Select Menu

Η Εύη Τσέκου
Πέντε μέρες πριν από τις επικείμενες εκλογές μία από τις πιο θλιβερές σελίδες της καραμανλικής περιόδου διακυβέρνησης της χώρας θα αναβιώσει στην αίθουσα του τριμελούς Εφετείου της Αθήνας. Εκβιασμός και συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, Μέγαρο Μαξίμου και media, και όλα αυτά κάτω από ένα ροζ πέπλο, συνθέτουν τα στοιχεία της δυσώδους αυτής ιστορίας, γνωστής ως «υπόθεση Χρήστου Ζαχόπουλου», άλλως «DVD-gate».

Όταν, πέντε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2007, οι άμεσοι συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή δεξιώνονταν τους ανθρώπους του Τύπου σε γνωστό μπαρ της οδού Σουηδίας στο Κολωνάκι, ουδείς μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Παριστάμενος συνάδελφος μεταφέρει την πληροφορία της στιγμής, ότι ο προ ολίγων ημερών παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και, κυρίως, πρωθυπουργικός φίλος Χρ. Ζαχόπουλος είχε πέσει στο κενό, χωρίς να είναι σαφές ακόμη αν ο άνθρωπος ήταν εκείνη τη στιγμή εν ζωή ή όχι.

Τα χαμόγελα παγώνουν, οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες χάνονται πίσω από κουρτίνες και μιλούν στα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ κάποιοι δημοσιογράφοι τρέχουν αλαφιασμένοι στις άλλες δύο κορυφές του τριγώνου –Καρνεάδου 16 (οικία Ζαχόπουλου) και νοσοκομείο Ευαγγελισμός (όπου διακομίστηκε αμέσως)– αγνοώντας το κρυμμένο τρίγωνο «Μαξίμου - υπουργείο Πολιτισμού - μέσα ενημέρωσης».
Όπως πάντως αποδείχτηκε στη συνέχεια, δεν έπεσαν από τα σύννεφα όλοι οι συμμετέχοντες στο πρωθυπουργικό πάρτι.

Τρεις μέρες πριν, ο εκδότης Θ. Αναστασιάδης παρέδιδε στον Γ. Ανδριανό, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου –στην περίφημη συνάντηση στο Βυζαντινόν του Hilton– το διαβόητο DVD με το οποίο η Εύη Τσέκου κρατούσε στο χέρι τον παλιό της προϊστάμενο. Το υλικό δεν αφήνει ασυγκίνητο το Μέγαρο Μαξίμου, που προφανώς ωθεί τον Χρ. Ζαχόπουλο στην παραίτηση. Πληροφορίες τον εμφάνιζαν να είχε επικαλεστεί λόγους υγείας, αν και στην επιστολή του προς τον προϊστάμενο υπουργό Μ. Λιάπη τέτοια αναφορά δεν υπήρχε. Σχεδόν μία τετραετία πολιτικής καριέρας (για τον τέως γενικό γραμματέα) είχε γίνει θρύψαλα μέσα σε 3,5 λεπτά –τόση ήταν η διάρκεια του DVD– xωρίς, ευτυχώς, κι άλλες συνέπειες για τον ίδιο.

Οι συναλλαγές...

Η ιστορία γνωστή: η συμβασιούχος συνεργάτιδα και ερωμένη τότε του κ. Ζαχόπουλου επιχειρεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να τον πιέσει – γι’ αυτό και η μαγνητοσκόπηση, με κρυφή κάμερα, ιδιωτικών τους στιγμών. Η συναλλαγή, κατά τον εκβιαζόμενο, είχε ως εξής: «Δώσε 200.000 ευρώ, διαφορετικά το DVD θα φτάσει στον Τύπο». Τελικά, το βίντεο φτάνει, από την κ. Τσέκου, στα χέρια του Θ. Αναστασιάδη, ο οποίος εν αγνοία της το αντιγράφει στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας του και μετά το διαπραγματεύεται με το πρωθυπουργικό γραφείο. «Είχες σκοπό να προσπορίσεις στον εαυτό σου περιουσιακό όφελος, αφού στη συνέχεια ζήτησες τη μεσολάβηση στον Σπύρο Κλαδά, ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), ώστε να μη συνεχιστεί η ήδη εκκρεμούσα από την 1η Νοεμβρίου 2007 στην ως άνω υπηρεσία έρευνα, να τακτοποιηθεί και να μη δοθεί συνέχεια σε αυτήν, η οποία αφορούσε σε κατάθεση από σένα την 20ή Ιουλίου 2007 ποσού 5.500.000 ευρώ στο υποκατάστημα της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas στο Κολωνάκι, η οποία (υπόθεση) επισείει φορολογικές και ποινικές ευθύνες και αντίστοιχες ποινές» κατηγορούσε τον εκδότη ο 2ος ειδικός ανακριτής Δ. Οικονόμου.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο βουλευτής της ΝΔ, τότε και τώρα, Κ. Κουκοδήμος, παράλληλα με τη σκληρή σύγκρουση των πρώην συνεταίρων της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»: Μ. Τριανταφυλλόπουλος κατά Θ. Αναστασιάδη και τούμπαλιν. «Η Δικαιοσύνη δεν θα μετατραπεί σε ζούγκλα» δήλωνε τότε ο επίσης κατηγορούμενος, συνεργάτης του σημερινού εκδότη της εφημερίδας Γ. Μακρυγιάννης. Πολλοί περνούν από το ανακριτικό γραφείο, ανάμεσά τους και οι στενότεροι συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, Γ. Ανδριανός και Γ. Αγγέλου, και το πολιτικό ενδιαφέρον εκτινάσσεται στα ύψη. Το σύστημα εξουσίας κλυδωνίζεται, δεν ήταν όμως γραφτό να καταρρεύσει από την υπόθεση αυτή. Περίπου ένα χρόνο αργότερα το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου θα έδινε τη χαριστική βολή στο «σύστημα Καραμανλή».
Έπονται οι απολογίες και παίρνει το δρόμο για την προφυλάκιση η κ. Τσέκου, την οποία κάποιοι είδαν τότε ως εύκολο θύμα.

Τελικά, ύστερα από 193 μέρες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού αφήνεται ελεύθερη. Στην πρώτη δήλωση που κάνει έξω από τη σιδερένια πόρτα των φυλακών υπογραμμίζει την αισιοδοξία της «για όλα τα καλά που θα έρθουν» (;), ενώ ο δικηγόρος της Χρ. Νικολουτσόπουλος, που την είχε συνοδεύσει στη συνάντηση με τον Θ. Αναστασιάδη, υπό το βάρος προβλημάτων ψυχικής υγείας, προφυλακισμένος κι εκείνος τότε, αποπειράται δις να μιμηθεί τον Χρ. Ζαχόπουλο. Ανεπιτυχώς κι αυτός. Αργότερα, πάντως, τόσο ο δικηγόρος όσο και η τότε πελάτης του έγραψαν, χωριστά, βιβλία.

Το κατηγορητήριο

Πάντως, όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας, μετά την υπερβολική δημοσιότητα έρχεται η μετριοπάθεια: μετά τα αρχικά δημοσιεύματα για πιθανή κάθειρξη έως και 20 ετών για δύο κακουργηματικές πράξεις, το δικαστικό συμβούλιο μετέτρεψε τις κατηγορίες σε πλημμελήματα. Το τελικό κατηγορητήριο για τους τέσσερις κατηγορουμένους (Τσέκου, Αναστασιάδη, Μακρυγιάννη, Νικολουτσόπουλο) έχει ως εξής:

Η Εύη Τσέκου κατηγορείται για απόπειρα εκβίασης και παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, που αφορούν τη βιντεοσκόπηση των ιδιωτικών της στιγμών με τον Χρ. Ζαχόπουλο. Η ίδια είχε ισχυριστεί ότι προέβη στην ενέργεια αυτή εξαιτίας της οργής που ένιωθε εναντίον του επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή του να τη μονιμοποιήσει. Εκείνος την κατηγόρησε ωστόσο ότι επιχείρησε να τον εκβιάσει αντί 200.000 ευρώ.

Ο Θ. Αναστασιάδης, εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, επειδή, με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα, αυτός φέρεται ότι υπέκλεψε το DVD της κ. Τσέκου, παραδίδοντάς το αμέσως μετά στον Γ. Ανδριανό.
Ο δημοσιογράφος Γ. Μακρυγιάννης κατηγορείται για απλή συνέργεια στην παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, δεδομένου ότι ήταν παρών στην επίσκεψη των Τσέκου-Νικολουτσόπουλου στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Ο εργατολόγος Χρ. Νικολουτσόπουλος είναι, τέλος, αντιμέτωπος με το αδίκημα της συνέργειας σε παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα μάλιστα με το κατηγορητήριο, η κ. Τσέκου επέδειξε το υλικό στους δύο δημοσιογράφους, «κατόπιν προτροπής, ψυχικής συμπαράστασης και ενεργού παρουσίας του Χρ. Νικολουτσόπουλου».

Έπειτα από αλλεπάλληλες διακοπές η δίκη ξεκίνησε στις 25 Μαΐου, χωρίς ωστόσο να προλάβει να μπει στα βαθιά και πάλι. Μετά την απόρριψη του αιτήματος του εργατολόγου για εξαίρεση ενός εκ των τριών δικαστών, λόγω παλαιότερης αντιδικίας που είχαν όπως ισχυρίστηκε, η δίκη θα επαναληφθεί τη φορά αυτή στις 12 Ιουνίου με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top