Select Menu

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία μίας μορφής ένωσης μεταξύ Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Κοσσόβου, και Μαυροβουνίου κατά το πρότυπο των χωρών του Benelux, η οποία ονομάζεται από ορισμένους, βάσει των αρχικών των χωρών αυτών, ALMAKOSMO.


Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συνομιλιών μεταξύ του ΥΠΟΙΚ της ΠΓΔΜ και στελέχους του αλβανικού κόμματος DUI, Βαλιόν Σαράκι και του αλβανού π/θ Σάλι Μπερίσα στις αρχές του μήνα στα Τίρανα. Ο βασικός στόχος της ένωσης αυτής είναι να συμβάλει στο άνοιγμα μιας κοινής αγοράς 8 εκ. κατοίκων, στη μείωση των εξόδων μεταφορών και στην αξιοποίηση του Δυρραχίου και του Μπαρ ως εναλλακτικής λύσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. 


Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια, αλλά και τα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιος ο λόγος εκπροσώπησης της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες αυτές από υψηλόβαθμο στέλεχος του αλβανικού κόμματος DUI;

Είναι τυχαία η συμμετοχή χωρών που η Αλβανία θεωρεί ως μέρος της "Μεγάλης Αλβανίας";

Απόπειρα δημιουργίας μιας ένωσης η οποία θα απομάκρυνε το Μαυροβούνιο από την αγκαλιά της Ρωσίας;

Αποτελεί ενδεχομένως κάποιο χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο;

Μία μέρα μετά την συνάντηση Σαρακίνι-Μπερίσα, τα Σκόπια εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εν λόγω πρωτοβουλία και υπογραμμίσθηκε ρητά ότι η χώρα ενδιαφέρεται περισσότερο για μια μεγαλύτερη αγορά (της ΕΕ), και όχι να περιορίζεται σε μερικές βαλκανικές χώρες. 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι πολιτικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα και υπενθυμίζουν ότι ήδη υπάρχει συμφωνία CEFTA, η οποία ουσιαστικά αποτελεί το Benelux των χωρών της περιοχής.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top