Select Menu

Είναι προς το συμφέρον όλων μας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια παρέμβασή του με αποδέκτες τόσο τη χώρα μας όσο και την ευρωπαϊκή ηγεσία. Την ίδια ώρα, όμως, κάλεσε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σημειώνοντας πως αν οι Έλληνες εγκαταλείψουν το ευρώ, τα δεινά τους θα είναι περισσότερα.

Τόνισε ακόμη πως όλοι αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου, επισήμανε ότι θα είναι πολύ χειρότερα για τους Έλληνες, αν αποφασίσουν την έξοδο από το ευρώ. «Ο ελληνικός λαός είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσει ότι εάν εγκατέλειπε την ευρωζώνη τα δεινά του θα ήταν χειρότερα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Αν εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας πολύ γρήγορα, γίνεται δυσκολότερο να αποπληρώσεις τα χρέη σου», ανέφερε επίσης ο Ομπάμα.
Σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην ευρωζώνη υπό το βάρος και του ισπανικού θρίλερ, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν άμεσα και επειγόντως δράση για να στηρίξουν τις τράπεζες και να προχωρήσουν προς εμβάθυνση της δημοσιονομικής σύγκλισης.
Ο Ομπάμα σημείωσε πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ χαρακτήρισε έξυπνες τις δομικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες κάνουν Ισπανία και Ιταλία.
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, έχουν ξεκινήσει να συζητούν αναπτυξιακά μέτρα παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας.
Αναγνώρισε επίσης πως οι λύσεις είναι δύσκολες, τονίζοντας ωστόσο πως όσο το συντομότερο δράσει η Ευρωζώνη τόσο χαμηλότερο θα είναι και το κόστος. Σημείωσε παράλληλα ότι μια νέα βαθιά ύφεση στην Ευρώπη θα είχε επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία.

Έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει ότι το αμερικανικό σύστημα είναι πλέον πιο σταθερό και ότι μπορεί να απορροφήσει σοκ από την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά της χώρας του, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να υιοθετήσει τις προτάσεις του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ επιτέθηκε στους ρεπουμπλικάνους λέγοντας πως οι προτάσεις τους θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Την ελπίδα της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη επανέλαβε νωρίτερα σήμερα η Άγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, πρόσθεσε, ωστόσο, πως η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις ελληνικές εκλογές πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top