Select Menu

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED), Μπεν Μπερνάνκι, κατέστησε σαφές καταθέτοντας στην «επί των Οικονομικών» κοινοβουλευτική επιτροπή ότι, η FED «είναι έτοιμη να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία, εάν κλιμακωθούν τα χρηματο-πιστωτικά προβλήματά της». Ωστόσο, ο αξιωματούχος «αποκάλυψε πολύ λίγα», για συγκεκριμένα νομισματικά μέτρα, που η FED είναι έτοιμη να λάβει -εκτιμά το Ρόιτερς- «την ώρα όμως που οι χρηματαγορές 'είναι πεινασμένες' για απτά στοιχεία, που να σχετίζονται με τον 'τρίτο γύρο' αγοράς αμερικανικών κρατικών ομολόγων από την FED».

Οι αναιμικές νέες προσλήψεις στις ΗΠΑ, τον μήνα Μάιο, και η ένταση, με την οποία παρατείνεται η κρίση του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, τροφοδότησαν την προσδοκία των επενδυτών ότι ο κ. Μπερνάνκι θα εκδήλωνε στη σημερινή κατάθεσή του την έμπρακτη υποστήριξη της FED προς την ευάλωτη αμερικανική οικονομία, εκτιμά το Ρόιτερς. Προσθέτει ότι, ο αξιωματούχος φάνηκε αντιθέτως πολύ περισσότερο πραγματιστής, τονίζοντας --στη γραπτή κατάθεσή του-- ότι, «παρά τα προβλήματα στην Ευρώπη, οι εξαγωγές των ΗΠΑ συνεχίζονται ικανοποιητικώς».

Τέτοια πραγματιστικά σχόλια «είναι σε αντίστιξη», προσθέτει το Ρόιτερς, με την χθεσινή επισήμανση της δεύτερης τη τάξει στην FED, της αντιπροέδρου κας Τζάνετ Γιέλεν, ότι «απέναντι στον κίνδυνο επιδείνωσης, που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, καλόν είναι εμείς ως FED να έχουμε έτοιμη μια νέα δέσμη 'τονωτικών' για την οικονομία μας μέτρων, νομισματικού χαρακτήρα».

Ο κ. Μπερνάνκι, σήμερα, δεν «ακολούθησε» μεν στο ίδιο ύφος, προϊδέασε όμως τους νομοθέτες ότι «εφόσον αρχές του '13 επιμείνουν στην επιβολή οικονομικών μέτρων περιοριστικού χαρακτήρα, για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη, τότε πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος να απειληθεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας», μεταδίδει επίσης το Ρόιτερς.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top