Select Menu

Αθόρυβα και με μικρή κάλυψη από τα Μέσα Ενημέρωσης, το Ισραήλ έχει ανάγει σε εθνικό στόχο την ανάπτυξη ενός συσσωρευτή ενέργειας που θα μπορεί να παράσχει αυτονομία 500 χιλιομέτρων σε ένα αυτοκίνητο με μια φόρτιση.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ιδρύθηκε στη χώρα το Εθνικό Κέντρο Ηλεκτροχημικής Προώθησης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 11,7 εκατ. δολάρια από τον προϋπολογισμό σε βάθος τετραετίας.

Στο Κέντρο θα εργαστούν 100 ερευνητές χωρισμένοι σε 12 ομάδες από τέσσερα ακαδημαϊκά ιδρύματα: Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν και Πανεπιστήμιο Άριελ.

Στόχος του ερευνητικού κέντρου είναι η έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Κέντρου, καθηγητής Ντόρον Ούρμπαχ “το πετρέλαιο δεν έχει μέλλον, τόσο εξαιτίας πολιτικής αστάθειας όσο και εξάντλησης των αποθεμάτων”.

Οι επιστήμονες του Κέντρου θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν μια μπαταρία ανώτερη από την τεχνολογία ιόντων-λιθίου η οποία θα αυξήσει την αυτονομία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από τα 150 χιλιόμετρα στα 500 χιλιόμετρα.

Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες θα εργαστούν πάνω στην κατασκευή υπερσυμπυκνωτών ενέργειας προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη και αποδοτικότερη τροφοδοσία ενέργειας στη μηχανή του οχήματος σε δεδομένο χρονικό διάστημα.

Οι υπερσυμπυκνωτές μπορούν να παράσχουν μια σοβαρή λύση στο ζέον ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς εκτιμάται ότι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο περνάει από τις εξελιγμένες μπαταρίες και όχι τόσο από την απλή εκμετάλλευση του αέρα και του ήλιου.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τις υπάρχουσες μπαταρίες που σύμφωνα με τον Ούρμπαχ βασίζονται σε τεχνολογίες άνω των 100 ετών, επεκτείνοντας τον κύκλο ζωής τους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top