Select Menu

Ως "πολιτικο σουρεαλισμό" χαρακτηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ το κύριο άρθρο της εφημερίδας "Free Sunday", υπό τον εύγλωττο τίτλο "Δραχμικός αποδεικνύεται ο 'εγγυητής' του ευρώ Α. Σαμαράς". Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι "με την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του πολιτικού σουρεαλισμού που οδήγησε τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση και αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθούμε εκτός ευρώ. Τα περισσότερα από τα 18 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ένα 24ωρο πριν από την ανακοίνωση των ανάλογων μέτρων από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, είναι διαμετρικά αντίθετα από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την υπογραφή του ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο του νέου μνημονίου".

Επισημαίνεται, δε, ότι "ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς προχώρησαν, με το νέο μνημόνιο, στη μείωση του επιδόματος ανεργίας, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν 320 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει τώρα ότι θα επεκτείνει την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας από ένα σε δύο χρόνια και υιοθετεί την αξιοπερίεργη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη χορήγηση του επιδόματος και σε άνεργους επαγγελματίες. Θα μπορούσε να έχει μια πιο αξιόπιστη πολιτική συμπεριφορά, λέγοντας «όχι» στην κοινωνικά άδικη μείωση του επιδόματος ανεργίας και αποφεύγοντας προεκλογικές «προσφορές» που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, θα οδηγούσαν και σε νέα ανάπτυξη της παραοικονομίας, με εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν μηδενικό εισόδημα για να εξασφαλίσουν και επίδομα ανεργίας. Πολιτικά προκλητική είναι και η πρόταση Σαμαρά για σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου από τα 5.000, στα 8.000 και εν συνεχεία στα 12.000 ευρώ.

Το λογικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι γιατί προσυπέγραψε τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και υπόσχεται τώρα την επαναφορά του στα 12.000 ευρώ. Εάν υποθέσουμε ότι τον πίεζε η τρόικα και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί, κατά την άποψή του, θα σταματήσει η πίεση της τρόικας που τον οδήγησε σε αυτή την αντιλαϊκή, φορομπηχτική πολιτική".

Πολιτική εξαπάτηση στο θέμα της φορολογίας

Επίσης, τονίζεται ότι "το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνεργάζονται στενά στο θέμα της πολιτικής εξαπάτησης του λαού στα ζητήματα φορολογίας του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Ενώ οι ηγέτες τους έχουν προσυπογράψει την πρωτοφανή αύξηση της φορολογίας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση φοροαπαλλαγών, τη μη αναγνώριση δαπανών και την επιβολή αυστηρών τεκμηρίων, κάνουν ό,τι μπορούν για να πάνε οι ψηφοφόροι στις κάλπες προτού αντιληφθούν τις διαστάσεις της κοροϊδίας.

Γι’ αυτό ο «υπηρεσιακός» υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βέβαια είναι ενταγμένος στο σύστημα του παλαιού τύπου δικομματισμού, έδωσε νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων μέχρι τον Ιούλιο. Ίσως χρειαζόμαστε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση και μια τρίτη, για προφανείς εκλογικούς λόγους, παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για να ετεροχρονίσουμε τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2012 για το… 2013.

 Ανάλογης υποκρισίας είναι και η «δέσμευση» Σαμαρά υπέρ της επαναφοράς των ειδικών μισθολογίων των αστυνομικών και των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό που υπέγραψε το νέο μνημόνιο, το οποίο οδηγεί στην κατάργηση των ειδικών μισθολογίων στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Θα πρέπει και σε αυτό το ζήτημα να δώσει μια εξήγηση ο «εγγυητής» της παραμονής μας στο ευρώ, εκτός αν θεωρεί λογική την επαναφορά του ειδικού μισθολογίου για τους αστυνομικούς, την ώρα που θα καταργείται για τους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους δικαστικούς".

Απροσδιόριστη μείωση των δαπανών

Στο πλαίσιο της κριτικής στο πρόγραμμα της ΝΔ, το άρθρο επισημαίνει ότι "ο πρόεδρος της ΝΔ μπόρεσε να τετραγωνίσει τον κύκλο και στο θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που έχει θέσει η τρόικα. Υιοθετεί την κατά τεκμήριο αποτυχημένη «εργασιακή εφεδρεία» που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και της δίνει μια μοναδική νεοδημοκρατική διάσταση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν σε αυτή θα παίρνουν για 3 χρόνια τον βασικό μισθό… στο σπίτι.

Το πρόγραμμα παροχών του κ. Σαμαρά συμπεριλαμβάνει και την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, της εξισωτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, την αποζημίωση φυσικών προσώπων και ασφαλιστικών ταμείων για το PSI, την κατάργηση του «χαρατσιού» Βενιζέλου που έχει επιβληθεί στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βάθος τριετίας σε 19%, 9% και 5% αντίστοιχα. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με το νέο μνημόνιο που έχει υπογράψει ο κ. Σαμαράς, την εφαρμογή του οποίου θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεννόηση όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του νέου προέδρου της Γαλλίας κ. Ολάντ.

Υποτίθεται ότι όλα τα παραπάνω θα χρηματοδοτηθούν μέσα από μία απροσδιόριστη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ και ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα ξεπεράσει και το στόχο των εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει θέσει η τρόικα. Επειδή οι περισσότερες δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου έχουν σχέση με μισθούς και συντάξεις, είναι πρακτικά αδύνατο να μειωθούν χωρίς περικοπές προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσο για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, έχει ήδη ξεπεραστεί λόγω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου και του συναλλαγματικού κινδύνου, που ενισχύεται και από τη μεθοδολογία του κ. Σαμαρά και την ενίσχυση των αριστερών και δεξιών αντιμνημονιακών δυνάμεων που λένε «όχι» στο «ξεπούλημα του εθνικού πλούτου». Ο πρόεδρος της ΝΔ μοιάζει πλέον με έναν πολιτικά αφυδατωμένο «γαλάζιο» Τσίπρα, που υπόσχεται ταυτόχρονα παραμονή στο ευρώ και άφθονες παροχές με λεφτά που δεν υπάρχουν.

Τίθεται λοιπόν ένα πολιτικό, φιλοσοφικό ερώτημα: ψηφίζεις τον πραγματικό Τσίπρα ή το «γαλάζιο» υποκατάστατό του; Γιατί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της εθνικής οικονομίας, και οι δύο προτάσεις οδηγούν σε εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα".

Στηρίζει και ο Καραμανλής την "εθνική υπόθεση"

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι "το πρόγραμμα παροχών που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς μπορεί να αποδοθεί στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την εκλογική πρωτιά για τη ΝΔ και την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος. Είναι τέτοιος ο πολιτικός πανικός που έχει επικρατήσει στις τάξεις της ΝΔ και όσων συνεργάζονται με αυτήν, ώστε δεν βρέθηκαν στελέχη να αμφισβητήσουν δημόσια τις επιλογές του κ. Σαμαρά, που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές και στην αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη.

Η κ. Μπακογιάννη, η οποία «συστρατεύτηκε» για τη σωτηρία της χώρας από την πολιτική επίθεση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτει με τη σιωπή της τον ηγέτη με τη βοήθεια του οποίου εξασφάλισε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, μετά την προσωπική εκλογική της αποτυχία. Εύγλωττη είναι και η σιωπή στελεχών που υποτίθεται ότι έχουν «εκσυγχρονιστικά» χαρακτηριστικά, στην πραγματικότητα όμως πρωταγωνιστούν σε ένα ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας και υποκρισίας. Το επίπεδο των ανώτατων στελεχών της ΝΔ ανέδειξε με την παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής. Ζήτησε απ’ όλους τους ψηφοφόρους της ευρύτερης κεντροδεξιάς να στηρίξουν την προσπάθεια του κ. Σαμαρά, προκειμένου να αποτραπούν η εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και η «εθνικές περιπέτειες» στις οποίες μπορεί να οδηγήσει.

Μία ημέρα μετά τη διατύπωση των «δραχμικών» προτάσεων του κ. Σαμαρά ο κ. Καραμανλής έριξε το πολιτικό του βάρος υπέρ αυτής της «εθνικής υπόθεσης». Πρόκειται για τον ηγέτη που οδήγησε τη χώρα στην υπερχρέωση, μέσα από την αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 90% την περίοδο 2004-2009, και τη δημόσια διοίκηση στην αποσύνθεση, μέσα από το διορισμό εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων, συμβασιούχων κτλ. Τα τελευταία τρία χρόνια έπαιξε με μοναδικό τρόπο το ρόλο του αργόμισθου βουλευτή, έσπασε όμως την πολιτική του σιωπή την κατάλληλη στιγμή".


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top