Select Menu

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέστειλε ένα πακέτο προτάσεων το οποίο ονομάζει «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη» στους ευρωπαίους ομολόγους του, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Το κείμενο 11 σελίδων, το οποίο εστάλη στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ αργότερα εντός του μήνα (28η και 29η Ιουνίου), αφήνει να γίνει σαφές πως η Γαλλία κάνει παραχωρήσεις προς τη Γερμανία στο ακανθώδες ζήτημα των ευρωομολόγων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ολάντ έχει πιέσει για την κοινή έκδοση ομολόγων από την ευρωζώνη που θεωρεί έναν τρόπο να μειωθούν τα κόστη δανεισμού για τις ασθενέστερες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η Μέρκελ έχει αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι προϋποτίθεται για να γίνει κάτι τέτοιο πολύ μεγαλύτερος βαθμός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η πρόταση του Ολάντ παραδέχεται ότι η Μέρκελ έχει δίκιο σε ό,τι αφορά αυτό, καθώς αναφέρει πως τα ευρωομόλογα πρέπει να αποτελέσουν μέρος ενός «οδικού χάρτη για τα επόμενα δέκα χρόνια», σύμφωνα με τη Λε Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς.

Στο μεταξύ, «αναπτυξιακά μέτρα ταχείας δράσης, συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ, πρέπει να αποφασιστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον Ιούνιο», φέρεται ότι αναφέρει ο Ολάντ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται: η θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ένα «σκληρό πυρήνα» ευρωπαϊκών χωρών• η κινητοποίηση 55 δισ. ευρώ από μη αξιοποιούμενα διαρθρωτικά κονδύλια της ΕΕ• η αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε 10 δισ. ευρώ και η δημιουργία ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης (project bonds) για την χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν διαμέσου των μέτρων αυτών --τα περισσότερα από τα οποία είχαν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζονται από το Βερολίνο--, θα επενδυθούν κυρίως σε νέες τεχνολογίες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή τεχνολογία και η νανοτεχνολογία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ολάντ θέλει επίσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), το μόνιμο ταμείο αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, να μπορεί να δανείζει απευθείας σε τράπεζες χωρίς να το κάνει διαμέσου εθνικών κυβερνήσεων. Το Βερολίνο εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε μια τέτοια απόφαση, που θα απαιτούσε την μετατροπή του καταστατικού του ΕΜΣ.

Ανάμεσα στα διάφορα θέματα για τα οποία διαφωνούν η Γερμανία και η Γαλλία είναι η έκκληση της Γερμανίας να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Την εβδομάδα που πέρασε, η Μέρκελ επισήμανε το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία σε ό,τι αφορά το μισθολογικό κόστος, που χαρακτήρισε έναν από τους παράγοντες που αποτελούν αιτίες της ανισορροπίας στην ευρωζώνη.

ΑΜΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top