Select Menu

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να κάνει μια προληπτική επίθεση κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, που προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Ευρώπη, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το σύστημα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ θα είναι απειλή για την εθνική της ασφάλεια.




Ράσμουσεν: «Η απειλή του Κρεμλίνου για προληπτικά πλήγματα είναι αδικαιολόγητη»

Μια απειλή του Κρεμλίνου να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα στο προγραμματισμένο από το ΝΑΤΟ σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη είναι αδικαιολόγητη, καθώς το σύστημα δεν θέτει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ επιμένει εδώ και καιρό ότι η αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύσσει αποσκοπεί στην προστασία των κρατών-μελών του από ενδεχόμενη Ιρανική επίθεση, αλλά η Ρωσία φοβάται ότι το σύστημα θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου.


Σε μια έντονη κλιμάκωση της ρητορικής πριν από την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της χώρας, την επόμενη εβδομάδα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγκαστεί να πραγματοποιήσει προληπτικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Οι δηλώσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, μετά τις συνομιλίες που είχε με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Το πυραυλικό αμυντικό μας σύστημα δεν έχει από τεχνική άποψη σχεδιαστεί για να απειλήσει τη Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο και έχουμε παράσχει τις πληροφορίες αυτές στους Ρώσους. Από πολιτική άποψη δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ έχει καλέσει τη Ρωσία να συνεργαστεί για την αντιπυραυλική άμυνα και έχουν κοινά αμυντικά συμφέροντα, δήλωσε ο Ράσμουσεν προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ και η Μόσχα είχαν υπογράψει ένα σύμφωνο πριν από 15 χρόνια με το οποίο δεσμεύονταν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία ο ένας εναντίον του άλλου.
«Ο καλύτερος τρόπος για τους Ρώσους να δουν με τα μάτια τους ότι το σύστημά μας δεν στρέφεται εναντίον τους θα ήταν να συνεργαστούν ενεργά», σημείωσε.
«Θα συνεχίσουμε το διάλογό μας με τη Ρωσία και ελπίζω μία μέρα στο μέλλον να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε ο Ράσμουσεν.

ΑΜΠΕ με πληροφορίες απο Geopolitics & Daily News

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top