγάλη επιτυχία για τους Ισπανούς, οι οποίοι ετοιμάζο­νται τώρα για ακόμη περισσότερο δυναμικές εκδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ραχόι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν άφησε τίποτε από όσα είχε υποσχεθεί να μην το αναιρέσει: αύξησε τον ΦΠΑ, έκοψε τις κοινωνικές δαπάνες, μείωσε το επίδομα ανεργίας, κατάργη­σε φοροαπαλλαγές, «απελευθέρωσε» την αγορά εργασίας, επέβαλε νέους φόρους, κατάργησε το δώρο Χριστουγέννων για το 2012 και τώρα ετοιμάζεται για περι­κοπές ακόμα και στις συντάξεις. Έτσι, ουσι­αστικά ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του Βερολίνου για να εξασφαλίσει παράταση έναν ακόμη χρόνο, ώστε το έλλειμμα να πε­ριοριστεί με βάση τους κανόνες της Ευρω­παϊκής Ένωσης. Ελπίζει, δηλαδή, σε ένα έλ­λειμμα 6,3% του ΑΕΠ για φέτος, στο 4,5% το 2013 και κάτω από το 3% το 2014...

Όμως, όπως τονίζουν Ισπανοί οικονομο­λόγοι, έτσι δεν αντιμετωπίζεται το ζήτη­μα της έλλειψης ζήτησης. Περιορίζονται απλώς τα εισοδήματα και η δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και καθίσταται ακόμη δυσκολότερο να αποπλη­ρωθεί το χρέος.

Αδιέξοδη πολιτική

Η Ισπανία δείχνει το αδιέξοδο της πολιτικής που έχει επιβλη­θεί στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά ταυτόχρονα δίνει και ορισμένα δείγματα αντίστασης των πολιτών, οι οποίοι δεν αρκούνται στις διαμαρτυρίες, αλλά προσπαθούν να εντοπίσουν τους υπεύθυ­νους και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top