Select Menu

Τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, αλλά θεωρούμε ότι η κυρία Μέρκελ βάζει σε μεγάλο κίνδυνο το ευρώ και... την Ευρωζώνη εάν συνεχίσει να επιμένει στα μέτρα λιτότητας» λέει, επισημαίνοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι με αυτή την πολιτική οδηγούμαστε στην κόλαση». Αναφέρει, επίσης, ότι εάν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, την επόμενη κιόλας ημέρα οι αγορές θα αρχίσουν να ψάχνουν ποια θα είναι η επόμενη χώρα -και η επόμενη χώρα θα είναι ή η Ιταλία ή η Ισπανία.
Ο Αλ.Τσίπρας δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει όλα τα μέτρα λιτότητας και σημειώνει ότι η οικονομική κρίση δεν αποκλειστικά θέμα της Ελλάδας, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Θα προσπαθήσουμε, επισημαίνει, να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση, όσον αφορά στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των ευρωομολόγων και με μία συνολική διαβούλευση για το δημόσιο χρέος όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Διαβάστε τη συνέντευξη στο CNN

«Θέλουμε να αλλάξουμε τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τους λαούς της Ευρώπης, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, που θέλουν αυτή την αλλαγή. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι με αυτή την πολιτική οδηγούμαστε στην κόλαση» υπογραμμίζει, προσθέτοντας:

«Εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη την επόμενη κιόλας ημέρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα».

Τονίζει, δε, ότι διαφωνεί με πολλά απ’ όσα έχει δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αλλά συμφωνεί μαζί της στη διαπίστωση ότι εάν η Ελλάδα φύγει από τη ζώνη του ευρώ, την επόμενη ημέρα οι αγορές θα αρχίσουν να ψάχνουν ποια θα είναι η επόμενη χώρα και η επόμενη χώρα θα είναι ή η Ιταλία ή η Ισπανία.

Στο σημείο αυτό αναφέρει ότι η Ιταλία έχει τεράστιο δημόσιο χρέος και επισημαίνει: «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι εννοώ όταν λέω ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί στην κόλαση. Δεν θέλουμε να παραμείνει η Ευρώπη σε αυτόν το δρόμο που οδηγεί στην καταστροφή. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση εάν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη».

Αναφέρει, επίσης, ότι δεν θέλει η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή διότι τότε οι φτωχοί θα έχουν δραχμές και οι πλούσιοι θα αγοράζουν τα πάντα με ευρώ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη» υπογραμμίζει.

«Κερδίθηκε μία μάχη, όχι ο πόλεμος»

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός έκανε ένα πρώτο βήμα, πως κερδήθηκε μία μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος, καθώς ο οικονομικός πόλεμος κατά των εργαζομένων συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια, το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας συνεχίζει να αγωνίζεται για να την κρατήσει και μια αριστερή κυβέρνηση αποτελεί εφιάλτη για το σύστημα αυτό.

Προσθέτει δε πως αυτό το σύστημα κατάφερε να αποτρέψει μια αριστερή κυβέρνηση, μέσα από παράλογους εκλογικούς νόμους, εκβιασμό από την τρόικα και εκφοβισμό του λαού, όμως, από κάποια στιγμή και μετά αυτό δεν θα είναι πλέον δυνατό, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημειώνει, επίσης, ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνον με αναπτυξιακά μέτρα, ενώ θεωρεί πως σύντομα όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα στραφούν κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απορρίπτοντας μαζικά τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας και τις περικοπές, καθότι «φτάνει πια με την Ευρώπη των τραπεζών».

Στην παρούσα φάση, αναφέρει, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες για να μην μπορούν να αντισταθούν και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, αν οι πολιτικοί συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κρίση προέκυψε σκόπιμα για να καταργηθούν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που κατέκτησε η κοινωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διαπραγμάτευσης, γιατί κανείς δεν θέλει να χάσει τα χρήματά του και μια νέα, αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει τέλος σε αυτή τη δανειακή σύμβαση της υποταγής και στα σκληρά μέτρα λιτότητας.


Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top